"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Wednesday, 22 December 2010

What a preggy mom really need most in the early pregnancy

Perhatian untuk ibu-ibu yang nak mengandung, yang akan mengandung, yang sedang mengandung, here I share apa yang I telan to make my pregnancy and my baby healthy sokmo!

The most important is folic acid. Kalau ikutkan sebenarnya bukan setakat kena ambil masa kita tahu kita dah pregnant je tetapi boleh dah start makan bila kita planning nak conceive. Maknanya, makanlah seawal awak rasa awak nak merancang anak. Macam kes I, bagi ubat apa pun, memang payah nak habiskan, setakat ni doc dah supply kat I tiga papan (start masa 6 weeks ari tu) tapi setakat ni baru perabeh sepapan. Aiyok!

Folic Acid is very important in my early pregnancy

Okay, this pill memang first time I makan and wajib makan sebab I pernah miscarriage dulu. Memang important sangat-sangat sebab takut kejadian yang tidak diingini berlaku lagi. Ubat ni I makan memang disiplin. Tak boleh lupa, twice daily.
I require to take this pills sebab nak kuatkan rahim 

























**kotak dah a bit jahanam hasil kerja penyelongkaran Jasmin mencari gula-gula

Al-Fatihah for my Angle baby.......

Dr Ishak also recommend me to take fish oil for food supplement as it is good for baby growth, especially on their brain development. Dulu masa pregnant Jasmin, I ambil fish oil on my last trimester but now I start consume this fish oil when I was 6 weeks pregnant. Dr murah hati nak bagi free so makan je lah. But my mom said, sometimes ada orang yang tak tahan dengan fish oil ni akan ada side effect macam cirit-birit. So far I okay je.... NeuroGain PB ni sesuwai untuk pregnant and breastfeeding mother. Boleh try kalau nak anak sihat, pintar, cergas dan cerdas. I punya testimonial u'ol boleh tengok Jasmin. heeeeee......

Fish Oil for Supplement
Other than that, what I need most right now are this gula-gula mint flavor daripada clorets! Dek sebab tekak sekarang ni rasa kembang semacam je especially after taking meals, so I akan makan clorets bagi segarkan tekak yang sentiasa kembang.

Benda ni memang wajib kena ada kat dalam handbag!



p.s. a total support from a person called "husband" is mostly needed! Thank you!

2 comments:

myraedora said...

wahh..akk congrat..dh bape bln nie??
best nyer..x lame agi jasmin dpt adk..hehehehe

lily abd ghafar said...

tenkiu... tenkiu....

alhamdulillah dah masuk tiga bulan...

korang pon best dapat anak buah angkat... bakal jadik makcik lagik... hehe!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails