"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Wednesday, 25 May 2011

Dugaan dan Ujian

Cute raccoon anyway~~
I am 34 weeks preggy dis week and everyday my bumps is getting bigger and my baby is getting heavier and more streeeeeetching and streeeeeetching (lucky me i don't have stretch marks). Oh! one of my office mate notice that I have a very terrible aye-bag and I aware about it as I am now turned to look like a raccoon *wawawawa! It happened cos I can't sleep very well due to my actively baby movement (kicking, stretching, moving around) during nite time; starting after maghrib until morning.

Bagi saya, kesakitan yang saya hadapi kini tidaklah sehebat musibah yang diterima oleh kakak ipar saya. Memang patutnya saya bersyukur dengan keadaan yang menimpa diri saya kini kerana ada lebih ramai lagi yang mungkin mengalami kesakitan yang lebih teruk dari saya. 

Kehidupan ada qada' dan qadarnya. Kehidupan juga ada naik dan turunnya. Pengalaman buat kehidupan bermakna. Masing-masing sudah ditetapkan bahagiannya oleh Allah. Cuma kita yang tak sedar bila nak sampai, bila nak jadi dan Tuhan itu Maha Adil dan Maha Mengetahui. Apabila kita ditimpa musibah, pasti akan ada hikmah disebaliknya. And what I've learn so far, kesabaran dan kecekalan itu penting.

Yesterday evening, I've joined hubs family for Yassin reading for her sister who is diagnosed of breast cancer. And what touched me the most is when I saw my mak-in-law face, I do feel the sadness. A mother instinct I guest.

I am so touched with the doa yesterday and made me thought how i would feel if I was in the same shoes like her. Her baby was only 3month old and yet she has to suffer all these. O God, please give her strength! dan makbulkanlah permintaan kami semua agar semuanya selamat dan tuhan mempermudahkan segala urusan. Amin.

So yesterday, from what I saw, her face portrays calmness but deep inside her heart I know it's burden her so much, mentally and physically. And yesterday she told me her tailor came to her house to give her the uniform which she has ordered earlier as she gonna start work next week from 3month maternity leave because she has forgotten all about it because too much thinking of the cancer thinging. I do feel sorry for her....

Ramai cancer survivor yang saya kenali di sekeliling saya dapat teruskan kehidupan seperti wanta biasa. Cikgu saya, makcik saya, all of them survive dan Alhamdulillah kehidupan mereka dapat diteruskan seperti biasa.

Sokongan dari orang sekeliling dan kekuatan semangat dari dalam diri itu yang paling utama.


P.S. 
Dari Abu Zar al-Ghifari, Nabi saw menganjurkan aku banyakkan ucapan “La haula wala Quwwata illa billah" (Tiada daya upaya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah). (HR Imam Ahmad)
 
 
"Bila Allah cepat makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu,
Bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu,
Bila DIA tidak makbulkan doamu, maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu. Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan pun... kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya."
 

Tuesday, 10 May 2011

Off Topic: Yang Haq dan Yang Batil

Okay, just read one thing which really insulted me; again and again again....
I am not a stalker as she always told in her belog as I have declare to her (she knows when), i am a big fan of her belog. Mengikuti apa yang ditulis di belognya yang setakat ini saya rasa sudah ke 4/5 blogspot yang diciptanya (tak termasuk wordpress okay!)

Saya tak tahu hati jenis apa manusia ini tetapi kalau wanita ini rasa selesa dengan cara dia menulis di belognya dan twitternya, saya pun pilih cara ini juga to tell her how i feel about her, especially on what she write on her belog. 

Wanita ini kerapkali mengatakan bahawa si suaminya sering menasihatinya apabilahendak menolong orang, selagi dia tahu niat hatinya biarlah, tetapi jika tidak IKHLAS bagaimana pula?

Cukup-cukuplah dengan drama yang wanita ini cuba skripkan.....

Kalau hendak bertegas dan kalau hendak membuat potongan gaji, bialah buat potongan yang sempurna, sebaiknya buat potongan EPF, potongan KWSP, buatkan EA Form, potong tabung haji et cetera yang berkaitan; so in future kalau kami anak beranak memerlukan bantuan pinjaman yang memerlukan dokumen-dokumen penting seperti yang saya sebut tadi so kami tidak mengagau mencari bantuan orang lain.


 Jika saya dilabel wanita ini sebagai orang yang kurang ajarnya mahupun kurang didikannya, mungkin wanita ini perlu fikir dahulu adakah saya mulakan segalanya terlebih dahulu atau pun wanita ini. Tak sukar untuk menguntum senyum apabila orang lain senyum kepada kita, tetapi wanita ini tidak, sungguh angkuh dan ego, padahal yang sedang memberi senyuman kepada wanita ini adalah kakak saya sendiri. Okay fine, sikit pun saya tidak kisah, kakak saya pun tidak. Pernah suatu ketika dahulu, apabila saya cuba menghulurkan tangan untuk bersalam, reaksi hampa yang saya dapat daripada dia (body language shows everything) dan apabila tangan dihulurkan dan senyum dipamerkan, saya digelar hipokrit. Malahan, sesudah saya diaibkan kerana bangang cemburu buta tak tentu arah, saya pula di fitnah memperbodohkan suami sendiri. Cukuplah mengganggu-gugat kehidupan rumah tangga orang lain. Adakah wanita ini sendiri yang ingin mencari musuh sendiri?

Orang kata orang yang memungkiri janjinya berdosa besar. Wallahualam.....

Saya tidak faham apabila seorang abang yang telah memeterai janji kepada adiknya untuk membantu mendapatkan sebuah rumah, langsung tidak bertanya mahupun menyoal tentang kepayahan yang dilalui adiknya sekarang ini. Alhamdulillah, hidup adiknya tidak diabaikan oleh kakak-kakaknya dan syukur emak dan abah sentiasa membantudan ambil tahu. Oh! base on what she said to my hubby, saya tahu mungkin saya ini hanya mampu untuk memiliki sebuah rumah lelong sahaja....

Saya tidak berniat mahu mengungkit, flashback tentang urusan pembelian rumah saya, hampir heart attack saya apabila mengetahui nama saya sendiri dan juga hubby di blacklist oleh CTOS (diatas keculasan orang lain which has been tertunggak for almost 5 years), however, saya rasa saya tak perlu berkokok ke seluruh kampung tentang punca kejadian. Malang lagi bagi kami kerana nama akan forever di blacklist dan sudah tentu akan lebih sukar berurusan dengan semua institusi kewangan sedangkan MARA hanya blacklist peminjam dan penjamin bagi urusan dengan MARA sahaja sehinggalah saya menyelesaikan semua tunggakan saya. Adakah itu adil bagi kami?

"........untuk makluman juga, setahu saya jika sekali nama anda terdapat didalam sistem CTOS ianya tidak akan terhapus walaupun anda telah menyelesaikan pinjaman yang bermasalah tersebut. CTOS hanya akan kemaskini dengan nota yang memberi maksud pinjaman telah diselesaikan dan bukannya nama anda dikeluarkan dari dalam sistem.ini bermaksud sejarah kredit anda masih wujud dalam CTOS walaupun pinjaman telah selesai......"


Mungkin saya tidak pernah mengungkit tentang ini dan even di awalnya my father willing to help me to settle the tunggakan. Alhamdulillah, my father masih bersabar dan mengeluarkan wangnya untuk selesaikan mana yang patut selepas menanggung malu di depan rakan-rakannya apabila tukang tarik datang menuntut hak mereka. Saya juga malu dengan my father as how a person yang kononya declare have everything in this world but culas nak bayar installment yang pada ketika itu hanya RM150/month. Tetapi the main thing here is, who wants to help me clear my name from that Deym! CTOS?

Hitam atau putih, itu hak Allah yang tentukan. Hukum karma (buat baik di balas baik, buat jahat di balas jahat) dan itu adalah qada' dan qadar Tuhan, siapa kita untuk berkata yang kita manusia hina ni mampu mengubahnya....?

Alhamdulillah, akhirnya ada bantuan meringankan beban ekonomi saya yang saya rasanya telah saya terangkan kepada wanita ini tentang masalah kewangan saya. Mana yang perlu didahulukan dan yang mana akan disegerakan. Tapi sesusah mana yang saya tanggung sekarang ini, saya tak sampai hati untuk meminjam kepada parent sendiri inikan pula mak and pak mentua. 

Terima kasih for being so concerned dan mengeluarkan saya dari beban masalah kewangan kami sekeluarga.



P.S. Mungkin lepas ini saya akan menolong wanita ini pula menyelesaikan apa yang tertunggak di Pejabat buruh, KWSP dan PERKESO pula. InshaAllah selagi masih ada kudrat saya ni.

Saturday, 7 May 2011

The most Special Gift on Mother's Day

Syukur Alhamdulillah, this is my third year celebrate mother's day with Jasmin. Tiada kata yang dapat diluahkan, tiada tandingan hubungan yang terjalin, selain kasih sayang sepenuh hati dari Ibu untuk Jasmin. We have been tru loads of things together Jasmin! (happy and sad, good and bad) and even dis morning before I sent u to nenek house, i could fine the balloon yang terbang dari kereta last nite, just for the saaaaaaaaaaakkkkkkeeeeeee of you my dearest Jasmin. Nasib baik tak kene gelek ngan lori masa melintas jalan tadi. *Okay jgn risau ini emotional seorang ibu mengandung aje...

Anyway, every mother's day of cos will bring a great memory and osem moment for every mother/momma/mommy/mak/ibu/mama/amma/umi/ in these world. It's about feeling, appreciation, love, gratefulness, caring, togetherness and et cetera. Terpulang pada semua yang nak describe macam mana. 

Tak susah nak jadi seorang Ibu tetapi bukan mudah untuk jalankan tanggungjawab sebagai seorang ibu. For me, there're loads of things I have to sacrifice since the day Jasmin was born. And I don't feel regret sikit pun because I know I am raising my own daughter and hoping that one day she'll become someone yang berguna dunia dan akhirat and she's the one who will bring happiness and proud to the family. And of cos the bond between me and her takkan terputus walau bagaimana sekalipun dugaan atau cabaran yang datang. 

And for my coming baby of cos harapan tu memang demanding sikit lah and after this i have to learn how to share and devide my love to both of them. For me, I really hope so that I'm not going to be Ibu yang tidak fair to both of them. I'll try to share and give my love as equal as I can and ensure them that nothing can compare or can describe my love for both my kids. InshaAllah.......

Alhamdulillah juga sebab this mother's day juga my family dapat new company, new baby girl owhkay!, rezeki dan hadiah dari Tuhan yang tidak ternilai harganya. Oh, not forgetting, Selamat Hari Ibu to all!

.......and presenting ahli kelab rumah merah jambu yang baru dan bakal menjadi mangsa buli Jasmin....... 

Welcoming our new beautiful sweet heart to Ji's family on this Mother's Day
Our beloved, Siti Rabiatul Alia




P.S.  
Ada seorang datang kepada Nabi s.a.w sambil mengadukan hatinya yang keras (kekerasan hatinya). Nabi s.a.w bersabda : "Usaplah kepala anak yatim dan berilah makan orang miskin." (HR. Imam Ahmad)

Nabi bersabda : Janganlah banyak bercakap selain untuk berzikir kepada Allah SWT, sesungguhnya banyak bercakap selain daripada berzikir kepada Allah itu adalah menyebabkan hati seseorang menjadi keras. Dan sesungguhnya sejauh-jauh manusia daripada Allah SWT itu ialah mereka yang berhati keras. (HR Tirmizi)





"Mengapa kanta ini masih berkaca
Sedangku telah pun terima di dalam redha
Segala kepahitan
Pengalaman menjadi penawar
Mengejar impi ke pintu Syurga
Duhai bonda
Bilakah akan ku kecapi kasturi
Penebus maruah
Dan semangat lama"

Wednesday, 4 May 2011

Seremban - Gemas Electrified Double Track Project (SGEDT)

.....atau dalam bahasa malaysia-nya;
Projek Landasan Berkembar Elektrik Seremban - Gemas (PLBE)

Oh!em!Gee! Tersangat sibuk dengan pelbagai urusan kerja and personal sampai tak sempat nak published dis entry. And make myself invisible for 4 days dis week, and came to office dis morning, was making me like "kononnya-yeah!-i'm -the- BOSS -here-the- project -will- be -delayed- if -i'm -not- in -the -office-and-loads-of-things-need-to-be-decide-by-u! Urrrgghhh... tense-nya! 

Sekarang ni dah selesai one part for Civil work, now transfer plak ke track department. Memang tak senang duduk nampaknya and guest what , in two weeks time, I have reduced my weight about 2.5kilos (dan terpaksa menahan bebelan nurse KKIA). Why la they put the track department in third floor...... sigh!

Anyway, CONGRATS untuk Tok Mat, MB Negeri Sembilan sebab May ni Seremban dah di naik taraf sebagai sebuah bandaraya. Terima kasih kerana sentiasa peka dan prihatin dengan keperluan kemajuan infrastruktur dan pembangunan untuk rakyat negeri sembilan khususnya. Ekceli bila tengok MB ni, he always remind me of someone... sape ekkkk?.... heeeee...    

Dan apa yang ditunggu-tunggu selama ini oleh penduduk negeri sembilan will be fully operated on May ; part of perkhidmatan keretapi komuter dan tren elektrik (ETS) yang akan beroperasi sehingga ke Senawang dan Sg Gadut. 

PLBE Seremban-Gemas sejauh 98.1 kilometer ini menelan belanja RM3.45 bilion yang bermula pada Januari 2008 dan dijangka siap pada Disember 2012.* hurm... nampaknya akan jadi fully housewife la 2013 nnt, project dah abeh!


Okaylah, disebabkan teruja sebab dah involved secara tak langsung dalam project ni, so sebelum IRCON handover to the respective KTMB, me and my office click decided to have a station visit; dan tak lupa juga membawa bersama Cik Jasmin kita. Kira Jasmin was the first kid yang masuk kedua-dua "taman choot choot"  tu lah.So let the pictures tell the whole stories.........

Oppp opppp bukan nak buat pole dance yek!

Part A: Senawang Station
Main Entrance Senawang Station

Track View dari atas platform Senawang Station




Here are some part of the Senawang Station




Part B: Sg Gadut Station





Sg Gadut Station Main Entrance

Okaylah, malas nak bercerabeh panjang lebar. Satu yang dapat disimpulkan disini, I had an absolutely osem moment with Jasmin that day. Hope Jasmin will remember her visit and at least it can be he great memory in the future.


P.S.1 :

*dah macam rupe Makcik baru balik pasar naik keretapi bawak anak sekali.....

P.S.2 : Blogging Mindly and Responsibly!


"Makan sirih berpinang tidak
Pinang ada di bawah tangga
Hidangan ini mengenyang tidak
Cukuplah tanda budi bahasa"
-Tok Mat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails