"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Wednesday, 25 January 2012

Friday, 20 January 2012

Trauma saya tentang pusat asuhan kanak-kanak

Padanlah hari ni saya rasa syahdu sangat. Sebak je rasa dalam hati. Pertama sekali pagi-pagi dalam hujan lebat, baru je nak drive, on radio dapat berita dua orang baby meninggal tersedak susu di nurseri yang sama dan yang keduanya masuk je office dapat tahu one of my blogger's cat mati sebab accident *RIP Shark*

Ehsan: Metro Online

Okay, cerita-cerita tentang berkaitan dengan anak and mostly baby ni memang akan buat saya tersentuh. Ya lah, saya ni ada anak-anak kecil di rumah, Jasmin baru 3 tahun and even my Adam pun baru 6 bulan. Bila jadi perkara macam ni kat orang lain, memang secara tak langsung, akan timbul perasaan dan pertanyaan "apa perasaan saya jika perkara sama berlaku pada saya?".

Memang hidup mati jodoh pertemuan semuanya ketentuan Allah, saya perlu redha dengan Qada' dan Qadar-Nya. Tapi hakikatnya bagi saya, saya akan jadi sebak sebab perkara macam ni adalah realiti dan benda itu memang berlaku dan apa akan jadi pada saya jika saya menerima takdir yang sama? Nauzubillah... jauhkanlah aku dan anak-anakku dari kesedihan dan kecelakaan, berilah kami perlindungan dan keselamatan.

Awal-awal dulu, masa Jasmin baru 4/5 bulan, saya di offer bekerja, dan pada awalnya memang lah bercadang nak di hantar ke pusat asuhan dan kami tahu kami mampu dan kami di reccomend dengan individu yang boleh menjaga Jasmin. Pada dasarnya hati saya agak berat untuk memberi kepercayaan kepada orang yang langsung tak pernah saya kenali untuk menjaga Jasmin, lebih-lebih lagi orang itu hanyalah orang perseorangan dan bukannya taska berdaftar. Saya tak tahu kenapa lepas bertemu dengan baby sitter tu, hati jadi saya jadi berat. Risau; mampukah untuk dia menjaga Jasmin sedangkan dia juga mempunyai seorang anak yang masih kecil dan beberapa anak yang masih bersekolah. Sejauh mana dia mampu beri tumpuan pada Jasmin especially bila dia menyusu?

Akhirnya, ibu bapa saya sarankan agar Jasmin dihantar ke rumah mereka. Mereka seikhlas hati nak menjaga Jasmin. Bagi mereka, keselamatan Jasmin lebih terjaga. Saya tahu dari pandangan orang luar akan kata, kenapa perlu saya menyusahkan ibu bapa sedangkan kita mampu nak hantar ke pusat jagaan anak-anak. Bagi saya, semua orang ada pandangan berbeza-beza, kena hormat pendirian masing-masing but the point is saya yang perlu buat keputusan dan bukan ikut keputusan yang di buat oleh orang lain. 

Ibu bapa saya sangat rasional. Mereka tahu berurusan dengan siapa dan mereka tahu cara mana untuk berurusan lebih-lebih lagi dengan anak-anak dan cucu-cucu. Saya tahu mereka tak pernah berkira, mereka tahu cucu-cucu mereka adalah darah daging mereka sendiri.

Alhamdulillah, ibu bapa saya masih lagi dikurniakan dengan kesihatan dan kekuatan yang mampu untuk mereka mejaga Jasmin. Bagi mereka, Jasmin adalah penghibur hari-hari mereka. Bagi bapa saya, selepas retirement, inilah masa untuk dia bersama-sama menghabiskan waktu dengan anak cucunya selepas berpuluh tahun bertugas dengan PDRM.
 
Perkara biasa, bila kita hantar anak-anak ke rumah ibu bapa kita, perangai manja, perangai mengada-ngada tu akan terlebih-lebih. *Even saya masa kecik-kecik dulu pun tak pernah se-close macamana Jasmin dengan atok dia sekarang* Bila saya marah Jasmin, Jasmin akan mengadu dan carik nenek dan atok dia dahulu. Tak pasal-pasal, kita pulak yang di marah dengan mak ayah kita. Perangai Jasmin, lepas kena marah, Jasmin will automatically akan cakap "....nak balik rumah nenek..." and the latest one Jasmin cakap dengan Razi yang ".......Jasmin nak "tanya" ngan Atok, ibu cubit Jasmin..." Ohhhh my Jasmin!

And even my counselor pun advise me to send my kids to my parent's house sebab dia juga hantar anak-anaknya ke rumah orang tuanya. Dia juga takut dengan isu yang sebegini dan dia ambil langkah berjaga-jaga kerana dia juga tak mahu perkara yang sama menimpa anak-anaknya. Bagi dia suami isteri perlu lebih positif, terbuka dan rasional. Lainlah kalau mak ayah kita dah tua sakit bongkok tapi masih lagi nak hantar anak-anak ke rumah mereka, itu mencari nahas maknanya.

Whatever pun, saya rela orang kata attitude anak saya teruk sebab di-spoil-kan dan dimanjakan terlebih-lebih oleh atok dan nenek mereka daripada saya kena tanggung sengsara seumur hidup apabila dapat call "..... sila tuntut anak anda di hospital sekarang....."

Thursday, 19 January 2012

My 2012 Resolution

Hello 2012, good bye 2011. Hello prosperity hello happiness. 
Okay, I know, dah nak sampai hujung January baru terhegeh-hegeh nak buat resolution. Well, actually these are the resolution which i received from emails, so saya ambil dan ubah sikit untuk jadi reference dan guidance untuk jadikan resolution saya pula. 

Resolution is about achievement and target. Bahasa ibundanya, azam. Bila saya berazam maknanya saya berniat. Dan tak semestinya sampai sahaja tahun baru, masa itu lah baru bersungguh-sungguh nak buat azam.

Kalau nak ikutkan, i made a resolution in my daily life everyday; resolution saya would be in my doa after my prayer, every morning when i woke up from sleep, before i off to dreamland, while i'm driving or even when i'm cooking! So here are the resolution:

When it's relates to my Health :
 
1. Drink plenty of water; plain water okay, 8 gelas sehari, cos too much caffeine inside my body. But still need coffee in the morning. Coffee Bali is yummmaayhh! Ehem!
2. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar. I practiced these for the past few years especially bila dah lahirkan my Jasmin. I will take heavy breakfast, skipped lunch and had my small portion of dinner before 9pm.
3. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants.
But I just can't avoid fastfood. Haisshhh! Okay, this one will be K.I.V.
4. Live with the 3 E's -- Energy, Enthusiasm and Empathy. Go go Lily!
5. Make time myself to pray more to God, not just doing the wajib but also the sunat. Ya Rabb, tetapkan hatiku untuk terus menuju ke arah yang Kau redhai. Amin.
6. Play more games, more sports and mooooooreee outdoor activities with the kids, especially on weekends. Oh, I really need to plan to go to Broga, but I have to wait until Adam boleh berjalan.
7. Read more books as last year I only read one book. Oh what a great achievement for Lily in 2011. Hurraaah!
8. Sit in silence for at least 10 minutes each day. Oh, I really wanted this me moment, me own time, away from hubs and kids. Alhamdulillah, I have my two hours alone in the car, drive back and forth to Sbn-KJ-Sbn. Hope the Zikrullah terus jadi amalan dalam diri saya, untuk saya tenangkan hati dan minda.
9. Sleep for at least 6 hours. Has started it since December last year. Alhamdulillah, managed to do it till now.
10. Take a 10-30 minutes walk daily. And while you walk, smile. Okay, this is a bit susah nak capai target, time is tide with others people priority and commitment so maybe on weekend je lah.

When it's relates to my Personality
:

11. Stop comparing my life with others as I have to set in mind that I don't know how their life journey was all about. My life is my life, my way, my style, forget others people judgement.
12. I don't want to have negative thoughts or things that I cannot control. Instead I have to invest my energy in the positive present moment.
13. Keeping my limits. Credit card limits? Eh? 
14. I don't have to take myself so seriously. No one else does. I just go with the flow~~
15. I don't want to waste my precious energy on gossip. Memfitnah, difitnah, terfitnah, I have to throw away all those crap!
16. Dream more while I'm awake. Uuuhhh I want this! Uuuuuhhh I want that! 
17. As updated, I already have what I need, hubby, the kids, and envy is a waste of time. Perlu lebih bersyukur.
18. Forget issues of the past for my present happiness. Setiap orang buat silap dan kita belajar dari kesilapan. Buang yang keruh ambil yang jernih, sedangkan lidah lagi tergeget inikan pulak Lily dan Razi, chhheewww-wah!
19. Just like Ustazah Normi said, Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others. Let them be, Malaikat Mungkar dan Nangkir ada di kiri dan kanan bahu kita untuk mencatit setiap kebaikan dan kesalahan yang kita lakukan setiap hari. Bukan kita untuk judge orang tu baik atau jahat.
20. Make peace with your past so it won't spoil the present.. Pls refer no 18.
21. No one is in charge of my happiness except myself. Yeah me! oh oso the kids.
22. Realize that life is a school and I am here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons I learn will last a lifetime. Setiap dugaan yang tuhan beri pasti ada hikmah-Nya. Sabar itu indah.
23. Smile and laugh more. Ngahahahaha! Laughter is the best medicine!
24. I have to learn that I don't have to be a winner in every argument. Agree to disagree. Bersuara jika terasa ditindas, berdiam jika kita rasa arguement itu tiada penyelesaian jika salah seorang tidak mengalah. I have to learn more on how to have an excelent communication. Tetapi kadang-kadang menjadi pendengar itu lebih baik. Dan kadang-kadang meluah itu meredakan kekusutan.

When it relates to the Society
:

25. I have to call my family often. Okay, will try to call my in-laws often. More meet up and overnite on the weekends.
26. Each day give something good to others. Like I have to be nice person on the road, bila ada orang potong que kat toll, saya perlu redha bukan maki balik. Pffft!
27. Forgive everyone for everything. Repeat: I have to be more kind at the toll.
28. Spend time with people over the age of 70 and under the age of 6. Thinking of making ice-cream malaysia dan buat stock banyak-banyak dan whenever kids yang datang rumah everyday, they can eat it FOC instead nak kena gi beli kat rumah jiran-jiran 30sen sebatang.
29. Try to make at least three people smile each day. :) :) :) my hubby, my jasmin, my adam.
30. What other people think of me is none of my business. I-AM-ME! Vice versa!!!!!
31. My job won't take care of me when I'm sick. Your friends will. Stay in touch. But my company cover my insurance and hospitality. Hurm 50-50.

When it relates to my Life
:

32. Do the right thing! Only the best for me and kids!
33. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful.
34. GOD heals everything.  Amin ya rabb!
35. However good or bad a situation is, it will change...  InshaAllah.....
36. No matter how you feel, get up, dress up and show up. Shoooooppppiiinnnggg! I really wanted to go to JPO. Need to set the date and oso set the money. Haha!
37. The best is yet to come... Can't wait. This March, This May, This June, This August, This October, This December. Oh 2013.
38. When you awake alive in the morning, thank GOD for it. Semoga Tuhan panjangkan umur saya, suami saya, anak-anak saya dan kedua ibu bapa saya.
39. Your Inner most is always happy. So, be happy. Happy and happy and happy! I want to be happy!


Kesimpulannya, inilah guidance untuk saya bagi tahun 2012. Apa yang utama, saya perlu seimbangkan kehendak dunia dan keperluan akhirat, nak nak umur dah nak menjangkau ke 3 series. Kalau berjaya azam pada tahun ini maka saya tak perlu carry forward azam yang sama tahun hadapan. InsyaAllah semoga tahun ini Tuhan permudahkan segala urusan saya dan ahli keluarga saya. Semoga hidup ini diberi keberkataan, keredhaan, kesihatan yang baik, perlindungan dari bencana dan kemurahan rezeki. *Juga kepada sahabat belogger!* Amin ya rabbal alamin.

Wednesday, 18 January 2012

Wordless Wednesday #8 Adam @ 6.3 months




Adam is crawling! Weeeehoooooo!
Published with Blogger-droid v2.0.3

Friday, 13 January 2012

Pesan Ibu 0006 Dah dekat da tu....

FYI. Kiamat semakin hampir.

1) Penaklukan Baitulmuqaddis.

bersabda: Dari Auf b. Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w;

'Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat.' Baginda menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.' - Hadith Sahih Bukhari

2) Zina bermaharajalela.

'Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang..' - Hadith Sahih Muslim


3) Bermaharajalela alat muzik.

'Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka'. Ada yang bertanya kepada Rasulullah;
'Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?' Baginda menjawab: 'Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi² wanita' - Ibnu Majah

4) Menghias masjid & membanggakannya.

'Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid' - Riwayat Nasai.


5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik.

'Tidak akan datang kiamat sehingga banyak
perbuatan & perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam tetangga.' - Riwayat Ahmad dan Hakim.


6) Ramai orang soleh meninggal dunia.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang2 yang baik & ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran' - Riwayat Ahmad


7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.

'Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka'(orang yang bodoh & hina).. Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh 2 orang mulia' - Riwayat Thabrani


8) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.

'Sesungguhnya di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja.' - Riwayat Ahmad


9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.

Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. 'Di antara anda² telah hari kiamat ialah akan muncul pakaian² wanita & apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang'.

10) Bulan sabit kelihatan besar.

'Di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung(membesarnya) bulan sabit.' - Riwayat Thabrani


11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.

'Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu dengan membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu' - Sahih Muslim


12)Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.

'Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu & disembunyikan kesaksian yang benar.' -Riwayat Ahmad


13) Negara Arab menjadi padang rumput & sungai.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput & sungai²' - Sahih Muslim



Jazakallah Khairan Khatira......

Wednesday, 11 January 2012

Wordless Wednesday #7 Inspiration



Luurrrrrvvvveee the meatballs!
Published with Blogger-droid v2.0.2

Tuesday, 10 January 2012

Langkawi Soap Opera

Jetty Kuah
It's a year end vacation for the end of 2011 for G's Family. In 2009 we were at Cameron and 2010 we didn't go anywhere as early middle of the year we already  went to Pulau Besar Johor.

So for 2011, we all decided to spend our family holiday at Langkawi from 23rd Dec until 26th Dec. Planned for almost 2/3 month earlier, but end up not really went well with what we have planned however saya redha, kita merancang, tuhan yang tentukan. Janji budak-budak yang enjoy sudah.

Macam "GOmbak Rindu" kata, redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah. Eh, tiba-tiba?

Okaylah, this is my 4th or 5th time ke Langkawi, tak berapa nak ingat. My Last visit  to Langkawi was with Razi, my so-called honeymoon la sangat, 5 years back if I'm not mistaken-lah. Boooooo! 

First time for my kids and several times for my Razi. Seriously Langkawi has no longer under sumpahan Mahsuri and the island was totally highly developed but somehow I rasa the visitors pula akan "sumpah" Langkawi for the un-sytematic Ferry schedule and so on and also the jetty condition. Oh, pihak majlis, please upgrade the system! Okay, stop complaining Lily, perlu salahkan diri sendiri juga kot sebab pergi time super peak season so visitors memang macam ulat taik! T_T

Adam first time naik ferry and early this year when Adam still dalam perut tapi dia dah naik bot Penambang Sarawak. Coolio! Jasmin was sitting with nenek behind, need to be separate as she always get jealous with me and Adam.
Inside the tunnel; me drive at 0323 *yawn*
This was a first time Jasmin travel to North and it takes lebih kurang 8/10 hrs drive to reach Kuala Perlis. We all bertolak dari Seremban on Friday night and Saturday morning reached jetty Kuala Perlis. And baru tahu masa lalu kat Ipoh, there's no more toll yang sebelum naik bukit koner-koner tu. Huuuuu lamanya tak ke Utara. 

Okay, it's easy to find parking near the jetty but a bit expensive cos total 3 days we park was about RM30/car, no other choice so we have to go for it. And it is advise to booked your ferry ticket earlier especially during peak season as you will find the queue akan panjang menjela macam ular kena palu. Shhhoooo many people sampaikan kena tolak-tolak orang baru boleh berjalan tolak troley. Pfftttt!


Siap ada buaian budak-budak kat depan rumah.
We stayed at a homestay Kg Tangga Batu (kalau tak silap lah nama kampung tu) about 10 minutes drive from Kuah. We stayed in a double storey semi-D house with the kampung environment siap ada sawah kat sebelah rumah. Comfortable dan sangat besar untuk masuk lebih kurang 5/6 family. Okay lah, experience dapat tinggal dengan local people of Langkawi. Tapi it was difficult nak faham dialek mereka. Sangat U-ta-ra. Apa pun baik dari akak sebelah rumah sampailah ke kedai makan tepi jalan, semuanya ramah mesra. 










My Adam budak baik
Adam pun sangat enjoy buaian yang ada di depan rumah. Seronok duduk petang pagi nikmati angin dan asap orang kampung bakar sampah. 


Bila di Langkawi, Makam Mahsuri memang la wajib kena lawat. Selain tu perlu ke kabel car langkawi dan boleh la ke pantai chenang kalau tak sempat nak pergi island hopping.



Overall the holiday is okaylah  for me but inside out ada sikit calar balar sana sini. T_T Okaylah, tak perlu nak bercerabeh panjang lebar, can't write more coz tak berapa nak sihat hari ni due to flu and sore throat and on Medical leave today *yawn*, infected dari Jasmin, so layan lah all the pictures saya attached here. It tells u a thousand stories.








The kids with the last minute - unplanned visitor.
Jasmin di tiang rumah Mahsuri
My Adam with Razi in front of Mahsuri house.



Jasmin naik pony at Oriental Village, Cable Car Langkawi.

 Jasmin at Pantai Tengah, Langkawi.


 My Adam My Razi


Jasmin dan Adam di Jeti Kuala Perlis *Sila kira berapa kaki berada di belakang mereka



Okay, silly lily was not joining for island hopping cos already took the first boat early in the morning to rushed back to Seremban as the next morning Jasmin had to attend her kindy orientation day. Sekian terima kasih.

Friday, 6 January 2012

Pesan Ibu 0005 Jangan mengungkit

Salam Jumaat. Dikongsi dari website lenggangkangkung. Sama sama ambil pengajaran. Word!

Allah swt. berfirman, “Orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah, kemudian mereka tidak mengiringi apa yang dinafkahkannya itu dengan menyebut-nyebut pemberiannya dan dengan tidak menyakiti perasaan penerima, mereka memperolehi pahala di sisi Rabb mereka. Tidak ada kekhuwatiran terhadap mereka dan tidak pula mereka bersedih hati.” (Al-Baqarah: 262)

Allah swt. berfirman, “Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menghilangkan pahala sedekah kamu dengan menyebut-nyebutnya dan menyakiti perasaan si penerima, seperti orang yang menafkahkan hartanya kerana riak kepada manusia dan dia tidak beriman kepada Allah dan hari kemudian. Perumpamaan orang itu seperti batu licin yang di atasnya ada tanah, kemudian batu itu ditimpa hujan lebat, lalu jadilah batu itu bersih (tidak bertanah). Mereka tidak memperolehi sesuatu pun dari apa yang mereka usahakan; dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir.” (Al-Baqarah: 264)

Dari Abu Hurairah ra. Nabi saw. bersabda, “Tiga orang yang tidak akan Allah ajak bicara pada hari kiamat, tidak pula Allah melihat kepada mereka dan juga tidak mensucikan mereka, serta bagi mereka azab yang pedih.” Abu Hurairah berkata, “Rasullullah mengulanginya tiga kali”. Abu Zar berkata, “Sungguh rugi, siapakah mereka wahai Rasulullah?” Baginda menjawab, “Musbil (lelaki melabuhkan pakaiannya melebihi mata kaki (sifat megah diri)), orang yang mengungkit-ungkit kebaikannya dan orang yang menjual barang dagangannya dengan sumpah palsu.” (HR Muslim)

Nabi saw. bersabda, “Tiga orang yang tidak akan masuk syurga, “Anak yang derhaka kepada ibu atau bapanya, orang yang terus-menerus minum arak dan orang yang mengungkit-ungkit pemberiannya.” (HR Baihaqi)

Published with Blogger-droid v2.0.2

Thursday, 5 January 2012

Jasmin First Day of School

I have lots of story to share regarding Jasmin especially tentang first time she go to kindergarten.

Jasmin starts her kindy class early as she has to attend orientation class on the 27th. So she had the rest of the week "orientated" with all the new teachers n friends and the surroundings and week full of crying and shouting. Owh what a week. I had to keep myself with her for the whole week and after 8am plus plus i have to shoot to kj for work. Owh what a hectic week for me. Anyway, the teachers really helping especially teacher sharifah and teacher kelly to look after my jasmin. I took MC on the first day cos i dont feel confident to let her be with the teachers alone. Biasalah jasmin..... And on the afternoon kena paw dgn dia kfc and guest what she told me she dont want to go to school again tmrw. Pffffftttsss!


Her happy face on her first day of orientation. Sgt happy dan teruja okay! But not until she found out that majority kids her age starts to cry aaaaaand apalagi jasmin pun turut serta join the club.


Inside her class with her friend, Putri. This little girl is very good cos langsung tak nangis. Cool jer.... But not like jasmin.


In front of the class with teacher sharifah. She is a very good and kind and informative teacher. For the time being jasmin will be in her class temporary to make sure that jasmin is comfortable with the school environment.


Despite of all the crying, only this playground can stop her from shouting "nak balik nak balik".


Probably she must be thinking that school is just about playing with all the gelongsor and those jongkang jongket. Huhuhu

And jasmin is in class 4 Strawberry.


Jasmin's kindergarten.

Okay, as updated today she is now more cool than the other day. Once she is in her classroom she starts to play. Anyway, she still crying in front of the school and very hard to wake her up in the morning and ask her to go shower as we all know jasmin memaaaaaaang liat nak mandi.

And yesterday she told me one of her friend minum ribena dia sampai habes. Haih kindy pun ada geng buli kah? Huhuhu. Nevermind jasmin sharing is caring but still u need to know the limits!

To be concluded here, jasmin's going to school, im happy, and it makes me think that my little baby girl is big enuff to make me feel old.

But im still young at heart, always.........
Published with Blogger-droid v2.0.2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails