"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Tuesday, 22 October 2013

Treasure Hunt Jejak Warisan "Ghoto Botingkek-tingkek"

Let's hit the road. Crack the head. Hunting is On!
At lassssstttt, my outdoor activities... Dah lebih kurang a year plusplus jugak senyap dari segala outdoor activities sebab pregnant hari tu. However, this year dapat gak balas dendam join treasure hunt. Last TH ai joined kalau tak silap NST TH kot...

Anywway, the TH happened on the 19th October 2013. It was called Treasure Hunt Ghoto Botingkek-tingkek. This treasure hunt was organize by Lembaga Muzium Negeri Sembilan sempena Tahun Melawat Malaysia 2014. Okay, nak promote lagi TMM2014. :)

Tahu tentang TH ni pun earlier dis month dari facebook page Tourism Negeri Sembilan. Tanpa ragu terus share dengan my sisters and hopkos everyone teruja sebab sonang bonar raso eeee nak monang hadiah nih! Wah, ada gaya konfiden disitu.

Well, before this ai pernah join two TH di negeri Sembilan, organize by GPMS dan lagi satu organize by MPPD. It was a good experience indeed. And one thing how good about the TH is all treasure things that we bought goes out for charity.


The Propoyo Hunters is having serious discussion.
The COC was Emmier Network, first time dengar nama diorang ni. Pink hokay tey'ols punya uniform. And ai wonder this time why they don't give free tees inside the goodies bag. Kedekot!

50rm registration fees and goodies bag hanya ada sebijik apple dah lesot roman eee, sebijik roti dan sebotol mineral water dan a few pamplets and books and stickers sangat-lah menyedihkan! Nganga okay, ai tot we ols can get better than that.

The challenge were divided into two, group task and individual challenges. Pemarkahan adalah based on marks from the team plus the individual challenges. So hopkos susah nak menang sebab our group tak ada orang jantan. Girl power aje.


Briefing by En Halimon, COC, Emmier Network
The flag off start from Istana Lama Seri Menanti, Kuala Pilah. The route was about 100kms cover from Kuala Pilah to Bahau then went down to Tampin and the finishing line was at Replika Istana Raja Melewar, Astana Raja, Rembau.

Before flag off; a simple speech by Drs Shamsudin bin Ahmad, Pengarah Lembaga Muzium Negeri Sembilan. Sumber di sini.
Istana Lama Seri Menanti
This time we have to follow the tulips coz four of us not familiar with the route especially from Bahau to Tampin.

But we had a great experience along the way. Dapat keluar masok kampung orang and the best thing sompek boli compodak goreng kek pokan Air Mawang. Boleh tahan happening jugak pekan tu. And we stop at few places to answer the Q's and did the individual challenges.


The Q's and the tulips and the briefing note and the individual task dadadadada
First stop was at Pusat Kraftangan Kuala Pilah. Kena menganyam rotan bekas telur. Sangat susah tapi menarik. Ai got 7marks out of 10.

One of the individual task, craft challenge, had to anyam the rottan basket as fast as we can.
After stopped at few places in Kuala Pilah, we ols heading to Pekan Batu Kikir before off for second challenge which was at Teratak Zaa'ba. We did "Baling Guli dalam Tin" and ai manage to score three pebbles inside the tin.

Baling guli dalam tin. Phew~~ Sumber di sini.
We stopped at few places in Bahau to find the answer and later off to Tampin and answer a few question along the way and then our third challenge was in Hutan Rekreasi Gunung Tampin. We have to filled the bottle with water from the pools. First time there and the pools was amazing. The water was from the mount Tampin and it was very cold. Surely will plan to go again and bring the kids there for swimming.

We finished at Replika Istana Raja Melewar around 1pm and before submitting the final answer, we did our last challenge which was "Melastik Tin". Saaaaangat susah hokay. It's not my thaaangg!


Seriously ai don't have the skills however ai manage to lastik one tin only out of ten. Shish!
Under the Replica of Istana Raja Melewar after finished the hunt.
Ramai-ramai beselo bawah istana nak check jawapan...
Muka tak confident monang!
Anyway, 9th place!

OmpeksatuSonyumLeba!

Weeehhhoooooo! Usaha tangga kejayaan; orang kata. Kalau tak cuba mana nak tau kan. Walau tak pernah tempuh certain-certain tempat, selagi ada reference, in sha allah kita takkan sesat. 

Secara individu ai got 9th place dan kalau ikot team, probably we were the 3rd. Okaylah..... 

Indeed, it was really a santai treasure hunt and we don't have to crack our head sangat, but absolutely we just need to think out of the box aja. Hewhewhew.

Hokay, looking forward for next year hunt pulak. Katanya hari tu, next year hunt akan di buat dua hari satu malam dan akan explore satu Nismilan. Yeay!

Friday, 18 October 2013

Travelogue : Residence Desa Lagoon Beach Resort, Port Dickson

View from the balcony
Wah! travelogue katanya.

Okaylah. Sempena tahun melawat Malaysia 2014, saja nak share kat belog pasal resort ni. Sharing for guidance and also sharing my experience to the people out there yang merancang nak cuti-cuti malaysia with family yang sangat berbaloi-baloi dengan harga yang di bayar.
 
We had a great weekend a few weeks back at this resort with le family. Love the resort very  much. It's a resort for family! 

Ekceli it's a short vacay with my family and my sisters and my nephews n nieces. Babah n mommy sampai on Sunday morning before we ols check out.

Ai plan earlier sempena dapat increment lepas naik cuti maternity leave hari tu. Niat juga nak bawak kiddos mandi swimming pool and sambil menyelam minum air, celebrate Razi's birthday. Ai tot nak pergi Morib Gold Coast yang ada theme park tu tapi disebabkan last minit check the birthday package dah sold out, so ai pilih this resort.

Mini-Cuppy-Cake from Wondermilk. Yumz!
Birthday boy! Hewhewhewhewhew
Everything about the resort memang best. Selesa untuk family holiday nak bawak mak bapak adik beradik anak beranak sedara mara. Ai ada google before this ekceli this resort is belong to Petronas but not sure lah betol ke tidak. 

Okay, this resort mereka ada sediakan one bedroom, two bedroom and three bedroom untuk guest buat pilihan. The rooms ada option untuk superior or deluxe and the price of coz berbeza-beza. Ai booked two bedroom superior chalet sebab itu je yang ada masa buat booking hari tu. Anyway, memang chalet dia spacious giler. 

Stroll je all the pictures below and the description explains everything. :)

Living hall area dan pintu kat belah kanan hujung sekali adalah kitchen and the resort provide microwave and electric kettle tapi tak boleh nak masak masak sangat sebab cooking is strictly not allowed.
Alia santai on the couch like a bowse!
Watching area. TV besor boleh tahan tapi channel yang mereka bagi tak berapa nak clear. Memang kijip-kijip gambar eee sobab coverage tak berapa okay. For guys, no worries, ada sport channel. Haha! Oh, summore yang ada pintu terbuka tu, itu tangga nak ke bilik atas.

This is ground floor room with queen size bed. Our room. And kids sume tido atas.
Orked say's the bed is okay!
View taken from the chalet entrance. Kids sebok dan jakun tengok biawak.


Boleh tengok sunset dari balcony yang menghadap laut.

Ekceli bawah chalet ada kolam air dan ada zilliiooonnns of fish. Kids sangat teruja feed them dengan roti. Habeh roti Gardenia sebungkus sedekah kat ikan.
If i'm not mistaken, yang yang belah sanun tu chalet utk VVIP.
The swimming pool is surrounding by the chalet. The pool's sangat best. Nasib Orked tido dan dapatlah tiga pat kali lap petang saturday hari tu. Weeeee~~
Happy kids. Jasmin dan Adam memang budak paling bahagia petang tu sebab dapat berendam lama-lama dalam pool. And yes, Adam lomeh sekejap sobab Abah eee sebok dongan telepon tak abih-abih. Sekian. Dang!
Me with my new hair cut and my shades. Kelasssssss~~~
Morning walk with the kids around the resort.
Tak dapat nak main air laut sebab half way jalan ke pintu gate, Adam dah ajak patah balik. Tiba-tiba takut dengan laut pulak.


Jasmin and such faces.
Big grin from Jasmin sebab dah tak sabar nak terjun pool.
 And for one night stay there, the resort gave us 35RM voucher for breakfast. The Laguna Restaurant have three choices, American, Continental and Malay Breakfast. "Breakfast on the first floor"
The Laki-Bini.
 
Okay, detsit the story of my one night stay and experience at the resort. In sha allah, kalau ada rezeki lebih lagi, ai plan to come again next year. Nak tunggu Orked besar sikit, then boleh campak dia dalam swimming pool. Anywya, kalau boleh, every month pon nak datang spend my weekend kat sini... Hewhewhewhewhew~~

Thursday, 10 October 2013

Whatever it is......



I'm just riding the wave and going with the flow...





SENYUM... TAK PERLU KATA APA-APA...



Monday, 7 October 2013

Jusmaitusen* : Masalah orang perempuan macam saya

*bak kata #fynnjamal


Okay, nilai 50RM yang saya offer sangat kecil mungkin. 
It's okay. 
Ada tempat yang lagi elok saya salurkan dengan nilai sekecil yang mengikut ukuran orang zaman sekarang.

Anyway, just nak bercerabeh tentang perkara-perkara random aje hari ni.
Mind ada sedikit numb hari ni berpunca dari my flu yang baru start yesterday evening and opkos, today is Monday. Blue[s].

Monday morning di office memang tak best. Petang dah jadi macam zombie je kat sini. RM takda, Acc & Admin Manager sibok ngan hal marathon, SPE da resign dapat better offer di Singapore, dan PE juga sama resign coz ikot husband transfer ke Terengganu and fully jadi housemaker kat sana. 

Me? 
Stuck kat opis, doing nothing. Hanya tunggu instruction dari sesapa nak buat technical drawings, sketch, amend drawings, or tukar position jadi kerani cabok kejap. Ngehngehngeh.

Macam ni la rupa gaya bila project dah siap.
Last week baru siapkan revised proposal drawing untuk RM bawak ke meeting dis week. Hope everything went well and in shaa allah ada rezeki, new upcoming project akan start end of this year or early next year.

By the way, life is kinda boring for this coming few weeks especially bila my PE dah resign. Takde geng nak cerita pasal baby's stuff. Nak gi lunch sesame. Nak gegossip itu ini.  
Reason-nya sebab ikut suami transfer ke KT dan sekarang jadi full-time housemaker dengan degree qualification! 

A month before she resign, ai did told her, what a waste if you stop your career macam tu aja. You are wasting your time and effort nak dapatkan degree and at the end of the day, after you got married and have baby, tiba-tiba nak quit cenggitu aja, semua sebab nak sentiasa berada di sisi suami. 

Benar, tempat dan kedudukan isteri itu adalah sentiasa di sisi suaminya. 
Statement ini sangat cliche bagi saya tapi saya bukan menafikannya. 

Bagi saya, untuk rumahtangga yang relevan dengan zaman sekarang, toleransi adalah kata kunci untuk sebuah rumahtangga yang aman damai. Kena lah ada win-win situation.

Anyway, disini saya hanya nak compare pengalaman saya dengan wanita-wanita yang lebih kurang sebaya dengan saya. Bukan dengan ibu-ibu yang 40s dah nak ke 50s mungkin kalau dia letak resign later, boss akan approved tanpa banyak kata. Atau yang dah layak untuk terima VSS.

Perbandingan untuk wanita muda seperti saya yang rata-rata habis aja belajar, terus gatal nak nikah. Yang sepatutnya masih lagi rakus mengejar passion and dreams mereka.

Ibu-ibu muda yang bekerjaya tapi ada rumahtangga yang perlu dijaga di rumah.

Saya adalah salah seorang dari mereka ini.
Yang perlu jaga makan minum suami dan anak-anak.
Yang sangat busy nak masak setiap hari balik kerja untuk suami dan anak-anak makan sampai tak kuasa pon nak hapdet dalam belog betapa rajinnya ai masak setiap malam balik dari opis.Kemas rumah. Do the laundry. Feed my baby.

Itu belum campur kalau anak sakit lagi.... Dang!

Haih. Betapa adventerousnya jadi perempuan yang multi tasking cenggini.

And my sister ada tanya hari,

"Li, ko tak penat ke travel hari hari gi kerja."

Tipulah kalau saya kata saya tak pernah ada arguement dengan Razi on what I want to achieve in life. Sebelum kahwin lagi saya sudah bercerita dengan dia, apa yang saya inginkan untuk future saya.

Kerana dia, saya pernah jadi wanita yang kecewa.
Tapi itu semua saya jadikan pedoman untuk saya bangkit.

Anyway, setiap pasangan itu berbeza-beza.:)

Ada yang dapat suami dah kaya-raya, so best duduk di rumah, setiap pagi hantar suami sampai depan pintu rumah dan setiap petang pula sambut suami depan pintu rumah.

Ada yang dapat suami, bekerja office hour, gaji ikut tangga gaji, ikot pengalaman, yang memerlukan seorang isteri support dan back up mereka dari segi financial. Saya dalam kategori ini.

Rezeki itu memang dari Tuhan, tapi kita yang manusia ni kenalah berusaha untuk dapatkan yang lebih baik, menjadi yang terbaik. Berdoa menadah tangan tak kemana kalau tak ada effort dari diri sendiri.

Saya ingat lagi masa bulan Jun tempoh hari. Saya ke KKIA di Seremban untuk check up baby Orked sebab jaundice. Sementara tunggu keputusan darah, saya ke nursing room sebab nak susukan Orked. Bertemu saya dengan salah seorang ibu yang sedang susukan anak dia juga. Borak dan borak akhirnya tergerak hati menanya si ibu ini bekerja atau surirumah.

"Saya doktor."

Tergamam saya. Dia langsung tak menampakkan seorang doktor. Sangat humble. Sangat sempoi. Sangat selamba.

Sambung dia lagi, but i'm no longer a doctor di hospital **. Dia sekarang menjadi visiting doctor di klinik swasta yang memerlukan khidmat doktor mengikut waktu sendiri.

Doktor muda ini beri alasan, dia tak sampai hati nak tinggalkan anak kecil dia pada orang lain. Lalu dia quit jadi doctor di hospital dan tak sambung untuk untuk dapatkan title specialist doctor and putuskan hanya untuk jadi part time doctor di klinik swasta sahaja.

Sayangnya. 

Saya tak nak cerita panjang tentang permintaan yang tinggi dengan perkhidmatan doktor-doktor di hospital kerajaan zaman sekarang. Memang semua sedia maklum tentang apa masalahnya.

Yang saya concerened adalah hati dan perasaan ibu dan bapanya, yang membesarkan dia dari sebesar tapak tangan sampai dah besar panjang dan sampai dah mampu memegang title seorang doktor.

Memang dia akui, mak dia agak terkilan. So sad.

Dia akhiri segala effort dia dengan alasan, i-am-married and i-have-kids-at-home, so-i-have-to-quit.

She quit since dari first baby and now she had three kids.
Lucky her, her husband working as an Engineer. She is safe from the financial matters. 
  Saya bukan nak mengata siapa-siapa. 
Saya sendiri punya anak perempuan. 
Jasmin. Orked.

Saya sangat risau. Saya tak dapat bayangkan betapa hancurnya hati saya, if one day, bila dia dah tamat belajar, when she has become a doctor or engineer or some others professional people, and when she has found the right man, and she will tell me this, 

Ibu, I want to quit my job and I want to be a full time housemaker. My husband ask me to quit.

That hurts me. Deep.

Apa guna saya sekolahkan ANAK PEREMPUAN saya tinggi-tinggi, tapi bila ANAK PEREMPUAN saya sah diijabkabulkan dengan suami pilihan hatinya, dia putuskan untuk ANAK PEREMPUAN saya tinggal di rumah sahaja.

HELLOOOO.... EXCUSE ME! 



P.S. OH, MUNGKIN ADA YANG BERTANYA DAN MUNGKIN SESEORANG TERLUPA BAGAIMANA SAYA BANGKIT DARI KEKECEWAAN SAYA DAN SANGAT-SANGAT-SANGAT BERSYUKUR DENGAN KEHIDUPAN SAYA SELAMA INI. BOLEH BACA DI SINI DAN KESINAMBUNGANNYA DI SINI

Friday, 4 October 2013

Happy Birthday, Der!




Dear Razi,
Every inches in the world, 
wherever I go, 
there's always one place for me to come back, 
to be always underneath ketiak suami saya. 
Cozy, warmth and secure.

Thanks a zillion
for the never ending kisses,
and the loveable hug ever,
tru the thick and thin of life we had,
and for our three amazing kids,
It's a blessed to have you with me.

Semoga kehidupan terus mematangkan.

Happy 31st Birthday, der!



So take the photographs, 
and still frames in your mind
 
Hang it on a shelf in good health and good time

Tattoos of memories and dead skin on trial

For what it's worth it was worth all the while

It's something unpredictable, but in the end is right,

I hope you had the time of your life.

-Good Riddance, Greenday

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails