"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Wednesday, 20 November 2013

WW#45 Happy Children's Day, anak-anakku!


Nur Adriana Jasmin
Adam Muhaimin
Nur Orked Adelia

While we try to teach our children all about life,
Our children teach us what life is all about.
~Angela Schwindt


Monday, 18 November 2013

Taufan Haiyan dan Malapetaka di Malaysia

Assalammualaikum kiddos,

#prayforthephilipines 

Monday blues ni, dah pekena secawan kopi 3 in 1 campor lagi extra creamer (biasalah typical Malaysian macam saya ni, kalau boleh semua nak lebih, teehee!) baru boleh diskus serious issues. I dunno y but to killed the blues, mari bebankan otak dengan isu berat katanya...
Cerita saya begini, di kala, rakyat Malaysia sedang berkecamok dengan pelbagai masalah dalaman dalam negara, jenayah sana sini, and mostly about political issues kat dewan parlimen yang bermacam gaya bermacam ragam pak-mak-menteri, and ai feels like watching a live circus yang summore tah bila nak capai kata habeh, buat saya mengucap panjang.

Itu belum cerita lagi masalah individu di atas jalanraya, eksiden sana sini situ sinun sanun, isu kedai makan, di pondok bas, di stesen LRT, harga barang naik, harga petrol naik, kes dera, kes culik, tak campur lagi dengan masalah mental calar orang perseorangan yang suka carik pasal tak tentu harah tak sudah sudah nak up nak ungkit ungkit cerita-ceriti basi korek korek aib orang dan share share kat media sosial konon nak bagi nasihat dan mintak simpati pembaca kononnya "saye tak bersalaaahh, dia yang start dulu!" shish like kids, attention seeker sangat hokay kau ni Jemah!, summore masalah manusia mental yang makin menjadi-jadi mungkin sebab cost of living Malaysia yang meningkat katanya makanya semua jadi stress dan terdesak nak mencarik duit dengan apa jua cara sekalipon, dan yada yada yada yada yaaada!

Sigh~~ terlalu banyak malapetaka di Malaysia ni yang tak larat saya nak list kan satu persatu. Memang mengucap panjaaannnggg!

Walaubagaimanapun, syukur saya masih di Malaysia. Lahir di sini. Membesar di sini. Menerima pendidikan di sini. Bekerja mencari duit juga di sini. Kawin sini, beranak sini, berumahtangga sini, Alhamdulillahhhh..... semuanya di Malaysia.
 
Saja nak share, ada segelintir dua Malaysian saya terjumpa, bila Malaysia di timpa musibah gini-gini, terus nak migrate katanya. Migrate? Y lah? Perlu ke?

Mungkin sepatutnya semasa beberapa bulan yang lepas, bila adik saya ditimpa musibah, rumah dimasuki perompak, kereta family kami di bawa lari, mungkin saya patut cadangkan seluruh keluarga saya migrate sahaja ke negara orang. Malaysia dah tak selamat!

Tapi mampu ke nak jadi rakyat minoriti di negara orang? Yang konon-kononnya harga petrol mereka lebih murah berbanding Malaysia, free education di luar negara? Kereta murah kat negara XX? Ke sebab banyak scene tembak tembak lately? Negara luar tak ada crime issue ke? 

Sebagaimana besar hak yang dapat kamu pertahankan di negara orang sana, minority people? Paling common, isu bertudung cukuplahhh.....

Nak carik negara yang prektis Islam 100%, ada, tapi bagaimana kisah politik dalamannya pula, issue bom dan peluru, perebutan kuasa, perbezaan fahaman, yang tah hape penyudahnya. 

Entahlah, saya tak pernah tinggal di luar negara, tak pernah merasa pun, masing-masing punyai pengalaman berbeza, kepercayaan berbeza, kemahuan berbeza. Bagi saya, saya masih nampak kebaikan yang ada dan datang dari negara tanah tumpah saya sendiri. Walau seciput, masih ada rezeki untuk kenyangkan perut saya dan anak-anak.

As from what ai've learned before, sekarang ni saya tak suka komplen banyak-banyak. Apa yang ada, itulah dia. 

Oh, tentang kes pecah rumah tu, Alhamdulillah, adik saya tidak diapa-apakan dan perompak hanya ambil some few accecories yang kecik-kecik yang tak berharga nilainya. Patutnya, kalau dia nak TV 42" pon boleh dihangkutnya, tapi tak di-apiknya.

Selepas lebih kurang sebulan kot, kereta ditemui kembali di kawasan Cheras, cuma spek hitam dan sepasang kasut milik bapa yang hilang. Kalau ikut prasangka baik kami, mungkin perompak seorang lelaki warga asing yang mahu meminjam kenderaan membawanya keluar dari Seremban sebab projek dah siap dan sebab mungkin dia ambil kereta kerana dia ada banyak benda nak angkut ke tapak projek yang lain. Nasib orang lain-lain kan. Wallahualam.

Haaaa, sambung lagi pasal negara-negara luar, itu tak campur lagi dengan upredictable malapetaka bencana alam. Unpredictable ya, di ulang lagi, unpredictable.

Kasihan negara jiran, the Philipines.
Selepas bencana banjir monsun, datang pula massive earthquake, belum reda yang dua tu, recently, super typhoon struck the country pulak. Bertimpa-timpa. Generally, the category 5 super typhoon strucks on the morning 8th Nov 2013 and until today's date at least 200,000 people affected by Typhoon Haiyan in the Philippine city of Tacloban.

Nyatanya, ramai penduduk yang masih trauma, terutamanya yang kehilangan ahli keluarga terdekat. Ada yang cuba membunuh diri kerana tidak mampu menanggung dugaan Maha hebat kesan dari taufan Haiyan.

Apa saya boleh kata, all comes in terms of mother natures. Natural disaster. A battle with God, i must say.

Malaysia ada? Battle ngan orang, banyak la...

Ujian tuhan bagi direct je sekarang ni. Ni baru queue di dunia, cuba bayang queue kat Padang Masyar nak tunggu masuk court Tuhan, kalau urusan dengan tuhan kau dah kawtim awal awal di dunia, kau pasti urusan sesama manusia di dunia dah kau settlekan? Sumber BBC News.
Kat mana the Philipines ni? 
Sebelah Malaysia aja.

Kalau Tuhan kata, kita bagi hembus sikit kat Malaysia ni, bagi terasa sikit angin menderunya, agak-agaknya apa jadi kat kita-kita ni ya?

A little word to ponder;

It takes a natural disaster of major catastrophic proportions like Category 5 super typhoon Haiyan (Yolanda) for the world to literally stop, forget its selfish cares and unite for a common good.
-ibtimes.com 

So Malaysian, takkan nak diserang malapetaka dari natural disaster baru reti nak unite?

Ini malapetaka untuk saya setiap pagi kalau hujan di highway PLUS arah utara. Trepik jam!

Wednesday, 13 November 2013

WW# 44 RED BANANA


First time in life, tengok dis kind of pisang. 
My RM gave dis to me for breakfast and ai thought he's giving me pisang busuk! 
Choiiiii!

In Malaysia they called it PISANG RAJA UDANG.
Rich with IRON and POTTASIUM.
Very good to boost energy.

Anyone penah nampak tak kat belah Malaysia mana orang tanam pisang jenis ni?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails