"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Friday, 30 July 2010

Karma #3

Suddenly this thought come across my mind.....
.
.
.
.
.
.
.
.

".......did he really stares at me that whole nite....?"

Monday, 26 July 2010

My Blog Anniversary !!!

Yiiipppiiieeee !!!!!


My Blog has turned ONE 
this JULY since  my first post  on the July 3rd 2009

Alhamdulillah and truly grateful


May Allah Bless my journal on my journey always......





 
Dari merangkak saya bertatih.....



p.s. and the super-double anniversary is also about to come....... weeeehoooo!!!

Friday, 23 July 2010

".......Controversial Statement....."

".....Hidup dan matiku kerana Allah....."

Salam Jumaat….

Kalau ikutkan, saya tidak suka bercerita panjang lebar di dalam blog saya seolah-olah menunjukkan saya ini seperti seorang pakar motivasi. Tetapi rencana kali ini saya beranggapan amat penting dan bermakna bagi diri saya dan juga Jasmin. Sekurang-kurangnya rencana saya ini dapat motivatekan diri Jasmin untuk faham tentang kehendak kehidupan (bukan kehendak hati sahaja ye Jasmin)

As always, bukanlah niat di sini hendak buat controversial statement, seikhlasnya hati saya cuba justified di sini, tujuan saya hanyalah sebagai berkongsi maklumat, buah fikiran dan saya harap-harap ada yang sudi memberi teguran dengan rencana saya yang hina ini. Eceeehhh….

Tegas saya sampaikan disini, saya menulis tidak merapu dan semberono tetapi semuanya berdasarkan rujukan dan penulisan saya bukan plagiat dari mana-mana pihak.

Kali ini, saya sangat senang berencana mengenai aurat seorang wanita Islam.
Adakah anda tutup aurat? Anda yakin aurat anda dah tutup sepenuhnya atau anda tahu aurat anda sudah meliputi kesemua kehidupan anda?

Memang saya tahu sesiapa yang mengenali diri saya (my dearest stalker) will think “Apa hak dia nak tulis tentang aurat sedangkan dia yang menulis ini pun tak tutup aurat…."

Okay, I accept that secara minda terbuka…. Mulut tempayan boleh kita tutupkan....(okay, sila sambung sendiri…)

Seperti yang saya google, “aurat” maksudnye “aib”.
“…..Kenapa kau wanita Islam tak reti nak tutup “aib”……?” 

Haaaa…. Macam nak cari gaduh je kan kalau soalan itu terngiang-ngiang di gegendang telinga anda... 

Berdasarkan hadis Rasullullah SAW, "Ramai yang masuk neraka hanya kerana hasil ucapannya sendiri" 

Takpelah, itu dari segi definition sahaja, nak explain panjang lebar, terasa diri macam cekgu B.M. tatabahasa pulak. *NEEEEEXXTTT*

Okaylah, seberapa confidentkah anda kata diri anda telah tutup aurat dari pandangan seorang lelaki ajnabi?

Mari kita teruskan bercerita tentang batasan aurat wanita in public life and private life. Bagi saya, kedua-dua sama penting. In Public life sudah tentulah kita wajib menutup aurat dan apa yang tinggal hanya dua belah tapak tangan dan wajah sahaja (tapi ada juga yang prefer untuk mengenakan purdah)

Selain itu juga, tidak ada istilah tak perlu tutup aurat in our private life kononnya. Merepeklah! Kenapa saya berkata begitu, kerana aurat itu bukan hanya dinilai dari segi pemakaian tudung sahaja malahan bagi keseluruhan diri individu (ingat tak tadi saya kata aurat = aib?) 

Apa makna tudung seseorang muslimah itu jika “keaiban” yang lain juga tidak dilindungi.

Mari kita selami salah satu contoh di bawah ini:

Dalam sebuah hadis Rasulullah SAW ada disebutkan; dari Uqbah bin Amir katanya; Rasulullah SAW sesungguhnya telah bersabda: "Jauhilah olehmu sekalian masuk ke tempat para wanita". Lalu seorang sahabat Anshar bertanya: "Bagaimana pendapat baginda tentang ipar?'. Rasulullah SAW menjawab: "Ipar itu maut". (Riwayat Nasai)

Dengan hadis yang diterangkan Rasulullah ini jelaslah bahawa hubungan antara ipar ini perlu dijaga dengan sebaik-baiknya agar tidak melebihi batas-batas yang telah ditetapkan oleh Rasulullah SAW, kerana maut yang diungkapkan Rasulullah dalam hadisnya tersebut merupakan fitnah yang sangat besar, jika kita mengabaikannya.

Haaaaa…… bukan saya suka-suka tulis controversial statement macam itu tetapi itu telah termaktub dan semoga ia sampai ke dalam hati.

Saya kuatkan lagi rencana saya disini yang sebenarnya harus diingat Islam tidak pernah mengkategorikan pakaian menutup aurat mengikut tahap kealiman seseorang. Tiada kategori yang menentukan pakaian itu sama ada orang yang jahil agama atau tinggi agama. Ketahuilah bahawa hanya ada satu garis panduan sebagai perintah menutup aurat kepada kaum wanita muslimat. Iaitu menutup aurat mengikut syariat Islam seperti yang tersebut dalam Surah An-Nur ayat 30-31.

Allah memerintahkan para wanita agar menundukkan pandangan ketika berhadapan dengan lelaki ajnabi. Jika terdapat sebarang urusan, dia menjaga batasan yang sepatutnya. Ia perlu bagi mengelakan fitnah.

Lainlah jika anda terkandung dalam ayat seperti dibawah:

“Dan perempuan-perempuan tua yang telah terhenti (dari haidh dan mengandung) yang tiada ingin berkahwin (lagi) tiadalah atas mereka dosa menanggalkan pakaian (tsiyab) mereka, dengan tidak bertujuan mendedahkan perhiasan mereka” [TMQ An-Nur (24):60].

Sesungguhnya aurat wanita Islam bukanlah hanya tudung semata-mata sebagaimana yang difahami oleh sebahagian umat Islam sebaliknya apa yang paling penting ialah setiap Muslimah mestilah memahami batasan aurat dalam hayatul khassah (kehidupan khusus) dan hayatul am (kehidupan umum) menurut syarak selain menyedari keharaman bertabarruj atas semua wanita sama ada belum atau telah putus haid.

Menutup aurat juga hendaklah didasari dengan iman dan taqwa iaitu mengharapkan keredhaan Allah semata-mata, bukan atas dasar hak asasi atau rutin harian.

Bila kita dah menutup aurat (berhijab), janganlah pula 'over confident'.

Apa yang kita semua cari ialah keredhaan Allah. Bukannya status 'alim' pada pandangan manusia. Hendaklah kita sentiasa berhati-hati mengawal pergerakan hati kita jangan sampai 'riak' atau takbur. Nawaitu (niat) kita perlu dijaga dengan penuh waspada dan merendah diri sesuai dengan status kita sebagai hambaNya.

Jangan mudah mencari kesalahan orang lain. Sebaliknya tuntutlah ilmu supaya kita tidak taksub dalam beramal atau terburu-buru mempertikaikan amalan orang lain.

Kalau diri anda rasa tidak setuju dengan rencana saya ini dan anda menafikannya tetapi harus diingat, orang lain juga ada mata dan boleh melihat, tanggapan negative, perasaan curiga, iri, khianat dll itu sukar dibendung. Seeloknya janganlah mencari penyakit dan hindari lebih elok dari merawat.

Pesanan saya disini; Jangan pula apabila anda telah menutup kepala, anda menutup sekali akal fikiran anda.

Dan untuk diri sendiri, semoga saya mendapat petunjuk dan hidayah dengan hasil rencana saya yang tidak seberapa ini. 

Wallahu ‘alam bi sawab.

Wednesday, 21 July 2010

Putri Kecilku...........

Kau putri kecilku
Ku sayang padamu
Bayangan diriku ada 
dalam tatap matamu
Lentik jemarimu
Manisnya bibirmu
Kau bisikkan harapanmu
Kasih sayang Ibumu
Putri kecilku yang ayu
Tak tega hatiku tinggalkanmu
Ku korbankan semua kepentinganku
Hanya untukmu
Putri kecilku yang ayu
Aku akan selalu menjagamu
Takkan ku biarkan kau menderita
Seperti diriku dahulu


 P.S. and i promise you a lifetime of lve !!

Wednesday, 14 July 2010

Kelincahan Jasmin! Kesayangan Abah! Kecintaan Ibu!



p.s
I had my medical leave last monday not because of my Dutch-team loose the World Cup 2010 but honestly tell you, this lil' rugrat seriously gave me super-headache ! ! !

Friday, 9 July 2010

Wālsfr Wālhjrh ʻLá ʼSās Wʻd Mn al-Lh Sbḩānh Wtʻālá

Cheeeewah! Arabic ni! Gelek arab sikit! Anda Suka Makan Nasik Arab?  atau Nak Tahu Apa itu Nasik Arab?

"Sebuah perjalanan dan penghijrahan berlandaskan Janji kerana Allah S.W.T."

Recently, I noticed that  Mr H is becoming so generous with two of us as in no matter way. He becomes so kind-hearted and much more nicer than before and he's becoming a good listener too. It's hard to make him listen on how or what i feel before but after what has happened to us last time, we admit all our mistakes and that takes me to give him my respect to him more than before.

Bila hati dah sayang, there's always a second chance. 

".....Hati perempuan tak keras mana, macam kerak nasik aje...."

Well, bolehlah dikata that we have passed our third year marriage challenge and  still, we are working out on the "give and take" terms and learning how to be more patience in everything we do. 

Kalau nak ikutkan kalender hijrah 1431H, esok adalah hari ulangtahun perkahwinan kami yang ketiga. Kami bernikah pada malam Israk Mikraj 27 Rejab 1428H  bersamaan 10 August 2007 dan majlis persandingan pada keesokan hari pula. Dengan sekali akad, kami sah sebagai suami isteri. Alhamdulillah. 

....Dia menciptakan kamu dari seorang diri kemudian Dia jadikan daripadanya isterinya (39:6)....

Sinonimnya peristiwa Israk Mikraj bagi kami adalah ialah satu penghijrahan malahan satu perjalanan baru bagi dalam menempuh kehidupan berumahtangga. Ada cabaran, dugaaan, suka, duka, gembira, pahit, manis dan macam-macam yang tidak dapat diluahkan dengan perkataan. 


Kuat atau tidak kami, itu kena tanya Jasmin... hehe!


Anyway, we had a romantic dinner to celebrate it. We had a memorable dinner in an amazing restaurant with sawah surrounding, quite, silent, cozy, banyak nyamuk, "pretty" waiter and of cos heavenly kampong food and Thai food! What a great combination of Food, Culture and Heritage! 

 Thanks Mr H for our wonderful romantic dinner! 



Priiiitttt: I know Netherlands will win the World Cup 2010!! Go Go Goaaallll Wesley Sneijder and Robin Van Persie!

Friday, 2 July 2010

Rumah Tumpangan Kalabu Malami

Hello.
Happy July. It's a pleasure to have some times to updates something from my inside heart here.
Writing without limits.
One place for me to express my feelings.
Sharing all my thoughts.
Giving peoples some ideas of living.


I realize that there's a Magpie bird nest in front of my pintu masuk rumah. I was noticing the mommy magpie build her nest since last month and her babies already hatched just a week ago. As routine for the magpies babies, they chirps every morning and maghrib time, chirping for their mommy's for foods. And the mommy magpies never failed on her duty. So tender loving caring mommy!

I have no ideas why must the mommy magpies are having their great time in front of my house and suka-suka hati buat sarang di atas DB board itu, but for me, the bird is God creatures, we are living in the same earth same planet so why should bother argue; Sharing is caring.

Jasmin is so excited whenever the mommy magpie fly to the bird nest. I remember one day, she was pointing and the bird nest and called me "Ibu......." and i tell her ".... itu bird nest...

And every evening when we reached home from nenek house, she will point at the bird's nest and told me;
"Ibu, be-berd nesh..."
 (no more observing and pointing at cicak hehe!)

It is heart-wrenching when from days to days, we've been hearing on the "buang bayi" case. Somehow, I pelik coz some human-being yang sesuka hati father-mother mereka yang sampai hati to left their babies alone without any help.
 
Why are in the world all these silly.blunt.sick-in-the-head.gilax.idiot person wants to abandoned such a lil' pink cute babies and left the babies in such a horrible places.


EVERY CHILD NEEDS A FAMILY!
Please have some times to visit these website and give support on these effort for savings all these abandoned cute lil' babies. Share your love, cares and secure them.

I heard about these BABY HATCH few days back on Buletin Utama. On my first thought, I don't agree with the ideas of having a shelter or one place for some idiots to left their babies and give someone strangers to look after. It is not fair to the babies. Their parents are having great time outside and at the end of the day,throwing their own fleshblood to the orphanage home. Sangat KEJAM!

After all on my second thought, it is more horrible if we found the innocent baby on the waste dumps, toilet, dustbin, kaki lima etc etc. The Ideas of creating the Baby Hatch is better than no place/ no source on helping the babies. So may god Bless the one who helps all those babies.


P.S. :
Can you just imagine for a second if the cute baby turns out to be someone like Jasmin?
Rugiiiii wooooo....
Appreciate on what God has given to us.
Just think of the future you people!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails