"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Friday, 31 December 2010

Happy New Year 2011!






I hear the flower’s kinda crying loud
The breeze’s sound in sad
Oh no
Tell me when did we become,
So cold and empty inside
Lost a way long time ago
Did we really turn out blind
We don’t see that we keep hurting each other no
All we do is just fight

Now we share the same bright sun,
The same round moon
Why don’t we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought

Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we have left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

Children seem like they’ve lost their smile
On the new blooded playgrounds
Oh no
How could we ignore , heartbreaking crying sounds
And we’re still going on
Like nobody really cares
And we just stopped feeling all the pain because
Like it’s a daily basic affair

Now we share the same bright sun,
The same round moon
Why don’t we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought

Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we have left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

No matter how far I might be
I’m always gonne be your neighbor
There’s only one small planet where to be
So I’m always gonna be your neighbor
We cannot hide, we can’t deny
That we’re always gonna be neighbors
You’re neighbor, my neighbor
We’re neighbors

So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what have left behind

So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what have left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you
-Maher Zain
 

p.s. may the new year will bring a new hope, a new life, a new beginning!

Monday, 27 December 2010

Karma #6

Untuk belajar tentang erti kepercayaan
mungkin awak perlu baca cerita dongeng rakyat 
tentang sekumpulan penduduk kampung, seorang pengembala kambing dan seekor harimau...



p.s.: nak tau cerita lanjut boleh google search "kisah pengembala kambing yang penipu"

Sunday, 26 December 2010

Happy 74th Birthday Opah!

Yeay! It's Opah Birthday! Yang ke 74 tahun okay....

Actually birthday opah was on the 17th December tapi lambat sikit nak nyambutnya sebab ni je wiken yang majoritinya tak dibooking lagi.


Special request by Opah and for so many years rasanya tak celebrate birthday Opah, so she request to have one.  A simple celebration with all the family members around serta bacaan doa dari Babah, hope will make Opah have a blast year ahead, dipanjangkan umur,  diberikan kesihatan yang baik, dimurahkan rejeki serta sentiasa berada di bawah keredhaan Allah SWT.

Yang diraikan; Pn Sahinun bt Gani
Ekceli, it's kind of family gathering jugalah for end up this year of 2010 and also welcoming the New Year 2011. 


Orange Sponge Cake sponsored by Akak
Kalau ada birthday celebration, tak lengkap kalau tak ada cake,  so akak has sponsored the cake and masak nasik kaler-kaler fantasi special with ayam masak merah. Sodap tak hengat. **Nasib badan orang tgh mabok, so tak berapa nak enjoy the nasik sigh~~




Cuba teka sape yang paling over excited?


Tiup lilin dan potong cake session 
Nak menambahkan lagi kemeriahan, barbeque ayam dan sotong memang aktiviti wajib ada.


Gaya tukang bakar professional

Dah sudah membakau, kita melantak pulok...


Layaaaannnnzzzz


First Cicit Opah
Mama bosan with her son! aawww!



The future generation




Jasmin's with her faveret tricycle

Sekian laporan.

Wednesday, 22 December 2010

What a preggy mom really need most in the early pregnancy

Perhatian untuk ibu-ibu yang nak mengandung, yang akan mengandung, yang sedang mengandung, here I share apa yang I telan to make my pregnancy and my baby healthy sokmo!

The most important is folic acid. Kalau ikutkan sebenarnya bukan setakat kena ambil masa kita tahu kita dah pregnant je tetapi boleh dah start makan bila kita planning nak conceive. Maknanya, makanlah seawal awak rasa awak nak merancang anak. Macam kes I, bagi ubat apa pun, memang payah nak habiskan, setakat ni doc dah supply kat I tiga papan (start masa 6 weeks ari tu) tapi setakat ni baru perabeh sepapan. Aiyok!

Folic Acid is very important in my early pregnancy

Okay, this pill memang first time I makan and wajib makan sebab I pernah miscarriage dulu. Memang important sangat-sangat sebab takut kejadian yang tidak diingini berlaku lagi. Ubat ni I makan memang disiplin. Tak boleh lupa, twice daily.
I require to take this pills sebab nak kuatkan rahim 

























**kotak dah a bit jahanam hasil kerja penyelongkaran Jasmin mencari gula-gula

Al-Fatihah for my Angle baby.......

Dr Ishak also recommend me to take fish oil for food supplement as it is good for baby growth, especially on their brain development. Dulu masa pregnant Jasmin, I ambil fish oil on my last trimester but now I start consume this fish oil when I was 6 weeks pregnant. Dr murah hati nak bagi free so makan je lah. But my mom said, sometimes ada orang yang tak tahan dengan fish oil ni akan ada side effect macam cirit-birit. So far I okay je.... NeuroGain PB ni sesuwai untuk pregnant and breastfeeding mother. Boleh try kalau nak anak sihat, pintar, cergas dan cerdas. I punya testimonial u'ol boleh tengok Jasmin. heeeeee......

Fish Oil for Supplement
Other than that, what I need most right now are this gula-gula mint flavor daripada clorets! Dek sebab tekak sekarang ni rasa kembang semacam je especially after taking meals, so I akan makan clorets bagi segarkan tekak yang sentiasa kembang.

Benda ni memang wajib kena ada kat dalam handbag!



p.s. a total support from a person called "husband" is mostly needed! Thank you!

Tuesday, 21 December 2010

Yeay! Ta-ta 1st trimester......

Bila ada issue, baru tergerak hati nak post entry macam-macam. 
Tapi, bila tak ada issue rasanya elok duduk diam-diam.
(Dalam kepala otak dok sebok nyanyi .... boleh pandang-pandang, jangan peygang-peygang... kenapa entah!)

Dis week is my 12 weeks of pregnancy... means that i am now off the 1st trimester of preggy and now heading to my second trimester... The good news is; it is confirm (as on my second appointment with Dr Ishak on the 11th Dec), my due date will be on the 9th July 2011 which brings for me to think that why not I request from Dr Ishak to make me deliver on the 07.07.11. woot!woot! (awwww! my seven-eleven baby!)

Anyway, it's GOD's work! Anyhow, I am always praying hard for me to have a safe deliver without any complication! Amin......

Presenting my 10 weeks baby; Taraaaaaaaa.......


The baby's image tak berapa nak clear tapi jangan risau, as long the heart beat is fine, means that the baby is also fine. And two print out of baby's scanning image bukan nak tunjuk I ngandung twins but Dr Ishak yang bermurah hati nak print dua, satu untuk Ibu, satu untuk Jasmin. wink! wink!


So far, my body condition for these past few weeks was still weak! But absolutely different when first time ngandung Jasmin dulu, nausea and fatigue memang teruk. My so-called morning sickness on my first trimester is a disaster! Wuuuuu...


But for my second baby now, Alhamdulillah, the morning sickness tak attack terok-terok sangat but still ada sikit-sikit. Contohnya macam I tak boleh drive kereta with air cond so kena fresh air jer, and I feel shooo tired in the evening bila time balik kerja. Nowadays, usually I dah start tergolek atas katil around 9.00/9.30pm. And and and I feel very dizzy every each time everywhere I go. I have no problems with the smell of foods, my shampoo, my sabun, however BAWANG memang tak sedap untuk dibau buat masa-masa sekarang ni tapi masih boleh masak memasak lagi.


Nak cerita bab makan-makan, memang tak ada selera langsung nak makan nasik. Lagi suka makan benda-benda fast food and right now I am shooo craving for seafood. Huurrmmm bila lah nak dapat makan sotong goreng tepung ni. And also cempedak goreng.... Susahnya nak carik..... sob!sob!


Emotional feelings this time around memang ada up and down lah. Biasalah, preggy woman memang emotional terlebih but still under control. Diam lebih baik dari membebel-bebel tak tentu arah. I have to coz I've learned the lesson before this, so no more stress-stress. I have to enjoy more on my pregnancy time. Cheerio!


However, stress on my work memang tak boleh dielakkan. The project for Section 1A will be hand over by end of this month AND of coz lah STRESSSSSS, nak blog entry banyak-banyak pun tak ada masa cos kena focus kat drafting work. Takpe, berkhidmat untuk masyarakat so nanti ramai rakyat-rakyat kat area Senawang/Seremban Selatan/ Pinggiran Senawang dah boleh naik keretapi elektrik straight to KL, tak payah sesak-sesak kat station Seremban lagi. Ooopppss, tak boleh cerita lebih-lebih, P&C, nanti kena saman. Will update the opening ceremony of the Sg Gadut Station soon... tungguuuuu....


Apa pun, untuk tidak mengelakkan saya lupa tentang pengalaman mengandung anak kedua ni, dan kalau tak ada masa nak tulis blog entry, saya lengkapkan kehidupan saya dengan buku ni, lebih kurang macam diari mengandung lah. Sangat-sangat berguna, banyak useful info and tips dari penulis buku ni, siap ada resepi lepas pantang lagi..... Sangat compact dan boleh letak dalam handbag dan boleh bawa ke mana-mana.




Boleh didapati dimana-mana kedai buku berhampiran rumah anda. And I bought my copy from MPH bookstore.






p.s. Rasulullah s.a.w bersabda: Doa seseorang itu akan dikabulkan selagi dia tidak terburu-buru menyebabkan dia berkata, aku berdoa tetapi tidak dimakbulkan. [Bukhari & Muslim]

Thursday, 16 December 2010

Keje E.T.

Well, here are some of my moment with Jasmin which has been captured by my sister somewhere last month in Port Dickson, Negeri Sembilan. I didn't know she is shooo pro and didn't even need a DSLR to capture such an amazing moment like this. A good one indeed!























P.S. Hoih! Boleh le pinjam camera nak posing kat Lumut pulak! Mungkinkah?

Monday, 13 December 2010

I feel GREAT!

I DO FEELS

LIFE IS FULL OF 

WONDERS

AND 

MIRAcLES!

Friday, 10 December 2010

Pesanan Ibu 0002: Ujub

Salam Jumaat dan Salam Maal Hijrah 1432H !
Tahun dah baru, so azam pun kena baru...
Content belog pun kena lah baru-baru...
Semua serba serbi kena baru...
Anak pun dah nak ada yang baru... woot!woot!

Anyway, these are some useful info bagi yang tidak mengetahui sebelum ini dan saya juga tidak sedar kadang-kadang seringkali juga membuat kesilapan seperti ini.

Nota:
Diharap dapat baca dengan hati yang terbuka. Bacaan ini bukanlah menggalakkan kita semua menjadi judgmental tetapi harapnya bacaan ini dapat "put things into perspective" dan buat kita menilai dan memahami kewajipan sebagaimana yang dituntut agama, inshaAllah.

Ujub itu ialah salah satu penyakit hati. Ia banyak terkena kepada orang pandai, orang yang banyak ilmu seperti ulamak, ahli ‘abid dan juga para pemimpin. 

Apa yang dimaksudkan dengan ujub? Iaitu mengkagumi diri sendiri atas kerana kelebihan atau keistimewaan yang ada pada diri. 

Contoh, berlaku kepada orang pandai. Bila ada ilmu lebih sikit daripada orang lain, boleh pula bercakap dan memberi idea, timbul rasa dalam hati, 

Pandai juga aku ini”, 
mana ada orang yang sebaik aku dalam memberi idea ini”.

Perasaan seperti inilah yang dikatakan ujub. Dia memuji dirinya sendiri. Dia kagum dan tertarik dengan kelebihan yang ada padanya. 

Contoh lain, ahli‘abid atau dikenali sebagai ahli ibadah bilamana boleh bersembahyang banyak dari sembahyang fardhu ke sembahyang sunat, lepas itu, sembahyang lagi sehingga 8 ke 10 rakaat. Terdetik kata-kata di dalam hatinya, 

Tak ada orang lain boleh buat seperti aku”, 
boleh tahan juga aku ni”. 

Begitulah penyakit ujub itu, ia boleh datang ke dalam hati manusia dalam keadaan manusia itu sedang beribadah kepada Tuhan.

Apa ubatnya kepada penyakit ini?

Kenali Tuhan dan faham peranan Tuhan, itulah yang dapat mengubati penyakit ujub. 

Bila Tuhan dikenali, peranan Tuhan difahami, akan terasa di hati betapa Maha Besar, Maha Pemurah dan Maha Penyayangnya Tuhan. Akan terasa di hati, segala nikmat yang kita dapat sebenarnya dari Tuhan. Juga, segala pujian itu selayaknya adalah untuk Dia. 

Kita tak hebat tetapi yang hebatnya adalah Tuhan. Tak akan kita dapat sedikitpun kelebihan, baik kepandaian,boleh berpidato, boleh beribadah dan sebagainya melainkan dengan izinNya.

Dialah yang menentukan. 
Dialah yang memberi kelebihan itu. 
Mana mungkin kita boleh menafikan semua itu?

Rasa-rasa seperti inilah yang disebut sebagai rasa bertuhan. 

Hanya dengan rasa bertuhan sahaja, kita akan dapat menangkis ujub. 

Hanya dengan rasa bertuhan otomatik akan datang rasa kehambaan dalam diri. 

Sesuai dengan status kita sebagai hamba, mana boleh hamba “claim” yang dia mempunyai?

Mana mungkin hamba itu kata yang dia memiliki itu dan ini? 

Memang kalau hamba itu tetaplah dia hamba. 

Hamba tidak mempunyai dan memiliki. Sebaliknya, hamba itu dipunyai dan dimiliki. 

Walaupun ada kelebihan pada hamba, kelebihan itu dipinjamkan. Kelebihan itu diberikan sementara. Hak mutlak ada pada Tuan. Hamba hanya pakai sementara. Hamba hanya dapat bilamana Tuan izinkan. Hamba tak akan dapat kalau Tuan tak beri.

Begitulah juga hubungan hamba dgn Tuhan. Ia mengatasi hubungan hamba dgn Tuan. Tuhan kita adalah Tuan pada segala Tuan. Dia adalah raja segala raja. Dunia seisinya adalah kepunyaan Dia. Termasuk kita manusia adalah kepunyaan Dia. 

Jika kita faham begini, maka mudahlah untuk kita selamatkan diri kita daripada ujub. Kenapa perlu bangga atau kagum dengan kelebihan pada diri. Ia boleh datang dan pergi, bergantung pada kehendak Tuhan. Ia adalah nikmat dari Tuhan dan kalau kita pandai mengambilnya, akan jadi rahmat yakni berserta kasih sayang Tuhan. 

Tetapi kalau kita salah cara menerimanya, makaia jadi bala’. Ia adalah nikmat Tuhan dalam bentuk istidraj. Kita akan sentiasa dalam kemurkaan Tuhan kecuali kita bertaubat dan membaiki kesilapan kita.

Marilah kita ambil berat tentang penyakit ujub ini dan selalulah memeriksa diri agar kita terselamat darinya. Moga-moga panduan serba ringkas ini,dapat memberi kita ilmu tentang penyakit ujub dan cara mengatasinya.

Reference:
http://abihaiqal.blogspot.com/search/label/Ujub

p.s.
Imam Syafie berkata, “Sudah sepatutnya seorang alim memiliki amalan yang tersembunyi, hanya Allah dan dirinya saja yang mengetahuinya. Amalan yang dinampakkan pada manusia akan sedikit sekali manfaatnya di akhirat.”

“Sesungguhnya Allah mencintai hamba yang bertakwa, hamba yang hatinya selalu merasa cukup dan yang suka menyembunyikan amalannya.” (HR Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a. katanya, Nabi s.a.w. bersabda; "Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa dan hartamu, tetapi Allah melihat kepada hati dan amalmu." - Sahih Muslim

Wednesday, 1 December 2010

.....when i'm starting gaining a kilo's by kilo's......

Okay, i am now officially 2 month known as preggie-mom and P.S. i am "successfully" gaining my weight too!  

It is quite different when i got pregnant for my first baby as i keep on reducing weight but now it's going vice versa.

So, please don't be suprise kalau in another 3 or 4 months forward, ibu Jasmin will be turn out nampak macam ballon or something. Blame it on the baby's okay, as i'm eating for two now!

Actually, lately, mood nak ber-belog tu dah tak berapa nak ada sangat. Tak tau apa yang nak disenaraipendekkan di sini. Nak hapdet pasal Jasmin, sejak dua menjak ni macam tu je la dia. Oh, Jasmin demam serta muntah muntah dua tiga hari ni (Jasmin yang mabuk-kah? hehe!)

Anyway, memang-lah ter-U-ja sekarang ni kerana good news "itew" but the "sickness" (tak berapa madness lagi) buat semua benda jadi dull and boring and et cetera.... 

Jasmin: o' my gucci! i'm a big sista' now!






p.s. aaaaannndddd Jasmin has become a bit cranky lately... huh! pembawakan..... pembawakan.....

AIDSAware - The Public Service Announcements




p.s. AIDSAware is a project to raise awareness on AIDS and also to collect 13,000 messages, in remembrance of the 13,000 people who have passed away from AIDS to date
in Malaysia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails