"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Friday, 29 June 2012

Pesan Ibu 0009 Deeds

The Prophet (sallallahu alayhi wa salam) said: 
"The most beloved of people according to Allah is 
he who brings most benefit
and the most beloved of deeds 
according to Allah the Mighty, the Magnificent, 
is that you bring happiness to a fellow Muslim, 
or relieve him of distress, or pay off his debt or stave away hunger from him. 
It is more beloved to me that I walk with my brother Muslim in his time of need than I stay secluded in the mosque for a month. 
Whoever holds back his anger, Allah will cover his faults 
and whoever suppresses his fury while being able to execute it, 
Allah will fill his heart with satisfaction on the Day of Standing. 
Whoever walks with his brother Muslim in need until he establishes that for him, 
Allah will establish his feet firmly on the day when all feet shall slip. 
Indeed, bad character ruins deeds just as vinegar ruins honey." 
[TabarĂ¢ni, Hasan]
 
 
 

Wednesday, 27 June 2012

Adam is One Year Old Today!

Smmmm*mars*ileeeeeee!

I'm one already, already
The folks say they can't believe how time has flown
But what perplexes me, quite profoundly
Is the speed at which I've grown

When I first plopped out I could only make
A crying noise that was vexatious to all around
Whereas now I'm a champion gurgler
Have you heard my very hilarious raspberry sound?

Everyday is exciting, I just keep learning
Did you know that a cow once jumped over the moon?
And what a shock I got when I first clocked
Myself in the back of a spoon

I'm only one, but I'll soon be two
And guess what I've got planned
To have mummy, daddy and all my grand parents
Right in the palm of my hand

(Must break off now, they're coming back
They seem to like sniffing my nappy
I must return to a spot of gurgling
Bless! ..it seems to make them ever so happy)

(Must break off now, they're coming back
To sniff my diaper to check what's inside
I must return to a spot of gurgling 
Bless!...it makes them smile and go all dewy eyed)

Jon Bratton 2011


HAPPY BIRTHDAY MY ADAM BUDAK BAIK!
SEMOGA JADI ANAK YANG SOLEH.... aamiin....
SEMOGA TUHAN SENTIASA BERI KESIHATAN YANG BAIK UNTUK ADAM
MEMBESAR CERGAS DAN CERDAS
SO
BOLEH TEMAN IBU DAN KAKAK MIN-MIN SOPING TREASURE HUNTING..... HEHE!

WW #22 Chef Maikel


Mula-mula sy kisar ramuan herba organik,

dan tambah sedikit perahan jus lemon.

Dgn suhu sederhana, 

sy masukkan kacang buncis yg dikukus sempurna. 

Ayam pula dimasak dgn kombinasi teknik 

kukus, grill, panggang

kukus, grill, panggang

kukus! Bako!


:p

Monday, 25 June 2012

Ayu's Wedding @ Beserah, Kuantan, Pahang

Sempat snap pic time makan je sebab kiddos mengamok paneh!
Cerita ni tak pernah basi. Memang akan ingat sampai mati. Wah! Macam pantun dua kerat superspontan la pulok. Okay. Dah lama tak hapdets panjang berjela. Hari ni nak hapdet my adik angkat wedding kat Kuantan on 27th May. Salahkan masa dan mood kerana tak hapdet mengikut schedule yang sepatutnya. 

Anyway, this entry dengan honoured-nya di-dedicated-kan to my sister yang selamat diijabkabulkan dengan jejaka idaman yang hanya dikenali just for a few months via their friend and then they ol decided nak tunang and after few months later dorang nikah. Now tengah bercinta sakan lettew even-though she just spend dgn hubby dia on weekends jer; weekend husband katenye; sebab sorang di Kuantan'g dan sorang di Kuala Lumpur.

First time dapat tahu yang die nak kahwin, saya rasa saya orang paling gembira. Ye lah, masa kat college dulu, after few times bercinta nak rak, sekejap macam tu dengan orang ni, sekejap macam ni dengan orang tu, pastu frust kecewa dan kalau tak silap masa habis college dia balik Kuantan dan single lagi dan tiba-tiba cerita nak kahwin dah.  

Ayu bernikah on 26th May night dan bersanding on Sunday 27th siang. Tak berkesempatan nak ke majlis nikah sebab malam tu Adam tersangatlah cranky dan meragam sebab dia tiba-tiba demam. But still dapat seafood dinner depan Legend! Deeeeergghhh....

Apa pun, Alhamdulillah. Jodoh pertemuan semua kuasa tuhan. I'm happy for her. Semoga hubungan mereka direstui dan diberkati serta berkekalan hingga hujung nyawa. Tak ada apa yang dapat diluahkan selain dari doa kebahagian dari kami sekeluarga untuk Ayu dan suami.

Time peranten makan tak sedar diri sampai orang snap gambo pon tak perasan! :P

Comey jer pelamin mcm peranten juge....

Close up pelamin lagi.....

Okay, ni close up pelamin lagi dengan Jasmin gew-dix! Awwwww!


Sangat best sebab belakang rumah Ayu adalah laut. Kami pasti datang lagi!

Ayu yang ayu. Peranten di make-up di touch up di make over oleh Mak Andam yang super cool tak halau kami keluar dari bilik.

Sebab dah alang-alang kami ke Kuantan, so me & hubs planned nak stay kat sana terus. Ye lah, masing-masing tak pernah sampai ke Cherating, so we ols planned to stay at Cherating over the weekends. 

From Beserah to Cherating tak ada lah jauh sangat. It takes about 1/2 hour drive. 

Bertolak early Friday morning from Seremban to office KJ first sebab saya dah tempah 200pcs cheesetart for Ayu's wedding.

First time lalu highway LPT dan tersangatlah dekat. Macam drive KL-Melaka aja. Tapi yang jadi lamanya sebab Adam sedikit cranky that time sebab dia demam. Berhenti di Karak sebab nak redakan panas badan Adam dan berhenti lagi lepas tu sebab Adam "uk-uk". Then later berhenti lagi for lunch and tunaikan kewajiban dan tunggu Jasmin habis main kat playground. So meet up peranten kat Kuantan town dulu sebab nak bagi cheesetart dan off to Cherating and reached there around 6pm something. Phewwww! What a long journey!

200pcs Cheese tart utk peranten dan Apam ladybird+angrybird bekal perjalanan ke Kuantan.
Bila sampai dah kat Cherating, separuh cerita di sini.

Sandy beach tapi tak puteh macam Pulau Besar.

Jasmin di turtle Sanctuary, very nearby to ClubMed!

Jasmin di CubMed beach!

Tapi kami tak duduk di Club Med sebab kami ni orang-orang kurang berkemampuan. So, bila dah dapat invitation from Ayu early on January, so terus Google website and hotel yang ada buat harga promotion untuk stay 3hari2malam.

Nasib badan sebab saya ni pengguna tegar highway PLUS, so dapeklah discount kat one of the hotel offered by PLUSMILES card privileged. Jadilah..... sebab first time ke Cherating and opkossss akan ada second time! Can't wait! Weehoo!

Love to come back to Kuantan again. So maybe next time akan duduk somewhere nearby Kuantan so that boleh explore Kuantan town dan boleh ada lebih masa di Teluk Cempedak sbb on Sunday we ols lalu je kat TC x sempat singgah pon. Pfft!

Oh, one mo'thing, lunch di Kemaman adalah HEAVEEEEENNNNNN dan murah!


Thursday, 14 June 2012

TH Addicted lagi dan lagi dan laaagiiiiii.....

Okay, just a very quick entry today.
Two TH on the list. 
One TH dis coming Saturday by SP Setia and 
another one is on 8th July by NSTP.
So of cos, my aim is to win the game and 
at least bole dapat the lucky draw! Tuuhuu...
*Think out of the box, Lily!*


Setia Alam Eco Hunt

NST Motor Hunt


Let's Go Hunting some prizes my Teamo Supremo!

Wednesday, 13 June 2012

WW #20 Momento



Happy Father's Day to all bapak bapak seantero dunia!


P.s.
Happy father's day babah... If u read dis, just wanna let u know, all of us luv u so much! Sooooo..... pls take more rest, take medicine on time sooooo that the OP will not be postpone again and we all will not b worry again and we all can have a good time again for our next family vacay-soap-opera. Finger-crossed! *Pffttttt*
Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, 11 June 2012

Naughty Adam #3



Kejadian berlaku petang semalam, bila my Adam budak baik ni di beri pegang sekejap ice-cream while I was driving, and later on when I tried to take back the ice-cream from him, this happened! 

Shoooommmooootttt!

Friday, 8 June 2012

Siapa makan gula mengapa terasa pedas!?

Tertarik dengan penulisan hamba Allah ini. 
Sungguh jujur. 
Sungguh ikhlas.
Ditto untuk semua yang diluahkan olah beliau!





"Serasa trigin kepingin berhenti menutup mengundur diri sahaja dari ber-blogging namun... wajar kah hanya beralasan begini hanya sekadar karenah-karenah sekelumit orang-orang yang bertopeng muka-wajah palsu juga berupa kepala Medusa!!! Sesungguhnya diri ini tidak mahu ditempiaskan atau termasuk didalam golongan lingkungan mereka-mereka yang bersubahat atau bersekutu itu walau pun tahu lagi ngerti diri ini tidak ada kena mengena dengan orang-orang tersebut yang kerjanya asyik memuji diri sendiri, berbangga secara automatik dan perasan sepenuh 24 jam sepanjang 365 setengah pusingan hari menjadi genap setahun!!!"

Thursday, 7 June 2012

Jasmin's Career Day #Day2



Hari ni Jasmin di office lagi. Hari ni Jasmin lebih kreatif.

Hari ni Jasmin draw Spongebob and friends.

Belah kiri sekali Mr Plankton.
Tengah-tengah Spongebob
Dan yg kanan Patrick.

Alahaaaiiii my 3.10 years old Jasmin!



Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, 5 June 2012

Jasmin's Career Day!



See how messy my table when Jasmin's around!



Smile! No matter how stress it is... Just smiiiillleeeee.... *wink*



Focus! Concentrate!


Hehe! Jasmin is on school holiday same like sekolah-sekolah lain. Two weeks.

Last week die ada school camp so she was busy at school the whole week making soap, learning about fruits, making scrap book and went for outdoor activity; visited the Starfresh Agropark.

So this week is free for her so i bring along Jasmin to my office. My boss outstation and my task mostly dah complete so no problem kalau Jasmin berlari lari berpusing pusing kat sini.

Saja nak expose kat Jasmin macama susaaahhhnye ibu die pergi mencarik rezeki setiap hari nak bayar hutang belajar serta untuk membantu keluarga hidup selesa aman gembira ceria and summore carik duit nak flyyyyyy sooooonnnnn..... :)
Published with Blogger-droid v2.0.4

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails