"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Friday, 19 July 2013

Al kisah di Taman Bungaku.

Alhamdulillah.
Orked dah lepas 40 hari.
And same oso for my confinement. Yeay!

So far, she is doing fine.
Malam hari setakat ni masih mampu tidur dengan aman walaupun kena juga bangun around 3am or 4am untuk breasfeed dia. 

She really have a high pitch vocal. Memang kelam kabut jadinya kalau Orked dah start meraung mintak susu. Maybe she learn form her mentor, kakaknya, Jasmin.

Program tidur Orked a bit bertukar after she reached one month. Kalau before this masa dalam hari, most of the time dia tidur aja especially in daytime, but recently she change the routine. Kalau before this, memang senang nak buat kerja-kerja rumah nak masak sikit-sikit, but sekarang ni agak susah nak manage everything. 

But still okay lagi lah. Nasib Jasmin ada, she is the best assistant ever setakat ni. Bolehlah diharap walau kadang tu kena juga ulang tiga pat ploh kali mintak tolong itu ini. *hewhew*


Orked Adelia
For Orked, what she wants now is, kelek-kelek her all the time. Letak aja atas carrier atau atas tilam, terbeliak balik bijik mata dia. Sangat manja dan mengada-ngada ini budak! 

Somehow, what worries me the most, sekarang ni dah lebih 10 hari Orked tak poo-poo. Last Thursday, bila Orked had her one month jab, ai did ask doc izit okay if my baby didn't poo coz it's already lepas 3 days. Docs said that's normal coz for same cases ada yang cecah sampai 10-14 days, as long the baby kentut-kentut, it's fine. Hurm, but until today Orked masih tak ada tanda nak poo tapi bau kentut dia, homaaaaiiiiii~~ *hewhewhew* 

One thing about Orked, dia ni kaki muntah. Haih-lah. After breastfeed and even dah burp pun, letak je atas tilam, after few minutes, dah menguak je sebab mulut baju sume dah penuh muntah. Sama lah juga macam Jasmin dulu. Takut juga kadang-kadang nak biar, takut tersedak atau choked.

Not much rasanya nak cerita tentang progress Orked setakat ni. Ohhh, cuma sometimes sekejap-sekejap, Orked ajak berborak. Paling sangat suka communicate dengan kakak Jasmin sebab Jasmin talks more than her Ibu! Haha! That's amazing, especially when she makes some baby's sound, shoooo cute! 

Inilah dia pengalaman sekali seumur hidup. Pengalaman membesarkan anak-anak; susah senang membesarkan anak-anak dengan tangan titik peluh kita sendiri. Tak lah kata ai tak pernah mengeluh dengan 1001 ragam kiddos ni tapi when I'm alone, i start to think, hurm, not bad, ai manage to raise all my three kids with my own hand. Still manage to do the housework, commitment with my kerja lagi then later nak layan kerenah anak-anak lagi. Walau sometimes tak lah steady mana, yelling at the kiddos, bertompik suruh itu suruh ini trying to stop 'em when they start to fight, but Alhamdulillah, everything goes well.

I wonder how mommy raised us adik beradik 6 orang. Both my parents bekerja punya orang, tak pernah ada maid, cuma sometimes Opah datang membantu menengok-nengok apa yang perlu dan even mommy dan babah bekerja mengikut shift but somehow they managed to build the family even tho ada juga hiccups sana sini but the family still growing, still together.Tak pernah sekali seumur hidup saya dengar terkeluar dari mulut mommy kata yang dia penat jaga kami semua.   

Semalam malam masa nak balik rumah lepas berbuka, selisih di luar rumah masa mommy baru sampai dari ambil ayam di pasar nak meniaga esok di bazaar ramadhan, tergamam dia tengok Adam dan Jasmin bercekau dalam kereta berebut tempat, and spontaneously dia cakap;

"Korang masa kecik-kecik dulu tak de macam ni pun."

Saya sengih. Dalam hati "Alahaiiii miii...."

Ai should learn more from mommy la rasanya. Ilmu rumah tangga, juga ilmu masak memasak. :)

Bulan Bintang Semesta Alam, semua untuk kamu, anak-anakku.

Okay, tak selamanya all my kids being a baby kannnnn, one day when they all dahh grown up and when I'm growing older, mereka pulak yang akan jaga kita macam baby. Who knows kan... harapnya gitulah.

Selamat membesar anak-anakku.

Wednesday, 17 July 2013

WW#38 Orked, 40 Days of Life



Dream a beautiful world, baby.
With full of wonderful colors.
Fly high.
Find your own rainbow.
-lilly

Thursday, 4 July 2013

My 4th Belog Anniversary

Uuu ohhh!
Homaigad! Homaigad!
Saya lupa. Yesterday was my belog anniversary. 
Sigh.

Sudah 4 tahun menulis belog. 
Macam-macam rasanya cerita dan soap opera darah daging keturunanku dapat  disimpan di sini.

Mostly about the kids. 
Jasmin, Adam and now Orked.

Okay, sekarang belog dah lepas fasa merangkak dan bertatih. Tetapi tak mau terkejar-kejar, belog masih perlahan-lahan meniti satu persatu langkah, masih terkial-kial, masih berhati-hati, takut tersadung tersepak batu. Anyway, kaki akan terus menapak sebab the journey will never stop, in shaa allah, sampai ku jumpa hujung dunia ku.



Untuk anak-anakku,
Alhamdulillah.
"Di belog ini sahaja segala cerita Ibu dapat sampaikan untuk bacaan anak-anakku di masa hadapan, andai nyawa diambil tuhan sebelum sempat ibu menjalani usia tua bersama kamu semua duduk semeja di kedai mamak bercerita bagaimana kamu semua membesar, carilah di sini, semuanya ada di sini. Semuanya tentang kamu dan kehidupan ibu kamu."



 
Rabbi yassir walaa tu'assir 
Rabbi tammim bilkhair.

Monday, 1 July 2013

Malaysian University English Test (MUET)


Hasrat untuk sambung ijazah sarjana muda dah laaaaaama saya simpan. Saya tangguh untuk sambung ijazah sarjana muda saya kerana nak built up my family dulu. Saya berkahwin dalam akhir tahun HND saya dan dapat Jasmin ngam-ngam tamat HND dan selepas itu saya fikir mungkin saya perlu bekerja dahulu untuk cari pengalaman.

Sekarang dah enam tahun. Lama betul saya tangguhkan cita-cita dan impian saya ni. Sampai dah beranak tiga. :)

Bagi saya, nak kan ilmu, tak perlu dipandang pada usia. Selagi kita mahu dan mampu, in shaa allah ada jalannya. Tak kisahlah dah bercucu cicit sekali pun, kalau ada keinginan, tak ada salahnya untuk capai cita-cita. Bagi saya, ilmu lah yang akan membawa saya mengelilingi satu dunia. 

Earlier this year, saya di ditawarkan untuk sambung pengajian di Universiti Teknologi Malaysia secara separuh masa. Pucuk di cita ulam mendatang. Tapi nasib badan, bila di kira-kira balik, final paper untuk semester pertama ialah pada bulan Jun dimana EDD untuk baby saya juga pada bulan Jun.

Makanya, dengan berat hati, saya tangguhkan lagi hasrat saya untuk kejar cita-cita saya ini. Maybe saya ready untuk this September intake, or i'll postpone it until March next year. Depends on my Razi's decision juga. He's the one juga yang nak approve everything. :)

Oh, untuk sambung pengajian, saya lupa saya masih belum mengambil ujian MUET. Ye lah, untuk menyambung ijazah sarjana muda pertama saya ini, salah satu requirement dari IPTA di Malaysia perlu lulus MUET. 

Oleh kerana kakak saya juga sekarang sedang menyambung pelajarannya secara separuh masa di UiTM, maka urusan pendaftaran ni jadi mudah sikit bagi saya sebab dia juga akan ambil test ini untuk sambung ijazahnya nanti. So, ambil kesempatan, saya serah semua urusan pada dia aja. Hehehe. Dari payment sampai print out slip pun dia yang buat. Thanks ET. 

Registered myself as an Individual candidates and the test will be held this month of July. MUET ada 4 test. Speaking, reading, writing and listening. Pihak MUET schedule my speaking test this week and I have to go to SMK St Paul Seremban but i have no idea where the school is. o.O

Cerita tentang perasaan, i am nervous okay. Dah lama tak masuk dewan peperiksaan, and this time nak kena speaking English lagi, heeeewwwwwww, berpeluh badan. 

Ye lah, to converse in English for 30 minutes depan orang-orang ramai, lebih kurang macam kena buat public speaking, sigh, itu mencabar. Lebih-lebih lagi kalau candidates-nya yang muda-muda fresh baru habis SPM. Mencabar okay sebab saya yang tua ni, tah ke laut tah ke bulan, saya nak berdiskus dalam English nanti. Hewhewhewhew~~

Three more papers are schedule by end of this month. Hope everythings will be okay and of cos kerjasama dari Orked sangat-sangatlah dihargai. Nenek aja yang dapat membantu. Aamiin...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails