"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Thursday, 30 September 2010

Karma #4 Momentum

The big issue is raising up again this morning while I was getting ready to work this morning. And I stumble! 

Truly, it's better for me to put myself away from that "matters" at least it could help my hearts feel comfortable and ease all the pain in the heart. 


Kena cekal, hati kena kuat.... yes definitely! 


Tapi itu kata mulut, hati saya? 


Pendirian saya, ketetapan hati saya, kecekalan diri saya, Tuhan yang tahu!


"....Fainnamaal usriyusran innamaal usriyusrakh..."
Surely with difficulty is ease, with difficulty is surely ease
(Al Inshirah)


Here are the 23 things that I need you to understand and it's explain how my heart really feels...
 
1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami. Appreciate on what i've did!

 
2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.
Listen and understand to what i have to say!

 
3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda.
I hate comparison! I am who I am!

 
4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.
I know you know right?

 
5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.
Life has it's own karma, today is my day, and soon it's yours, so please be tolerate!

 
6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.
You know how much I hate this!

 
7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.
Thank God! you know-kan how "BIG" is my appetite to FOODs!

 
8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.
and once again, tolerate!

 
9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin "melidi". Tengok body sendiri dalam cermin dulu.
and I wonder how it's happen? makan sup tulang everyday or makan hati berulam jantung?

 
10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?
how I wish it's not happened in front of the other family members too!

 
11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.
This is all I NEED!

 
12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.
.....and my money is ALWAYS your money too! deeerrgghhh!

 
13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.
As a wife, I am the accountant of the house, so what do you expect?

 
14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?
Deeeeeerrrggghhhh! Thousands zillions times I think! but I'm not kind of nagging person!

 
15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.
bulan terang, bulan gelap! once in a full moon!

 
16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.
Tak perlu sebut tentang hukum bila diri sendiri sehendak hati memutar hukum!

 
17. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?
Yang bukan muhrim tetap bukan muhrim, yang sumbang tetap sumbang, kenapa alasan HORMAT yang diguna pakai untuk ubah hukum Allah? Dan tidak semena-mena "lelaki" itu yang hanya mampu melihat menjadi dayus! Nauzubillah...

 
18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?
so, what you give, you get back!

 
19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.
Uhuk! Uhuk!

 
20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.
at the end of the day, i come to the crossroad!

 
21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.
how I wish we are in the same heaven!

 
22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali.
but for me, sampai mati taat saya pada awak if you fulfill all your promises!

 
23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.
"Sensitiviti" seorang isteri adalah hak yang ada dalam dirinya, kenapa perlu diambil mudah dan terus-terusan menyakiti hatinya?

 
Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”



P.S.
Mengapa di cari secantik Balqis, andai diri tidak sehebat Sulaiman...
Mengapa mengharapkan teman setampan Yusof, jika kasih tidak setulus Zulaikha...
Mengapa mengharapkan teman seteguh Ibrahim, andai diri tidak sehebat Siti Hajar...
Mengapa didamba teman sehidup yg sempurna Muhammad, jika ada keburukan pada diri sendiri...
Bimbinglah dirinya dan terimalah kekurangan itu sebagai keunikan...
CARILAH KEBAIKAN ITU PADA DIRINYA...
BERSYUKURLAH DIPERTEMUKAN DENGANNYA DAN BERDOALAH KERANA DIA MILIKMU...

Sunday, 26 September 2010

Tiga Dara !


Tiga Dara Wan Ipap dari Kg Tanjung Penajis, Chengkau, Negeri Sembilan
One day, I'm sure this picture will bring a sentimental value for them when they are able to understand the meaning of relationship...


Empat Tiga Dara Duduk Di Tepi Sungai
Duduk Menjerat Si Ketamlah Batu
Manis Rupa Hai Elok Perangai
Sukar Dipilih Yang Manalah Satu
Empat Tiga Dara Berpakaian Sedondon
Berbaju Putih Berkainlah Biru
Pandai Mengarang Seloka Dan Pantun
Hitam Manis Hai PandanglahTak Jemu
Empat Tiga Dara Duduk Di Tepi Sungai
Duduk Menjerat Si Ketamlah Batu
Manis Rupa Hai Elok Perangai
Sukar Dipilih Yang Manalah Satu
Empat Tiga Dara Hai Denganlah Lagaknya
Bersiar-siar Sekeliling Kota
Sekali Pandang Senyuman Manisnya
Tak Mungkin Lupa Sepanjanglah Masa

Thursday, 23 September 2010

Yeay! Tahun ini Turn Saya....

Today's subject secara tidak langsung akan berkisar tentang perayaan Hari Raya Aidilfitri 1431H saya tahun ini bersama orang-orang tersayang, disayang dan menyayangi. Saya sangat suka pada hari raya kali ni (seperti tahun-tahun lepas juga) tetapi tahun ini lebih SUKA kerana dapat beraya dengan family myside (tidak perlu berendam dalam bilik air air mata lagi apabila terdengar takbir raya seperti tahun sudah, baiklah lupakan!)
Agenda tahun 2010 ini, perayaan disambut secara sederhana tetapi bermakna. But, If nak cerita perasaan secara selfish-nya apabila beraya dirumah sendiri, I-AM-SO-OVER-EXCITED!!  However, on the Raya Eve, kesian juga tengok hubby bersedih sebab tidak dapat ber-first raya di Rombau.




Hubby have to play fair so he has to accept the fact that this year is MY TURN! And infact, he got the feelings that I had last year! Fair enough! Sorry baby!


Okay, back to my story, normally my family, especially chief tukang masak, my Mommy, always COOL-ajer! Tidak terlalu macam-macam nak dibuat cuma perlu berkemas-kemas apa yang patut, dan what I like the most is suasananya, tidak ada yang tergesa-gesa, tiada apa yang terkejar-kejar atau kelam kelibut coz everything is well-managed bak kata pepatah tiada flight yang kami nak kejar. No need to rush! Bagi kami walau bagaimana cara pun preparation kami, Hari Raya tetap akan menjelma....


Main Menu for this year of cozlah menu wajib setiap raya which are rendang daging, Ketupat (3 version this year okay, ketupat sate, ketupat bawang dan ketupat version-babah (lupa nama sebenarnya) , kuah kacang, serta kuih raya bikin sendiri; kuih samprit dan kuih cornflakes.


Tahun ini agak mencabar untuk menyiapkan Jasmin di pagi raya. I've made her with 2 pasang baju kurung which she can wear on the 1st and 2nd Hari Raya. And a few gown kalau nak tukar-tukar bila Jasmin dah bertukar jadi masam. Yang menyakitkan hatinya, bila pagi raya tu, Jasmin mengamuk tak nak pakai baju kurung (actually a week before i've been pujuk-ing her to test her baju kurung tapi die mengamuk tak nak) She insist to wear her gown sampai saya terpaksa sorokkan the gown dalam almari. Hadoi-lah! Jasmin...


 Rupa yang agak cengeng sebab dipaksa pakai baju kurung!

 Makan kuih raya kegemaran saya...
 But after sometimes, bila dah jumpa makanan di depan mata, perasaan mengamuk cik Jasmin pun hilang dengan sendirinya.


Keluarga kecil kami...

Alhamdulillah, tahun ini Tuhan masih beri peluang kepada saya untuk beraya bersama-sama orang tersayang. Diharap, berjumpa lagi Ramadhan dan Syawal tahun hadapan dengan pelbagai lagi agenda. 

Apa-apa pun, bila Hari Raya, yang hitam, yang pahit, yang kelat, semuanya disucikan dan dibersihkan dengan sepatah dua kata yang harapnya ikhlas tulus mulus yang keluar dari hati yang murni.....

p.s.
If I call upon Allah (SWT) to help me without doing anything myself. I'm surely stretching the boundaries of optimism without truly knowing the concept of God in Islam.

"Indeed, Allah will not change the condition of a people until they change what is in themselves" (Verse 11, Surah Ar-R'ad (13), Al-Quran).

Friday, 17 September 2010

Quality Time : Jasmin with Abah !

Happy Hari Raya Aidilfitri...
Happy holidays....
Just want to update some quick-post today before i update my 2010 Raya stories...
I've been super very busy lately especially on these Hari Raya days as the project i'm involving will be handing over by this December so the opportunity to write something here is always a bit limited.
However, don't worry, i am always here to share all my stories...
Back to the earlier part, I have started my working day last Monday but somehow mr abah-Jasmin is still on leave...
So, he decided to baby-sit Jasmin this whole week and 'no-nenek-manja-mengada-ngada-time' for Jasmin tru this week...
So, last Tuesday Jasmin and Abah went for a  'choot' 'choot' ride...
Seremban - Nilai - Seremban


p.s. Congrats mr Abah-Jasmin sebab berjaya mengambil hati Jasmin terchenta...

Thursday, 2 September 2010

Ibu Oh Ibu..... Hallammak!

Aawww!
See how creative this little girl...
Cynical banget! 



Ibu
Facebook 
Hubungannya erat sekali
Setiap hari sehabis mandi
Selesai makan
Sehabis apa pun
Dalam hatiku 
aku berfikir
mahu kemana gerangankah ia
Notebook
Tapi apa yang selalu ia lihat di Notebook?
Facebook
Setiap hari tawanya menggema
Sampai kapankah hubungan erat
antara Ibu dan Facebook
Mungkin sampai akhir hayatnya
Notebook-nya akan di bawa ke syurga...






P.S. Refreshment Minda on fasting day apabila badan sudah terasa JEM eventhough jam baru menjangkau 10 a.m. !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails