"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Monday, 25 April 2011

Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim dan Fakir Miskin Baitul Mahabbah

Bukan semua anak-anak yang beruntung macam Jasmin. Jasmin masih ada ibu dan abah, atuk dan nenek, pak cik, mak cik, kazenmazen sepupu sepapat yang sentiasa ambil berat dan memberi kasih sayang sepenuh jiwa dan raga. Jasmin tak perlu berkongsi nikmat kasih sayang dari ibu dan bapa dengan rakan-rakan yang lain dan pastinya perhatian adalah sepenuhnya untuk Jasmin seorang. 

Jasmin bertuah kerana masih ada orang yang sentiasa mengambil berat mencurah kasih sayang, memberi bantuan dan pertolongan sentiasa. Alhamdulillah juga Allah sentiasa membuka pintu rezeki untuk Jasmin supaya dapat meneruskan kehidupan seharian. Kalau Jasmin hari- hari dapat makan sedap-sedap, anak-anak yatim ni belum tentu lagi dapat macam mana yang Jasmin rasa. Jasmin kena jadi anak yang baik dan jadi contoh tauladan yang baik untuk adik-adik nanti.

Jujurnya, bukan untuk menunjuk-nunjuk pada orang lain, sekadar satu ingatan dan info kepada sesiapa yang sudi membantu mereka yang tidak berkemampuan ini dari segi kudrat, tenaga, ekonomi, seikhlas hati, sekurang-kurangnya dapat menyokong mereka meneruskan kehidupan dari segi mental dan rohani. Saya aware, orang kata kita nak beramal kebajikan, biarlah kita-kita sahaja yang tahu. Bila kita hebah ke sana sini ke situ ke mari, itu mungkin boleh ditafsir sebagai riak pula, boleh jadi tidak ikhlas pula, pahala pula mungkin jadi tinggal berapa kerat aje. Oleh itu, biarlah ia dijadikan rahsia peribadi dan jadikannya sebagai urusan manusia dengan Tuhan.

Lihat anak-anak ini buat saya rasa insaf. Mereka tak minta untuk jadi seperti diri mereka sekarang ini, semuanya kerana qada' dan qadar Tuhan, semua sudah ditentukan yang perlu mereka redha. Apa yang berlaku kepada mereka semuanya ada hikmah dan reason tersendiri. Mungkin kita kekurangan harta, tapi jangan kita kekurangan budi bahasa. Jangan pula bila dah membantu, mengungkit pula kononya kita lah penyelamat seantero dunia. Kebaikan yang diberi jangan di kejar pula balasannya, Tuhan itu Maha Mengetahui. Mungkin orang buta itu matanya tidak mampu melihat tetapi mereka ada hati yang terang untuk tunjukkan mereka kepada jalan yang benar.

Kadang-kadang buat saya berfikir, ada juga manusia yang masih tak mahu menghargai jasa dan kebaikan ibu dan bapa sendiri. Menyakiti hati mereka, buat mereka menangis, dan ada ibu bapa yang sampai kadang-kadang dek kerana tidak tahan dengan perangai si anak-anak, si ibu bapa terluah kata tak menghalalkan makan pakai susu yang kita minum, nauzubillahiminzalik, jauhkanlah saya dari berfikiran seperti itu dan berilah saya kesabaran menghadapai kerenah anak-anak di masa hadapan. Amin!

Tiba-tiba buat saya insaf bila terkenang balik kelakuan-kelakuan nakal zaman remaja saya. Syukur Alhamdulillah, mommy dan babah tangani kerenah saya dengan sabar.  Saya akui saya bukanlah anak yang baik untuk mereka, sering menyakiti hati mereka, sering buat mereka susah hati, et cetera et cetera dan buat saya jauh dari keredhaan mereka. Tapi itu dulu, bila saya berkahwin dan lebih-lebih lagi dah ada Jasmin, saya tahu mana letaknya diri saya di hadapan mereka. Terima kasih hubby darling sebab jadi "reason" untuk kenal siapa diri saya sebenarnya. Semoga hati saya tak pernah jauh dari awak dan awak terus jadi "reason" untuk saya jadi seorang manusia yang berguna.
  
Oleh itu, to all my dearest noble readers, bagi sesiapa yang ingin membantu terutamanya dari segi meringankankan beban ekonomi mereka, bolehlah kita beri sokongan dengan program JUALAN NASI AMAL yang akan mereka anjurkan pada 24 June 2011 nanti. Kita boleh salurkan derma kita bermula dari sekarang. Selain itu, jika sesiapa yang berminat untuk menjemput anak-anak ini membuat persembahan, mereka terlibat dengan aktiviti kesenian ini bagi sebarang majlis dan InshaAllah mereka akan hiburkan anda dengan seikhlas hati mereka. Sebarang pertanyaan boleh hubungi ustaz dan ustazah melalui nombor telefon yang tertera di bawah ini.


"Fikir-fikirkan dan selamat beramal"

Alamat rumah jagaan:
Pusat Jagaan Baitul Mahabbah
No 9, Jln RK 5/7, Rasah Kemayan,
70300, Seremban, NSDK

Alamat Office:
Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim dan FAkir Miskin Baitul Mahabbah
No 102, Jln S2 G2 Garden Avenue, 70300,
Seremban, NSDK
Tel: 06- 6017 980 / 013-251 4609


P.s. Keikhlasan tidak menafikan hak


"Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu
Akulah awanmu yang sering kau rindu
Dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai jejarimu
Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu"

Saturday, 16 April 2011

Gulp! I'm on MY FINAL TRIMESTER!

Holla! Time flies super-fast!
Finally my baby have already reached 28 weeks means that I am a 7 month preggy mommy; 54kilos in weight with a cute lil' bump (my baby weighs a kilo now!)... heeee...

Sekarang ni appointment dengan doctor dah start dua minggu sekali, for both KPJ and KKIA. Anyway, I don't have problems for the appointment with Dr Ishak but what brings trouble for me now is my appointment with KKIA. Mereka nak jumpa weekdays and weekdays lah rasanya hari yang paling hectic dalam hidup saya. After two times skipped the appointment with KKIA, and last two days I went to see them as they have called me dengan "caring-nya" menyuruh saya attend the check up.

Ekceli I forgot that I have appointment with them on the 13th (sigh~ my third skipped appointment!) and in the evening the nurse call me ask me why I didn't come and yet lame statement from me "Sorry nurse, busy kerja lah!" I managed not to picked up their called for my last two appointment and surprisingly they called mr hubby darling. Thank God i've informed him earlier, if the nurse called, let them know that I'm in KL. *Pheew, what a long mumbling by Lily...

Okaylah, explanation on WHY I DON'T WANT to have my maternity check up at KKIA?

1. They are so-really-daaayymmm-caring-people (and i really mean it!)

2. The nurse always said that I am over weight and have to keep on dieting and i feel that it is so annoying. (Hellloooowww, I weight 46kilo aje sebelum ngandung and naik 9 kilos sekarang ni; i guest that's a good achievement by me on my effort to gain my weight)

3. They want me to eat the "cokolet" pills (iron pills) due to my low Hb problems; dua biji pagi dan dua biji malam.

4. I have to go for blood and urine test everytime i see them. Errghhh!

5. I have to do my MGTT (minum air gula) for the second time! Yullkkksss no way! (but I have to on the 20th ni!)

6. I have to take the ATT injection which i manage to cabot lari on my last check up (15th March) but just had the injection yesterday! Aoouucchh! Aooouuchh! x1000 (possibly i have to take it for the 2nd time but i'm not sure when, OH, NO WAY!)

7. I have to update my baby movement from 9am to 9pm and record them in my pink book. ( As far as I can remember, for Jasmin, i did it on my final month of pregnancy, memang susah nak disiplinkan diri utk ini sebab saya adalah seorang yang lemah daya ingatan, hadoih!)

Baiklah, cukup-cukup. Itu hanyalah satu luahan hati yang sebenarnya saya kena obey sampai saya deliver nanti.

Okaylah, ekceli, I am so in big WORRY now!
On my last check-up, so far Alhamdulillah, kepala baby dah ke bawah but doctor inform yang my position uri ke bawah sedikit. Saya blur sebenarmya bila doc kata uri "ke bawah sedikit", sebab last appointment with Dr Ishak, he said everything is fine (except that my baby is over weight sket; 1kilo, dan sepatutnya around 800gms ajer.)

And I've check on the net regarding this matter ( placenta preavia) and what i found opkos it will bring some complication masa deliver nanti. Komplikasi pendarahan juga boleh berlaku masa peringkat mengandung ni dan kelahiran pra-matang juga mungkin terjadi. Oleh itu, dinasihatkan supaya banyak berehat dan tidak mengangkat barang-barang yang berat (masalah bagi saya kerana, mendukung Jasmin apabila dia mengamuk adalah satu keperluan bagi Jasmin, dia takmo orang lain!)

FYI, tak ada siapa yang mampu nak pujuk budak banyak akal ni kalau dia dah terperuk kat bawah seat kereta melainkan ibunya yang terchenta sahaja!

Apa pon, ini adalah supply ubat dari KKIA yang perlu dimakan setiap hari due to my low Hb.... duuhhhh, baru makan dua biji.....
Tapi saya harap sangat yang uri saya tidak akan mengalami masalah apa-apa kelak. Doctor KKIA will conform back to me on my 32 weeks check up and I hope Dr Ishak will relieve me on my next appointment end of this month. Dijauhkan segala kesulitan dan dipermudahkan semua urusan.


P.S. If people think that I am wrong, let them be, everybody made a mistakes, and so do I, but I don't make mistakes TWICE!

"Curahkan semua yang merunsingkan fikiran anda itu ke atas kertas. Curahkan segala-galanya tanpa tertinggal satu pun. Kemudian bakar dan hanyutkan ke sungai. Terasa lega"

Friday, 15 April 2011

Tuhan Mendengar Saya : Rumahku! Syurgaku!

Apa jua jenis rahmat Yang dibukakan oleh Allah kepada manusia
maka tidak ada sesuatu pun Yang dapat menahannya;
dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatu pun
Yang dapat melepaskannya sesudah itu,
dan (ingatlah) Dialah sahaja Yang Maha Kuasa,
lagi Maha Bijaksana
(Surah Fatir - Ayat 2)

Alhamdulillah......
I've been blessed by God again...
Praise to Allah....

Ekceli, two things happened yesterday, good and sikit bad news. In the morning I received a sad news regarding my preggy condition (will story more on my next entry) but after all, in the afternoon mr hubby darling called me just to give me the shine again to my life, 

" Awak, bank baru call, loan rumah kita dah approved!"


Jom kita sama-sama berdoa pada Tuhan;

"Ya Allah, cukupkanlah aku dengan segala perkara yang telah Engkau halalkan daripada segala perkara yang telah Engkau haramkan. Kayakanlah aku dengan kelebihan Engkau daripada meminta kepada orang lain."

"Ya Allah, aku berlindung denganMu dari ditimpa kesusahan dan kedukaan, dari kelemahan dan kemalasan, dari kedekut dan perasaan takut dan dari desakan hutang dan paksaan orang."


P.s: Plan A, mission completed!

Wednesday, 13 April 2011

Smart Kids '11 - Malaysia's Largest Kids' Education Fair

15 - 17 April 2011, (10.30 am – 8.00 pm), Putra World Trade Centre, KL

Smart Kids is Malaysia’s premier kids’ education fair. Launched in 2001, it has become the country’s longest running kids’ fair, with its popularity increasing exponentially due to the efforts of the Smart Kids team in reading market trends and presenting its visitors with capsule events, activities and promotions targeted to the needs of today’s consumer.

A fair both for parents and children, Smart Kids gives parents the opportunity to research, speak to and interact with the purveyors of children’s education systems and providers of childcare and development facilities in order to assess the best possible fit for their child’s education and care needs. Kids benefit from visits to Smart Kids due to the numerous educational activities which have been carefully designed to nurture the various aspects of childhood growth, from discovery activities, physically challenging games, and performance/art-based programmes.

*Info from schoolmalaysia.com

Loads of activities!

Learning and living the smart way!

A dedicated educational area will provide schools and learning centres with a conducive environment for one-on-one consultation with prospective clients, while the bustling lifestyle arenas are tailor-made for making a strong brand impression by way of promotional activities, point-of-sale out reaches or sampling exercises. 

*don't forget to join 'em in Facebook also!

Saturday, 9 April 2011

Off Topic: Open for Public !

Sekarang kawan-kawan saya dah boleh tengok update belog di account facebook saya!
Instead of selama ni saya privacykan account facebook, dengan rela hati saya declarekan pada hari ini, account facebook saya adalah

OPEN FOR PUBLIC!

Kalau saya privacykan atau block someone yang tak berkenan di hati, camana pon diorang yang macam kambing ni tak sudah-sudah nak mengembek-ngembek ni dapat juga curi tengok update status kita. Psycho agaknya orang yang macam ni. Now dah tak ada selindung-selindung lagi. Sila la masuk, sila la tengok, sila la kutuk, sila la komplen byk-byk.

Nothing personal di dalam account fesbuk saya ni, i know ada segelintir human bean being yang suka sangat baca apa yang saya tulis and ada juga follower hantu yang suka je jadi my silent reader. Awwww! terharu gitu.... Terima kasih lah!

Saya ingat lagi dulu saya pernah kata nak tutup account facebook saya, tapi biasalah, hidup selalu bersosial, gemar bersosial, selalu bersosial, so bila sumber nak bersosial ada with a very limited time especially whenever I kat opis, rasanya lega sekejap segala kerja-kerja di opis ni yang bagai batu bebanan kat kepala hotak. So, bersosial di facebook sambil membuat kerja opis adalah satu therapy yang baik.

Terus-terang, suatu masa dolu-dolu, kerana marahkan asal-usul founder facebook ni, buat saya menyampah nak ada account facebook. Ye lah, kita sama-sama saksikan apa yang jadi kepada umat Islam on June last year. Memang saya marahkan nyamuk sampai kelambu saya terbakar. Sama juga sesetengah orang2 yang memperjuangkan anti- Israel sebelum ni, kata makan tu tak boleh, beli tu tak boleh, pakai ni tak boleh, tapi saya tengok, selalu je terserempak tengah makan McDonald lah, pakai juga barang-barang buatan orang laknatullah ni, sokong juga produk-produk mereka. Jujurnya, saya adalah one of the people yang tak boleh lari dari benda-benda ciptaan orang laknatullah ni, tapi bagi saya kena beringat dan perlu ada batasan sendiri, jangan di salah pakai dan disalahguna ciptaan-ciptaan mereka itu semua. Tetapi secara logik akalnya, itu semua agenda yahudi apabila mereka sebenarnya telah berjaya mempengaruhi kehidupan masyarakat Islam terutamanya secara halus, kalau tidak, takkan kita selalu dengar ada macam-macam kes sosial, bergaduh, bercerai, berskandal et cetera terutamanya dalam laman sosial yang saya mention sebelum ni.

Kita ni memang tak dapat lari dari benda yang dah biasa kita buat. Susah nak tukar kalau dah biasa dengan sesuatu benda itu. Contoh macam Colgate, kita kalau nak beli ubat gigi, kita tak cakap deh nak beli ubat gigi kan, mesti sebut Colgate jugak kan. Begitulah kalau benda-benda yang dah since generation kita gunakan, apa-apa pun, dek dah sebab terbiasa, memang susah nak tinggal atau lupakan.  

So, everyone, I'm sharing now here my passion on writing and please enjoy on what I've been writing on my belog and will update it on my facebook account too. Saya tahu ada juga yang menyampah baca dengan apa yang saya tulis tapi still nak jenguk-jenguk kat sini; tapi saya tak keeeessaaaahhh! Niat untuk berkongsi bukan nak buat taik-lu-langsi-lu-mati!, upppssss.... terlebih sudah.

Review la banyak-bayak kali, every second every minute, biar pueh hati, jumpa segala bahan bukti. Rasa-rasanya saya pun ada pelbagai benda terselindung di hati yang nak di sharekan with my facebook friends family. Cheerio! 

Sila kelik sini untuk jadi rakan facebook saya



Thursday, 7 April 2011

Motivasi saya.......

These week is a big party for me and some of my office mate as my "Sivaji-the-boss" dah balik negeri for two weeks. So, this week will not be a stressful week and I just filled the time doing some pending documentation and settle all matters with bank regarding my housing loan. (hurm, nak apply loan mmg tak susah, tapi yang jadi susahnya bila peminjam ada macam-macam hiccups yang selama ni tak pernah terbongkar, dibongkar selongkar oleh pihak bank, blacklist lah, CTOS lah, payment tak cantik lah, sighhhhhh....nak perang dingin pun tak guna, benda dah berlaku, redha sahaja lah, minta Allah permudahkan urusan kami setelah apa yang telah diusahakan....)


Okaylah, sedang saya kemaskini dan delete-delete all the folder and files yang dah tak related lagi dalam system computer saya (kalaulah saya pun boleh delete semua memory hitam dalam system otak saya), terjumpa pula artikel yang sepatutnya dah lama saya publish dalam belog. Saya simpan artikel ini kerana bagi saya, bila saya hadapi masalah atau berasa tertekan, saya akan baca berulang-ulang kali artikel ini. Bagi saya, jika kini saya berasa susah, kecewa, terluka, sebenarnya ada lagi wanita di luar sana yang mengalami nasib yang lebih malang dari saya. Artikel ini saya anggapkan sebagai motivation bagi wanita seperti saya yang sentiasa hidupnya diuji, dipuji, et cetera. Saya kongsikan di sini dan semoga cerita dari wanita ini dapat dijadikan ikhtibar dan panduan dan motivation untuk wanita-wanita yang membaca.


Meh kite ce citer ce citer....



 ______________________________________________________________________

SEBELUM saya berbicara lebih lanjut saya ingin bertanya kepada pembaca wanita khususnya, adakah anda mencari suami yang taraf pendidikannya sama dengan anda atau anda menerima seadanya? Jika anda belum berkahwin, fikirkan sepuluh kali. Biasanya wanita menerima suami seadanya, tetapi suami zaman sekarang memilih isteri yang boleh memberi keuntungan dan memberi faedah kepadanya.. Bukan mereka sahaja, malah keluarga mereka juga berpandangan demikian.

''Kalau boleh mereka mahukan menantu perempuan yang ada segala-galanya yang boleh memberikan kesenangan dan tidak menyusahkan anak lelaki mereka, misalnya ada kereta, rumah dan pekerjaan yang baik.'' 

''Saya katakan demikian berdasarkan pengalaman sendiri dan melihat di kalangan kawan-kawan wanita sepejabat dengan saya.. Mereka juga mempunyai pandangan yang sama. Kalau boleh suami mahu melepaskan semua tugas hakikinya kepada isteri untuk laksanakan, sementara dia bebas menyenangkan dirinya sendiri.

''Dulu masa mula berkahwin saya tahu taraf pendidikan dan pendapatan suami saya Zainoor, cuma seorang kerani, sementara saya walaupun seorang guru tetapi berijazah.

Biarpun saya tahu kedudukannya, tetapi saya yakin kebaikan, dedikasi dia dalam bekerja di samping pandai menjalankan perniagaan sambilan boleh bahagiakan kami.

''Saya lihat dia cukup rajin berusaha, kerana itu saya yakin dia boleh menjadi ayah yang baik kepada anak-anak kami nanti. Hasrat saya tercapai hinggalah usia perkahwinan kami mencecah 12 tahun dan kami mempunyai 4 orang anak. 

''Syukur kepada Allah kerana hidup kami cukup bahagia. Tambahan pula ketika itu Zainoor telah berhenti kerja dan menumpukan sepenuh perhatian kepada perniagaan atas dorongan saya, sementara saya sendiri telah naik pangkat menjadi guru besar.

''Berkat usaha dan persefahaman kami suami isteri, kami berjaya memiliki 3 buah rumah dan dua buah kereta untuk memudahkan kami bekerja.

''Sebenarnya bukan mudah memimpin suami menjadi berjaya, saya mengeluarkan wang simpanan yang banyak sebagai modal untuk menggalakan dia berniaga pada awalnya. Malangnya ketika itu kerana sayangkan suami dan ikhlas untuk membantunya, saya tidak pernah meminta balik duit yang dijadikan modal dia berniaga.

''Sebaliknya saya nasihatkan dia supaya menambah modal lebih banyak lagi supaya perniagaan dapat berjalan lancar tanpa tertangguh kerana ketiadaan modal. Pendek kata sejak lima tahun melihatkan diri dalam perniagaan sepenuh masa, hidup kami memang boleh dikatakan senang juga.

''Malangnya, saya terlupa melihat perubahan suami saya, setiap kali keluar malam saya yakin bila dia kata jumpa kontek dan rakan perniagaan. Katanya berniaga mesti banyak kontek, barulah berjaya, kalau boleh ikut cara orang Cina berniaga mereka ramai kawan, yang boleh bertukar fikiran dan meminta nasihat kalau perlu.

''Tetapi sejak dua tahun kebelakangan ini, dia sudah mula pandai balik rumah hingga subuh. Saya dek kerana terlalu sayang dan percaya, tidak pernah terfikir dia boleh memusnahkan harapan saya dengan bercinta lagi.

''Satu malam dia balik awal lepas makan malam dia meluahkan hasrat hatinya ingin berkahwin lagi. Nak pengsan saya. Hancur semua harapan, hilang sudah kepercayaan saya terhadapnya selama ini. Sebulan kami berperang, habis tu saya lancarkan perang dingin, harapan saya supaya dia ingat kepada janji kami dan segala pertolongan saya kepadanya selama ini, dan menjadikan dia dirinya sekarang..

''Tapi orang tengah bercinta segala nasihat tidak didengar lagi, dia tetap ingin berkahwin dengan kekasihnya seorang wanita bekas pelayan kelab malam, berstatus janda anak tiga lima tahun lebih tua daripada saya.

''Saya rasa tidak ramai isteri yang sanggup bermadu dengan rela. Saya minta pendapat keluarga, memang tidak ada yang setuju, ibu saya yang tua dan uzur menyerahkan segalanya kepada saya, dan dia tidak menghalang kalau saya bercerai. Kerana ibu tahu besarnya pengorbanan saya menjadikan suami saya dengan kedudukannya hari ini. Dan ibu amat kesal kerana pengorbanan saya selama ini tidak dihargai.

''Kerana permintaannya di bantah, dia jadi seorang peminum dan jarang-jarang balik ke rumah. Dia bukan lagi suami saya yang saya kenal dulu. Akhirnya saya terpaksa memberi kata dua kepada suami saya untuk melepaskan saya. Dua bulan lamanya dia membuat keputusan dan seterusnya dia meninggalkan rumah dan pindah ke rumah baru dengan wanita tersebut bersama anak-anaknya.

''Apa yang saya kesalkan sudahlah suami buat saya sedemikian rupa, adik beradiknya ikut memfitnah saya bahawa saya tidak hebat dirajang, terlalu sibuk bekerja, selalu berkursus dan paling menyakitkan hati bila dia menuduh saya membodohkan dirinya selama ini kerana mengikut cakap saya.

''Pada saya tuduhan membomohkan dia memang fitnah, siapa dia? Dia cuma kerani asalnya, kalau saya pandai cari bomoh lebih baik saya bomohkan jutawan atau pegawai tinggi kerajaan supaya kahwin dengan saya bukan dia! Kejayaan dia dalam perniagaan sekarang pun hasil modal saya kalau tidak hingga kini dia masih kerani lagi. Memang dasar tak sedar diri!

''Lebih pelik mengapa selepas 13 tahun berkahwin baru timbul isu bomoh? Sepatutnya saya tuduh suami saya yang bomohkan saya, kerana mahu berkahwin dengan dia cuma seorang kerani sedangkan saya ada izajah.

''Sesungguhnya Allah Maha Besar. Baru setahun berkahwin, hidupnya mula berantakan, sudahlah duitnya dikongkong oleh isteri barunya, nak jumpa anak-anak sendiri pun disekat. Sehinggakan telefon bimbitnya pun dikawal rapi.

''Namun saya tidak kisah saya mampu memberikan yang terbaik kepada anak-anak saya. Syukur kepada Allah anak-anak saya dapat keputusan yang terbaik dalam peperiksaan tahunan mereka. Hakikatnya perceraian kami sedikit pun tidak mengganggu pelajaran mereka, malah saya lihat hidup mereka lebih ceria lagi. Dengar cerita belum sampai dua tahun berkahwin bekas suami saya sudah jadi kaki hutang.

''Kini hidup saya lebih bahagia. Benarlah kata orang, kekayaan belum tentu menjadikan kita bahagia. Kini hati dan fikiran saya lebih tenang, tak perlu melihat jam pukul berapa suami balik. Tak perlu terkejar-kejar siapkan makanan bila suami balik, kini saya lebih bahagia hidup bersama anak-anak. Biarlah dia bahagia bersama anak-anak tiri dan isteri barunya, di situ mungkin dia lebih bahagia daripada dengan anak-anaknya sendiri.

''Bukan niat berdendam tetapi bila segala pergorbanan tidak dihargai, tiada gunanya bertahan dan berpura-pura bahagia. Saya ambil langkah tepat untuk membahagiakan diri dan anak-anak saya. Bukan menderita menunggu suami yang sudah lupa diri.

''Kepada kaum hawa di luar sana, saya ingin berpesan, anda tidak perlu berasa lemah jika ditinggalkan suami kerana Allah yang mengatur segala kehidupan kita. Tentunya ada hikmah yang tersembunyi di sebalik segala yang berlaku. Anda bukan perempuan malang. Tetapi anda terpilih untuk melalui ujian-Nya.''

Yakinlah setiap apa yang berlaku ada hikmahnya, Terpulang kepada anda mentafsirkan tetapi kalau tidak yakin anda boleh berdikari, sabar dan telanlah atas apa yang berlaku.
__________________________________________________________________

And last two week saya ada baca satu artikel dalam akhbar mingguan kalau tak silap, berkaitan dengan masalah wanita juga. Lebih kurang beginilah sedikit sebanyak isi kandungan artikel tersebut;

"Saya siapkan beg pakaiannya untuk persiapan dengan wanita itu. Sambil suami di sisi, saya berkata padanya, mungkin Tuhan temukan jodoh abang dengan wanita yang lain kerana mungkin saya bukan isteri yang baik untuk abang, dan mungkin dengan ketentuan tuhan ini, tuhan juga ingin tunjukkan yang abang juga mungkin bukan suami yang terbaik untuk saya dan tuhan buka peluang untuk saya mencari suami yang lebih baik dari abang...." Mungkin terasa dengan cara cynicalnya seorang isteri itu berkata-kata, akhirnya suami wanita itu tidak jadi bernikah dengan wanita lain dan terus berubah menjadi seorang suami yang bertanggungjawab dan menunaikan janji-janji kepada isterinya."

Secara jujurnya, setiap kali selepas saya baca artikel-artikel seumpama ini, saya dapat semula semangat dan kekuatan saya. Saya mampu untuk mencari diri saya semula dan sedar semula untuk terus bangkit walaupun pelbagai dugaan yang datang.



p.s. copy-cat-kiss-a-rat-boo-hoo!

Tuesday, 5 April 2011

A Khmer Wedding and the Culture

Jasmin is having a gastritis syndrome (she said ada ulat dalam perut dia) yesterday which made me to take emergency leave as she really insisted me to stay with her everytime every second every minute. Jasmin said, NO NENEK! Sigh~~ Okay lah Jasmin. Perhaps my gastric syndrome has become a progeny for Jasmin. Heeee.... 

And the time I had yesterday afternoon while Jasmin was sleeping made me to write something regarding my parents visit to a Khmer Wedding last month and today baru continue balik and published this entry sebab loads of pictures yang nak story. This Cambodian family is actually has become like a family to my parents. They have known each other for a very long time since 1993 when my father actually bertugas sebagai polis pengaman under UNTAC.

Generally, Cambodia is a country very femes with their great history, especially the war history and also the Angkor Wat which is one of the seven wonders of the world and not forgetting the Tonle Sap (lake). Their cultures is no big different from any other South East Asia country, and same can be found in Malaysia too. Majority of the peoples are Buddhist and Muslim people can be found all around Cambodia but many Muslims were in Kampong Cham and Kampung Thom. *kampung = district.

Nurrunaim Mosque KM8
The boat house of Tonle Sap
Busy Market view of the Tonle Sap
Untungnya budak-budak sekolah di Malaysia, di Cambodia pakai selipar je pergi sekolah.....
Cambodia is very femes untuk shopping batu permata......
Also heaven for watch lover! Rolex, Tag Hauer, Timex etc etc
Loads varities of local fruitssssss.......

Okaylah, the wedding is taken place in Kampung Chhnang, just nearby to the Tonle Sap. This Khmer family have been living here for a very long time, tak pernah pindah-pindah, dan build up their own family and economic since generation sikit demi sedikit and as my parent told me, even now they have their own guest house for the tourist; Sok Thai San Guest House *anyone who is interested to have a visit to Cambodia, can contact me and I'll arrange a homestay there, and of cos with a reasonable price, great accommodation and splendid places to visit!

The guest house reception counter
Traditionally, a music will lead a wedding ceremony in every Khmer wedding. Secara ritualnya music they played tu untuk meraikan pengantin dan memanggil roh nenek moyang supaya merestui majlis perkahwinan tersebut.

A Khmer wedding music - Plengkar
The musicians sit in a circle to play around a musician's altar, which consists of a bowl of uncooked rice, fresh fruit, tobacco leaves, money, a bottle of cognac, a bottle of Pepsi, a bottle of orange soda, snacks like cookies, crackers, sticky rice wrapped in banana leaves, and candles and incense.


Dahssyat speaker!

Tadaaaaaa.....
Inilah pengantinya.......
The beautiful bride and the groom, Sophiak and Vanni
One of the traditional ritual of the solemnization
Mommy and Babah with the bride
Mommy and Babah with the bride's parent
Visitors kena pau bagi ang-pow!
Lebih kurang macam adat Melayu, ada juga acara renjis menepung tawar, for blessing.
Instead of buat kek, mereka akan hidangkan fresh fuits, katanya pengantin akan beri kepada para tetamu dan siapa yang dapat paling banyak, akan cepat dapat jodoh. *hurrrmm... patutnya Along ngan Ica kena attend wedding ni!
Aweks-aweks tu berebut nak salam ngan pengatin, nak ambil berkat cepat kahwin!
The best part, money! money! money! Pocket full of money! for the bride!
Itulah serba sedikit mengenai wedding solemnization and wedding party for Khmer people. Memang terkilan sebab tak dapat attend wedding ni. Terkilan sebab tak dapat nak lihat sendiri adat istiadat mereka and share together the happiness. Anyway, Inshaallah, ada rezeki di masa hadapan, saya akan sampai juga ke sana. Kena ada cita-cita, baru boleh capai impian. Doa pada Tuhan banyak-banyak supaya Tuhan beri restu dalam kehidupan, beri kesihatan yang baik dan permudahkan semua urusan. Amin. 

More about Cambodian Wedding click here


P.s.: 
Saya dah nak pengsan kena attend ke bank almost everyday to filled up application forms and the "thing" I found out from hubby's side was a big-surprise.... Nevermind, If plan A tak jadi, that mean I have to switch to Plan B. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails