"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Friday, 28 February 2014

Sigh

If only I can see my future
so that ai can share it with my RM
and let him know that i am very serious with my decision.


Wednesday, 26 February 2014

WW#50 Moving On


Jujurnya, 
dalam membuat keputusan 
terutamanya 
berkait dengan hidup dan mati 
kehidupan kita ni, 
adalah yang paling sukar tahap dewa.

Monday, 17 February 2014

My beautiful Sunday

A quick update before im off to bed. 
My weekend is passing by super fast this week.

I had a wonderful Saturday and a lovely Sunday with the family.

Yesterday, it was my family gathering and of cos G's family is expecting a new member in the house soon. In sha allah, minta tuhan restu dan permudahkan urusan kami semua.

And today, i had a lovely sunday with the in laws in PD.
Went over to my SIL house for lunch and of cos ai had her best tea tarik for tea time.

And before we went back to Seremban,
kiddos wanted to stop over to the beach playing with the sand.

Capturing every moment on spending our quality time with the kids. 

My Orked Adelia. Happy baby!
The love of a father

Adam was so afraid of the water. Can't help it!
Thanks to my girl Jasmin for capturing tis' family moment. No picture of her today cos she was so busy playing with the sands!

Saturday, 15 February 2014

Lyraz




Dunia saya.

Semua tuhan dah tulis kenapa dia untuk saya.

Segalanya saya jumpa dalam dia.

Kasih-sayang yang bukan untuk sehari dua.
Demi Jasmin, Adam & Orked, 
selama hayat.



 

Friday, 14 February 2014

Tayar Pancit dan Wanita

Dalam hidup, terutamanya mereka yang berkereta, nak tak nak, sekali dua, pasti akan berdepan dengan masalah tayar. Pancit lah, meletop lah, tak dak angin lah dan et cetera.

Kalau perkara gini jadi kat kaum lelaki, nak tak nak, mereka kena la hadap, tukar tayar spare atau ganti yang baru, sama ada on site, tengah jalan, tengah hiway. Takpe, mereka gagah!

Tapi kalau jadi kat kaum perempuan macam saya, tengah-tengah highway atau jalan yang sibuk pulak, tak ke haru...?  

Terus terang cakap, saya memang tak ada kemahiran menukar tayar kereta. Langsong!

Dan dah nasib saya pagi semalam, tayar kereta saya buat hal. Nasib dah sampai Kelana Jaya dan dah masuk simpang berdekatan dengan office. Al-alamat-nya, saya call ahkak saya, then suwuh abg ipar bawak tools dan jek bagai. Nasib ado abg ipar dokek boleh selesaikan masalah. Alhamdulillah, pukul doblas tengahari smlm settle! 

Yerp, semalam pagi, agak sedikit malang, tyre black pony burst! Ye, bukan pancit tapi pecah sebab dah haus. Daym! 

Tapi dalam masa mengomel-ngomel menyumpah-nyumpah dalam hati tu, timbul rasa syukur sket sebab nasib baik dah sampai area office dan tak meletop kat tengah hiway sebab kalau meletop kat tgh hiway kemungkinan besar kereta akan berpusing dan kalau breakdown tepi hiway lagi parah siapa nak tolong datang tukar tayar takkan nak tukar sendiri pulak dan takkan nak panggil towing truck nnt kena charge mahal dan kena consider charge menipu dari mat-mat longkai yang kengkadang ni tak boleh nak percaya langsung sibuk nak amik kesempatan aje kejenye. Sigh~~~

Apa pun, like my RM said yesterday afternoon, it was my fault, my own mistake. Walaupun saya balas balik kat dia it was unexpected and what can i do more with what God has planned for me. Ecececeh...

Dia cakap, setiap rupa kereta, itu lah yang mencerminkan diri empunya kereta. Haaa... deep btol maksod RM ai nih plak. 

Then bila tanya shud ai apply for half day leave, he said, it was an extraordinary cases and bla bla bla bla.. *start syarahan dah*

Tambah dia lagi, setiap kereta perlu ada maintenance. Jalan jauh ke jalan dekat je, maintenance itu penting!

Macam tayar kereta, he advised me to rotate them every 5000KM. Yang depan bawak belakang and vice versa. Jangan lupa balancing dan alignment sekali.

Dan tayar perlu ditukar apabila dah jalan 50,000KM atau dah tiga tahun pakai, mana satu datang dulu.

Dan jangan lupa, catat dalam dairi kehidupan, tarikh tukar tayar bila untuk catatan masa hadapan dan rekod. 

Cara-cara tukar tayar?
Haha. Malas nak type bebanyak kat sini. Sila google atau tipon sahaja laki semasing atau abang, atau pak sedara atau tunggu strangers yang berhati mulia serah diri nak tolong tukarkan tayar. 

Tayar ni ahkak-in-law yang bagi sebab dia tukar rimsukan untuk pony dia dan ekceli dah dua tahun kot pakai tayar dia bagi ni. Ini lah jadinya kalau tak check tyre selalu tetapi saya pelik sebab baru dua minggu lepas saya tukar absober tayar belakang ni dan tak nampak apa masalah pon masa tu semuanya okay aje. Dugaannn....

Macam kena geget dek tikus! *atas tu adalah spare tyre*


Anyway, cuti tak tolak. Selamaaatttt....

Tuesday, 11 February 2014

Gunung Sinabung, Si Angsi dan Pompeii

Al kisah dunia. 
Tiga tempat berbeza, tiga suasana berbeza,
tapi memberi kita satu pengajaran yang sama.
 
^
^
^
^
^

1. Pemandangan Gunung Angsi dari rumah saya. Subhanallah... tak pernah jemu memandang. Adore!
Suatu petang baru balik kerja, pemandangan dari jalan nak masuk rumah, sebelum awan hitam datang menutup puncak si Angsi.

Pagi tadi 0730am, sebelum ke tempat kerja, si Angsi masih lagi diselubungi kabus.
2. Gunung Sinabung, Sumatera Utara, Indonesia.
Januari 2014
 
3. Pompeii dan Mount Vesuvius. Okay, yang ni tak sabar nak tengok wayang nanti. :)

February, 2014


Friday, 7 February 2014

Pesan Ibu #15 Surah Al Kautsar


1. Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu sebuah sungai di syurga.

2. Maka dirikanlah solat kerana Tuhanmu dan berkorbanlah.

3. Sesungguhnya orang-orang yang membenci kamu dialah yang terputus.


7 RAHSIA DISEBALIK QS AL-KAUTSAR

Surah ini adalah surah yang paling pendek dalam Al Qur'an, hanya mengandungi 3 ayat dan diturunkan di Makkah dan berasal dari sungai di Syurga. 

Kolam sungai ini diperbuat dari pada
batu permata yang indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad SAW, kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihinya, iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Thalib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan, diantaranya ialah :

1. Ketika hujan, bacalah surah ini dan berdoa. Insya Allah, doa kita dikabulkan oleh Allah SWT.

2. Ketika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher. In sha Allah hilangkan rasa dahaga.

3. Ketika kita sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak. Sapukan air tawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4. Ketika rumah dipercayai terkena sihir, bacalah surah ini 10x. In sha Allah, Allah SWT memberi ilham kepada kita dimana letaknya sihir itu.

5. Jika kita membaca surah ini 1000x. In sha Allah rezeki kita akan bertambah.

6. Jika kita rajin membaca surah ini. In sha Allah hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7. Jika ada orang teraniaya dan terpenjara, bacalah surah ini sebanyak 71x. In sha Allah, Allah SWT akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

Jazzakallahu khairan khatira


Tuesday, 4 February 2014

Frequent Travellers Programme di Malaysia

Meh discuss serious issues meh.
Cerita tentang benefit untuk pengguna lebuhraya di Malaysia melalui program "Frequent Travellers Programme"

Sebelum tu, mukadimahnya,
 
Harga ayam naik? 
Takpe... saya jarang makan ayam. Kalau teragak nak makan pon, saya hanya carik ayam kampung yang memang sah-sah nak mampos mahal harga seekor!

Bila harga gula naik, 
saya rilek je lagi.

Bila harga petrol naik juga, 
saya dah tak senang duduk.

GST? Saya speechless sebab tak cukup ilmu ttg satu hal nih!

Naik tariff elektrik pulak? 
Saya urut dada.

Annnnd the latest, nak naik harga highway toll pulak. 
Yang ni buat saya tak tido tujuh hari tujuh malam!
Tapi rasanya, issues ni still pending lagi. Mintak-mintak tak jadi.

Semakin hari, situasi di Malaysia berubah jadi nightmare bagi saya.
Saya tak tahu orang lain, tapi ini apa yang saya rasa, cerita saya.

Mulanya saya redha dan tawakal. 
Biasalah, negara maju macam Malaysia, nak setanding dengan negara-negara maju lain, mestilah ada transformasi katanya. 

Kalau nak sentuh tentang politik, saya semahunya tak mahu pro sape-sape. Even, myself, ai hate politics sangat even tho ai know politik sebenarnya ada di mana-mana sahaja, even dalam urusan laki bini di rumah seperti saya pon macam-macam politik happened between us. Haaaaa... jangan tak tau, tapi itulah hakikat berumahtangga. Nuff said.

Okay.
Sebenarnya entry ni banyaknya nak sentuh tentang harga tol kat lebuhraya Malaysia ni.

Saya sangat terkesan bila Pak Menteri kata, 

"kalau tak nak bayar tol, boleh lalu jalan biasa."

Hamboiiiii pak montori! Sinis nampak O.o

Hakikatnya, saya adalah pengguna tegar lebuhraya di Malaysia. Laluan harian saya adalah PLUS LEBUHRAYA UTARA SELATAN (E2) dan LEBUHRAYA UTARA SELATAN HUBUNGAN TENGAH (ELITE E6).

Mengikut perkiraan google map, jika menggunakan lebuhraya, masa pemanduan saya ke tempat kerja mengambil masa lebih kurang 1 jam 9 minit. Tapi kalau ikut keadaan trafik semasa, mungkin mengambil lebihan masa dalam 20-30 minit.

Dan ikot saya trip meter kereta saya dari Nusa Intan ke Kelana Square adalah lebih kurang 93km sehala.

Kalau ikot jalan kampung? 
Alamatnya, sok pagi saya tender resign letter lah kat boss saya!

Laluan highway? Bayaran tol? Gini ceritanya;

2 tahun & counting for more
Alhamdulillah, semasa saya terima bekerja di Kelana Jaya, saya tiada masalah untuk keluarkan sejumlah amaun untuk kos travel kerana pihak majikan consider tu give me travel allowances berdasarkan harga tol dan minyak setiap bulan saya travel. So what ai earn every month adalah gaji bersih and ai earned more berbanding jika saya makan gaji di Seremban. 

Juga ada sebab mengapa saya pilih untuk keluar dari kepompong dan zon selesa saya selama ini. Siapa yang betol ikot felow entry belog saya, mungkin ada yang faham. Dah dua tahun saya ulang alik Sbn-KJ-Sbn. 

Salah satu sebab kenapa saya tak risau masa mula saya decided untuk travel everyday sebab adanya program gini. Secara puratanya, anggaran perbelanjaan tol saya setiap bulan adalah sebanyak RM400.  

Every end of the month dan dah dua tahun saya dok claim rebate 5% dengan PLUS sebab bayaran tol saya melebihi RM100 setiap bulan.

Selain itu, dalam masa-masa perayaan juga, pihak PLUS juga memberi rebate-rebate khas khususnya untuk pengguna lebuhraya yang menggunakan sistem elektronik mereka samada touch & go atau smart tag.

Contohnya macam hari ni dan 29hb hari tu, saya dapat 20% rebate sempena sambutan tahun baru cina. Itu tak campur lagi dengan 5% rebate bagi penggunaan saya yang melebihi RM100 setiap bulan. 
Best an? an? an? 

PLUSMILE ni juga bukan setakat bagi rebate aje kejenye. Kalau rajin, boleh lawat website mereka kat sini dan sebenarnya mereka juga ada bagi special discount and offer dari merchants mereka macam hotel, F&B, health & beauty, shopping and many more.

Oh, jangan lupa register kad touch & go anda di laman website mereka, kalau tak nanti anda tak layak nak redeem rebate tu sebab no card anda tak ada dalam sistem mereka.

Selain itu, pihak kerajaan Malaysia sendiri sebenarnya memberi tambahan 20% rebate kepada pengguna lebuhraya yang menggunakan laluan tol lebih dari 80 kali.

 
 
Saya pernah claim sekali rasanya benda ni, masa ni baru mula-mula kerja dulu, hari hari lalu KESAS dan masuk METRAMAC dan terus ke Tol Sg Besi. Tapi sekarang, saya prefer lalu ELITE sebab tak larat nak layan traffic jem kat METRAMAC setiap petang saaaammmpaaai la ke Tol Sg Besi.

 Satu hari tu, konon nak gi top up touch & go sahaja, tetibe ahkak counter kat PERSADA cakap, 

"eh, adik ada rebate 20% sebab ada transaction tol 80 kali."

Wuuhuu... sonyum lebar. Save RM100 bulan tu keennn... 

Nak tau lebih cerita, sila ke sini.

 Itulah dia, salah satu kelebihan yang saya dapat dalam erti kata menjadi rakyat Malaysia.
Saya tahu, memang banyak lebih kata-kata buruknya dengan Malaysia zaman sekarang ni, especially tang high cost of living dan pesta kenaikan harga yang tak sudah-sudah.

Tapi, sekurang-kurangnya, kita koreklah sedikit kebaikan yang ada dalam negara tanah tumpah kita ni, supaya kita ni kenal rasa syukur atas nikmat-nikmat lain yang kadangnya kita sendiri tak sedar. 

Sebagaimana kita mampu didik diri kita untuk bersabar, sifat baik sangka (sifat husnuzon) itu juga perlu dididik dan dipupuk dari dalam diri juga. Memang DOA pada tuhan itu yang utamanya, tapi secara saikologinya, semua letak pada dalam diri, bagaimana nak membentuk jatidiri kita sendiri.

Saya tiada option lain. 

Public transport?
Haih lah.

Satu sebabnya kerana saya perlu kejar masa so that ai can be punctual at home, sebab suami dan anak-anak dah sedia menunggu ibu mereka balik.

Dan nanti ada masa, saya share pula kenapa saya tak mahu naik public transport berdasarkan research group project semasa di college saya pada tahun 2008. Masih valid until today hokay!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails