"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Wednesday, 26 May 2010

The Champion (-lah sangat!)

It's hard to get some time to write something which sudah berbeku di hati since last few weeks. And I don't care, today I have to note down something interesting for Jasmin's future reading *wink*wink*

Sorry Jasmin, Ibu just got time to update on our activities last weekend. So far, life is getting better among the families and especially between me and Mr H. No more things could easily jeopardize our marriage now (recently NO! future also NO!) Syukur Alhamdulillah! But I'm still praying harder for this relationship to be last until death do us apart. Baiklah cukup! Cerita lain pulak.

Back to my earlies perenggan, last weekend we spend our quality time pergi main badminton. Biasalah, mr H terkena tempias Piala Thomas dan World Cup pun will be coming next month so i guest he will be busy for football-ing next month, hurm, ikut aje lah!

Here is some of the pictures yang sempat I snap untuk tontonan umum:

Mr H vs AJKnya; En. Mamat 
(saya rasa macam terpaksa aje En. Mamat ni bermain badminton...)

CiK Jasmin waiting for her turn nak main badminton, siap ada bekal 100Plus sebotol!

Haaaa.... still maintain waiting for her turn... Sedang menilai skill rakan-rakan yang lain.

Gaya 1: Appearance dari Cik Jasmin ( siap ada orang jaga bola kat hujung tuh!)

Gaya 2: Tergelincir pulak! (tu orang yang kat belakang tu tengah bergegas nak ambil mop!)

Gaya 3: Lambat sangat orang mop nih, saya mop sendiri ajelah!

Cik Jasmin feels that the umpire sangat tak adil, so she decided to be umpire herself!

Tapi nak naik pun kena minta orang tolong! Haih!


P.S. Frankly I tell you, the most exhausted person of the day is your Ibu!

Monday, 17 May 2010

Karma #2 - Surat dari hati.

I found this note when I'm clearing up my "heart" yesterday" and it is well kept, folded but a bit dusty. Before i flushed it away to the toilet, here is something that I'm sharing with you;



Dear Awak.....

Cerita semalam lepas masih lagi membeku di hati. Masih tebal dalam ingatan malah makin menebal rasa kelat di hati.

Tak sanggup rasanya terus-terusan berdiri dibayangi kemarahan.

Semakin kuat ingatan hitam itu datang, semakin kuat saya cuba lupakan, dan semakin kuat cinta kita datang. 

Kita sama-sama tak mampu sendiri. Memang saling memerlukan.

Sejujurnya, walau secara zahirnya tiada tanda, tiada kesan tetapi selama-lamanya berbekas di hati.....

Regards,
Saya....



P.S. This is absolutely not for Jasmin's reading, so please skip!

Wednesday, 12 May 2010

Aaaww! The Phenomenon!

Ohhhh! This is so miserable and otak saya juga sudah sedikit beku. Wah! Sound serious eh?! 

Location: Office 

FYI, Me and my Jasmin is having a terrible flu since the last few days and it is really annoying me. And I can’t even concentrate on my shop drawing so ended blogging lah! (Sangat tensi nih!) All my senses are all gone and left my brain google’ing everywhere…. And some more can see “twinkling little star up on my head!”

Hadoi! How to start eh? Susah nak cari ayat formal time my brain tidak berapa normah normal sekarang ini.

Okaylah, straight to the point, this entry is regarding on what has got to do with the certain social website yang kian berapi-api dan membuat certain people jakun tentang penggunaannya. (dan mungkin pembaca budiman adalah salah seorang ahli peserta kelab jakun ini tetapi saya tidak; eceh!) To be frank, my friend list cuma ada 130 orang sahaja kerana semua request telah di tapis dengan penuh adil dan saksama terlebih dahulu and barulah diluluskan.

Note: All this is just a self expression towards duniawi and nothing to do with yang hidup atau mati. And my entry will be in Bahasa Melayu and please use translator for English. Thank you!

Salah satu laman social yang paling glamour zaman ini ialah FACEBOOK ( I tau u’oll semua mesti dah boleh agak, Applause! Applause!) Apa yang cuba saya sampaikan di sini ialah tentang penggunaannya dan serba sedikit limitasi dan juga padah jika sudah terlajak perbuatan (jaga-jaga, matlamat tidak menghalalkan perbuatan!) 


 Jika di pandang dari sudut positif, FACEBook adalah satu sumber atau method untuk mendekatkan ukhwah antara rakan-rakan lama mahupun kenalan di sekolah, uni, maktab, poli dsb atau di mana sahaja rakan anda berada.

Tetapi, jika di pandang dari sudut negatifnya pula, segala sembang-sembang, gurauan senda (especially untuk yang sudah berumahtangga) antara bukan mahram di dalam FACEBOOK mungkin boleh menyebabkan pengunaannya haram dari sudut pandangan ISLAM. ** Sudah tentu ia akan membawa kemudaratan dan keruntuhan rumah tangga (tetapi saya tidak pasti pula jika mendapat keizinan dari pihak suami atau isteri, tetapi spouse mana yang nak control 24/7 apabila each other sudah start FACEBOOKing)

Okaylah, nak ringkaskan cerita, ada beberapa cara penggunaan FACEBOOK boleh menyebabkannya menjadi haram:

Mendedah keaiban suami atau isteri di facebook  
Well, it’s not only happened between husband and wife but boleh juga dilihat dari segi saudara mara terdekat juga. Maksudnya di sini, mereka-mereka yang jakun ini mula meluahkan pelbagai perasaan di Wall mereka lantas mendapat pelbagai komentar dari rakan masing-masing (menurut pakar dalam bidang rumahtangga, wanita suka berkongsi dan meluahkan perasaan mereka kepada orang lain sebagai pelepas tekanan dan beban tanggungan.) Oleh itu, tanpa disedari, perbuatan itu tergolong dalam mengumpat yang diharamkan ISLAM. Pendedahan pelbagai masalah mungkin mengundang aib orang lain dan pasti terjerumus dosa.

Terlebih gambar 
Apabila gambar di komentar dan mendapat pujian atau kutukan, si tuan punya redha sahaja dan tidak pula memadam komentar yang boleh ke arah “kurang etika” (sendiri tafsir la ye!).

Penyamaran – split gender and it relates to the misused of the pictures….

Muat turun gambar untuk tatapan atau simpanan – misused of the pictures….

Tandakan gambar (tagging) tanpa izin dan gambar silam yang membuka aurat – 
Orang-orang yang jakun ini pasti akan menyiarkan gambar-gambar lama, semasa muda, masa sekolah rendah, masa sekolah menengah dsb dan apabila gambar di “tag” oleh org lain pasti akan jadi tatapan umum dan tersebar. Pendek cerita, mungkin org ini dahulu tidak menutup aurat tetapi kini sudah menutup aurat dan gambar lamanya di”tag”, tak ke mengaibkan diri sendiri tu? Haaaa……

Mengutuk diri sendiri dan kebaikan – 
And last but not least, apabila gambar org-org jakun ini tersiar di dalam facebook, gambar baru, atau gambar lama, dan secara tak langsung mengutuk dirinya sendiri. Contohnya seperti membuat album dan meletak tajuk seperti “zaman suci”, “zaman nomad”, “zaman ekstrem”, “zaman kuno”, mahupun “zaman jahilliyah dulu”. Tanpa disedarinya, ia mendedahkan keaiban dan mengutuk diri sendiri.

 **sumber: Zaharuddin Abd Rahman; Pensyarah Perbankan dan Kewangan Islam UIAM.  

Haaaaa.... kan saya dah kata, sesuatu perkara jika digunakan untuk jalan yang betul Insyallah tidak akan mengundang masalah tetapi jika di salahguna pasti akan menjurus ke arah negatif. So, please aware u'alls, if not tindakan yang awak semua lakukan tanpa berfikir panjang pasti mengundang kecelakaan. 
Saya sesama saudara, sesama ISLAM cuma ingin berkongsi pendapat dan luahan, kadang-kadang saya juga mudah lupa tentang pembawaan diri saya tetapi saya masih berpijak di bumi nyata. Saya adalah seorang ibu yang sentiasa berusaha untuk menjadi "sempurna" untuk sesetengah "mata orang".....




P/S:  But I wonder what kind of social website will come up for the next ten to twenty years ahead? Will Jasmin be one of them oso? Hurmmm...Jasmin, i warn you not to misused the internet and please don't join the Jakun Club! heeeee.....

Thursday, 6 May 2010

May is Mommy Day!

Teeehee! I love May coz I’m planning something interesting for this month with Mr Husband and my Jasmin…. I’m counting the day’s ya’alls…..

Another thing is, Mommy’s Day is just around the corner… and of coz need some plan for the celebration but I am not really sure what my siblings really going up to for these coming 9th but I’m sure we gonna have makan-makan lah tu! 

I like Mommy’s Day coz this is the day where we share and show our fullest love to our mommy and the great thing is we are going to have lots of fun together. Mommy is 55 years old this year and Alhamdulillah she is still maintain healthy and fit and she just came back from Bangkok as ya’alls know Bangkok sedang popular dengan fashion baju merahnya (but my mom said, it is safe being in Bangkok and nothing much to worry……betapa rileksnya my Mommy!)

 Latest Pict of my Mommy and Ica @ Bangkok
(Nowadays, sejak dua menjak dah kahwin ni, tak dapat la nak join travel sana travel sini, but i hope next year to Singapore, u'all will take me & Jasmin too ye!)

 Mommy is a cool person in the world, very hard to see her “melatah” and marah-marah (but sometimes masa kecik2 dulu kena juga libas dengan batang paip sedas dua, biasalah telatah anak2 nakal macam saya) 

Evenmore, Mommy not kind of suka nagging person and she tackle anak2 dengan komunikasi. Kalau Mommy marah pun dia tak akan membebel2 but somehow I perasaan whenever she is in the kitchen and bising je bunyi pinggan mangkuk, I know that something is tak kena. Tengah marah la tu. Hehe! Setuju kan?

Well indeed we all adik-beradik memang anggap mommy as our friend and whatever suka, duka, gembira, sedih, handsome, hodoh, first period, tinggi, kurus, masalah suami/isteri, boyfriend, girlfriend, nak kahwin, masalah dunia, negara, antarabangsa or what-ever-things-lah, we talk to our Mommy first (but Babah is different, so tunggu versi Father’s Day pula ye!) 
 My Mommy & Ica (lagi) @ Angkor Wat, Cambodia
(Recent visit (Babah, Mommy & Ica) to Cambodia after more than ten years left the country, actually more to series Jejak Kasihan Babah!)

 Mommy likes travelling and she travels a lot and so do we all the 6 siblings, you name it where she tak pergi, semua dah sampai. I still remember when Babah join the United Nation in Cambodia, Mommy also went there when Babah ask her to come there for about two weeks(if I’m not mistaken lah, belasah je nih), tinggal lah kami 6 beradik di Malaysia bersama-sama Opah tercinta. Eventhough Cambodia that time baru lah nak aman but my Mommy still maintain cool, no worries. 

 My Mommy and (lagi-lagi) Ica @ Jogjakarta
(this is before the earthquake)
(they also went there berdua saje dan Lily tidak pergi di atas alasan sudah berkahwin... daym!)

 We also (me, my adik and mommy) went to India and visit Taj Mahal (only three of us je tau!) Two weeks travel around north India and it is really a great experience we had!

And in Malaysia pula (especially in Semenanjung, dah merata rasanya my Mommy pergi, but the adventurous one is when we (me, my adik and mommy) went to Tasik Pedu,some kind of girls day out after fetch my adik from USM Nibong Tebal. Memang giler-ah! Sebab bila check semula di dalam Atlas, Tasik Pedu memang dah sampai sempadan Siam, nasib baik tak kena tahan dengan Komunis hehe!. Stay one night there and memang berbaloi! Recommended place to stay! 

Dan ke-Adventurous-an Mommy ni pun dah bawa Mommy ke Gunung Kinabalu juga. Even saya pun tak pernah bermimpi untuk sampai ke puncak, but mommy has made it! Bravo Mommy! 

Well, there are loads of story to tell about my Mommy, but the limited time i have here buat saya terpaksa stop di sini.

So, to be concluded here, apa yang my Mommy boleh buat, anak-anak pasti akan buat yang terhabis-baik dari itu and i promise her for my degree, and i will get it for you, Insyallah..... 

 Happy Mother's Day to All Mothers in the world!
Sincerely, Jasmin......

P/S: Can't wait for Jasmin to wish me "Selamat Hari Ibu" ibu...... oooohhhhh, sungguh syahdu.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails