"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Thursday, 30 January 2014

IKEA Damansara


Kalau nak cerita tentang IKEA nih, rasanya semua orang akan berkongsi pengalaman yang menarik-menarik bila ada di sana. Ye lah, especially mak-mak macam saya sekarang yang baru pindah masuk rumah baru dan teruja sakan nak deko rumah ala ala modern concept macam mana yang boleh di lihat di IKEA. The idea, the arrangement, the design, the innovation, the creativity semua jadi inspirasi untuk menghias di rumah sendiri.

Sebelum tu nak tanya, IKEA ni untuk orang-orang kaya ke?
Ke memang orang yang mampu-mampu aja boleh masok IKEA nih? Sigh.
Saje nak kongsi sikit, sebelum ni saya pernah berkongsi gambar Jasmin di entry saya di sini, semasa Jasmin bergambar di hadapan IKEA, Mutiara Damansara. Dan anehnya ada makhluk tuhan ni terus comment gini kat entry saya. Hamboi ahkak, apsal? Ada nampak bertroli-troli ke saya soping kat dalam gambar tu? Husnuzon sket plish. :)

IKEA ni memang untuk orang-orang kaya je ek?
Okaylah, kalau ikut sejarah IKEA di Malaysia ni, first time mereka bertapak adalah dekat One Utama, Damansara. Saya tak pernah berkesempatan ke store yang di OU sebab time tu masih muda remaja tak heran bona nak masuk tompek deko-deko umah lagi. Yang tumpuan utama hopkos kedai-kedai fesyen di OU. Aww!

Okay, now they already open a new IKEA Store di Mutiara Damansara and hopkos tis place are much bigger compare tu OU. Dengarnya, they will open another store in Penang soon.

Cuci mata? 1st floor adalah tempat diorang pamer all the design, all the arrangment, interior dalaman rumah. Pelbagai concept untuk living hall, bedroom, kitchen, bathroom etc with varities of furnitures, home deco/ equipments mereka pamerkan.  Kat sini lah boleh dapat idea nak beli apa bila dah turun bawah nanti nak pilih barang-barang yang dah di list kan guna pensel dan kertas yang IKEA sediakan.


 Makan? Dah habeh tawaf satu ruang pameran, sebelum turun ke tingkat bawah, boleh la singgah kat cafe dan order the pemes IKEA meatbaaaaaaaaaallllll. Tapi for me, ai prefer the fish n chip sebab they serve the dory fish terbaik setakat ni lah, tapi tak selalunye ada dish ni bila saya ke IKEA.
 
IKEA meatball
Parking? One leceh thing bila sampai IKEA ni, tak kisah lah, public holiday ke, weekday ke, weekend ke, memang lah crowded. Especially bila dah tang tengahari, parking jangan haraplah boleh terus dapat aje. Tawaf patploh kali pon belom tentu dapat.

Anyway, setakat ni IKEA adalah tempat rujukan terbaik lah untuk idea menghias rumah. They always come with creative ID design. Barang-barang kelengkapan rumah memang ada macam-macam ada dan mostly adalah concept DIY. Harga? Tepuk dada tanya selera. Tapi, tak sabar rasanya nak tunggu sales di coming March.

Now kalau nak beli barang di IKEA, ai just order from my sis kalau diorang  plan ke sana or ai just go tru the magazine and make a list tru dat or just go direct to the website, get the code no an direct ke store area dan terus ke cashier counter, bayar, teros balik.

Pernah dulu masa awal-awal ke IKEA, gaduh ngan Razi sebab dia kata IKEA guna barang recycle. Hhahaha. Rasanya mereka galakkan we all to recycle kot bukan dorang jual barang recycle. Hentahlah.

So far, nowadays, for the time being, memang dah tak larat nak ke IKEA lagi sebab dah ada tiga orang askar yang sangat noty and active dan terpaksa meredah lautan manusia di sana. Dan tak sanggup main kejar-kejar dengan diorang. Even though ada tempat boleh letak anak kita bermain di Smaland, tapi diorang lagi prefer ikot i'ols mentawaf ruang pameran. Haihlah kids!

Monday, 6 January 2014

My early January 2014.

Hello Monday.
January izebit boring for me; except for some works I've been worked on since December last year and it's already ready for review, approval and submission and waiting for RM to come back from leave tis coming 13th. 

Due to tat' oso, my one week vacation and a roadtrip plan with kiddos tis January also kabushkebabomkensel because my leave application kena rejek! Huwaaa...


Thursday, 2 January 2014

Jasmin and Adam; First Day of School

Assalammualaikum Kiddos, 

Tadika Tunas Ilmiah, Tmn Nusa Intan, Senawang
Today is the first day of school for both my kiddos; Jasmin and Adam.

Tis year, ai enroll them to the nearest kindy, Tadika Tunas Ilmiah at Taman Nusa Intan, Senawang. Only few steps away from my house. Senang nak hantar, senang nak ambik.

My happy smiling little girl is going to school today!

Alhamdulillah, Jasmin has no problem at all nak bersiap pagi ni ke sekolah. Tis year she is attending the 6 years old class and supposely she have no problem at all on the fisrt day of school sebab literally she already undergo kindy since she was 4 years old. Enjoy ur last year in kindy my girl cos next year u'll be in Standard One!


Getting ready to school. Adam not wearing his uniform today cos dia cakap besar. Betuah punya anak!
Cerita Adam?
 Hahaha-haru! 
Tis year ai enroll Adam to playgroup. Altho' baru 3 years old tapi ai want him to be independent. Ai know it's too early for him, but Adam has learn lot of things from his sister and dats make him nak try dan ikot apa yang Jasmin buat. 

Summore, to develope his inner skills like confidency level and self esteem, so ai enroll him tis year, eventho' he still pakai diapers but the good thing is they will teach Adam toilet training. So, my expectation is that Adam can fully use the toilet for wee-wee and ook-ook by middle of tis year. In Sha Allah.

Anak-anak Abah. Itu Abah, ini Abah, semua Abah.


Anyway, here are some pictures ai took from their teacher's facebook. Today is more like orientation session for the kids and hope they enjoy the session for the rest of the day.

Nampaknya Adam masih berkepit dengan teacher dia! It's good to see the kindy provide a welcome cake on the first day of school for the children and the hat look's cute! Macam ada party pulak. :)
Shooo cute cat. Hope Adam boleh get along with each other soon. But ai wonder y baju dia dah tukar awal. Huehuehue.
Haha! No more Darius, now she have Umar as her new friend.


Selamat bersekolah, anak-anakku.
Ya Rabb,
jadikan anak-anak kami,
Cerdik akalnya, cerdas fizikalnya, terpelihara akhlaknya dan mampu jadi anak-anak soleh dan solehah jadi kebanggaan kita semua dunia dan akhirat. 
Aamiin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails