"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Thursday, 24 June 2010

"Jaminan Asas Kewangan Persaraan untuk Para Pekerja"

"Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) adalah dana pencen terulung di Malaysia yang menyediakan jaminan asas kewangan bagi persaraan"

Percaya atau tidak ramai lagi yang masih belum mencarum di dalam skim KWSP. Jom kita kaji kepentingan KWSP dalam kehidupan rakyat Malaysia (bukan rakyat siam, singapore, brunei, indon, jepun, dll)




Syahdunya pula tengok iklan ni.....
Imagine if it's happened to your daughter, your son, your family, your saudara-mara, your cousins, your jiran, your brother, your sister; facing in such of that situation? However, actually that commercial nak explain tentang penamaan waris bagi ahli yang mencarum TETAPI bagaimana pula nasib mereka yang tidak pernah mencarum? 

Kita harus berfikir ke hadapan at least 5 years forward, eventhough kita rasa sekarang ini kita mampu dan mempunyai duit beribu-ribu lemon tetapi kita bukan Tuhan untuk tentukan nasib future kita. Itu pentingya simpanan dan KWSP adalah salah satunya dan dijamin kerajaan. 


I agree coz ada banyak lagi sumber untuk simpanan i.e. bank deposit, unit trust, bank account, insurans etc etc tetapi sejauh manakah anda aware dengan semua ini? Terjaminkah?


Kenapa kita perlu mencarum di dalam KWSP?

KWSP merupakan sebuah institusi keselamatan sosial yang ditubuhkan di bawah Undang-Undang Malaysia, Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1991 (Akta 452) yang menyediakan faedah persaraan kepada ahlinya melalui pengurusan simpanan mereka secara cekap dan boleh dipercayai. KWSP juga menyediakan sistem yang efisien dan mudah bagi memastikan para majikan memenuhi tanggungjawab undang-undang serta kewajipan moral mereka untuk mencarum kepada KWSP bagi pihak pekerja mereka. **KWSP




Part 1: TV3 Wanita Hari Ini - Malangnya Hidup tanpa KWSP





Part 2: TV3 Wanita Hari Ini - Malangnya Hidup Tanpa KWSP 


This is really a good discussion actually and also a good information cos jarang sekali nak jumpa open discussion begini; which is to tell us how important the KWSP for hari tua kita.


Rakyat Malaysia perlu rasa beruntung kerana kerajaan sentiasa prihatin dengan taraf ekonomi mereka dan sentiasa dilindungi oleh kerajaan. Tetapi itu bukan bermakna kerajaan akan menanggung 100% kehidupan kita tetapi kerajaan telah menyediakan satu saluran di mana rakyat boleh melabur dan mempunyai simpanan yang tetap untuk hari tua mereka.

Yang bagusnya lagi, kerajaan telah memperkenalkan  Skim Persaraan 1Malaysia bagi membantu golongan yang tidak mempunyai majikan, bekerja sendiri atau tidak mempunyai pendapatan yang tetap.

Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia semasa pembentangan Bajet 2010 pada Oktober lepas berlandaskan kepada tanggungjawab sosial, dengan mengambil berat terhadap kebajikan semua peringkat rakyat yang bekerja sendiri iaitu kategori individu yang tidak mempunyai skim simpanan persaraan secara formal. Skim ini bertujuan untuk memberikan perlindungan kewangan kepada individu yang tidak mempunyai pendapatan tetap apabila mereka mencapai usia tua. **KWSP


Well, not trying to be cynical here but just want to make it as an info/advise; so apa lagi, kepada yang belum mendaftar sebagi ahli atau pun majikan anda tak daftarkan untuk anda atau majikan tipu kata dah daftar tapi sebenarnya belum, seelok-eloknya kita ke KWSP berhampiran untuk berdaftar!

Keikhlasan tidak pernah menafikan hak!



pfffttt: Cheerio Lily!

Monday, 21 June 2010

Sincerely Made From the Heart!

"Each morning when I open my eyes I say to myself: I, not events, have the power to make me happy or unhappy today. I can choose which it shall be. Yesterday is dead, tomorrow hasn't arrived yet. I have just one day, today, and I'm going to be happy in it."
~ Groucho Marx 
 
I'm on a time-travel mood now. Mengimbau kembali my old memories yang indah-indah. Zaman kenal-kenal, zaman cinta-cinta, masa bernikah, berkenduri-kendara, "menyalang", bergurau-senda and thousand of meaningful memories...


Kenangan pahit? Neeeehhh.... That was my motivation actually, tak pernah cuba lupakan atau buang terus. Well, to handle all those things, one of my solutions is I'll always have some cakes, it's really a good therapy. You Eat it, munch it, swallow it, keep in your stomach for a couple of days and throw it in the toilet, FLUSH away...!



Actually I nak cerita tentang cake. Actually, one of my office-mate asking me where to buy a beautiful nice cupcakes for her wedding and suddenly  pop up in mind to my wedding cake maker, Kak Maji. Well, i know her cos she's actually one of my Along friends. She is so brilliant in making such a cute wonderful amazing beautiful yummylicious cake and I always adore on her skills.


My wedding hantaran cake can be viewed in her website. The cake theme is flowers and butterfly.
The fondant is very nice to see and sweet to taste.
It was specially made by her and it was my beautiful 


Thanks a load! Kak Maji for my wonderfull wedding cake ! ! !
And i'm thinking of ordering for my Jasmin, her birthday cake soon in August but still sorting out what theme should it be......


P.S. Trying to be as positive as I can! Cheerio Lily!

Thursday, 17 June 2010

The Most Important Person on Earth!

Hello. Father's Day is about to come this weekend!

As for my concern, it is so rarely to found in school time no matter if we're in primary, secondary or even college, our teacher ask us to write something about "My Father"; basically more to My Mother, My Pet, My Friend etc  (seingat saya, saya pun tak pernah buat karangan tentang Babah saya)

Times passing by very fast and left all the memories behind. Babah is 59 this year and soon going to reach the angka 60's Insyallah.... 

"Ya Tuhanku, Kau permudahkan urusannya, Kau berikan kesihatan yang baik kepadanya, kau murahkan pintu rezekinya dan Kau bukakan hatinya supaya sentiasa meniti ke jalanMu..... Amin."

Apa saya nak mengomel tentang Babah saya ni ye? Sukar....sukar.... sepayah Babah membesarkan lima anak daranya dan anak teruna tunggalnya. Babah is what we called him. He is the provider and the Chief of the house and of coz all the responsibility are all in his hands. No doubt that he is shoo firm and garang with us adik-beradik yang ada seribu satu macam ragam (tetapi among the six, I'm the nakal baik(s) person ever... hehehe!)

 C/Inspector 13825; Tuan Abd Ghafar bin Abdullah

Plus, Babah is a police officer and of cos cogankata "Tegas, Adil dan Saksama", "Bersih, Cekap, Amanah" dan lain-lain lagi bukan sahaja dipraktikkan untuk dirinya sendiri dan semasa di tempat kerja malahan terbawa-bawa sampai ke rumah. Owh, he is so dedicated with his work i tell you!

Babah is a very strong and hardworking person, as from my mommy's story, he joint the PDRM in the early 70s and he started from being a "prebet polis" and then he crawl until he manage to get himself a Chief Inspector title. That's always make us proud!

However, sekarang bila dah jadi orang pencen so macam-macam penyakit pencen datang. High Blood Pressure, Jantung, Kolestrol, Paru-paru, ulser perut, semuanya datang sekali gus. Tapi Babah kuat (..lah sangat!). Actually more to Ego aje, one of his personality yang tak pernah dapat dia buang hingga sekarang. If he says "A" so we should go for "A" also; not "B" or "C"; "a" kecik pon tak boleh! Whenever he made his decision, tak siapa pun yang nak patah cakap Babah ( except for Akak, she's a lot of different, but I think she's "cool", savior tu; macam Thunder Cat! hehe!)

Nevertheless, Babah tidak pernah paksa dalam sesuatu perkara yang kami mahukan. Kebanyakan benda especially on our choices of living, he leave us to decide. He is more on to give us guidance and advise. Tetapi, apa pun, Mommy tetap jadi orang pertama kami pilih untuk dengar masalah-masalah dan cerita-cerita kami.

Biar pun Babah macam tu, tapi saya pelik macam mana my Mommy boleh bertahan hidup dengan person yang macam Babah ni. Misteri!

Querry: Ada ke sesiapa yang nak marah kalau saya cakap saya ni "daddy's girl"? Haha! 
(ahhh... "gewdix" jer kau ni lily!)

Ahah! Saya ni anak bapak ke?
Bagi saya kami adik-beradik masing-masing ada pengalaman tersendiri; kenangan manis dan pahit bersama tuan pencen ni. Babah sekarang ni dah tak macam dulu, especially bila cucu-cucu dah berderet-deret. He is more nicer than before. *ehem*

After all, Babah always being nice to me, i still remember that he always comb my long+kusut hair. But not until the time when I'm going for standard 1, he cut off my hair kontot (boy-cut). Alahai, habis rambut mayang mengurai I..... sob! sob!


Sharing is Caring

And to all Bapa-bapa in the world
and especially to my Mr H.
Happy Father's Day
luv, Lily & Jasmin


P.S. 
Something to be justified here,well, i have reasons why i didn't write about my parent-in-law as we all understand, after we got married, our husband family is the first priority. To clarify all this, for me, i have my own ways and special days of celebrating and cherish them. Those days are the days where they accept me to be among the family and accept me as their own daughter-in-law. I want to make it special cos they are always special in my heart..........

Saturday, 12 June 2010

When Natures Called........

White roses
I always love white roses. It can be interpreted to a person such as;
Humbleness,
Sincerity,
Classic,
Soft,
Holy,
Blemish, and
Purity.




Okay! Cukup untuk ada perasaan seperti itu. Roses tidak sama seperti Lilies and Jasmines so tolong jangan perasan (uuuppps, mungkin ada sikit-sikit lah!)

Baiklah, I'm on a wedding marathon these week cos its school holiday. Biasalah, when it comes to school holiday, musim mengawan pun tiba. Lumrah sudah seperti itu. Even saya dulu juga memilih musim cuti sekolah untuk buat kenduri kendara nikah kahwin saya (tetapi sekolah aje yang cuti, college saya tak bagi saya cuti ye! kerana pernikahan saya berlangsung semasa saya berada di semester akhir HND)


Sebelum pernikahan saya rasa banyak cabarannya. Saya juga nyaris menjadi seperti The Runaway Bride    kerana saya berasa yang kami belum cukup bersedia untuk bergelar husband and wife. Saya tidak pasti dari mana saya kumpulkan semangat dan kekuatan saya. After all, Allah anugerahkan kami, our precious beautiful wonderful daughter, Nur Adriana Jasmin. Dia buat kami kuat hingga kini.

Well, these is something to share, i still remember (well actually, i'm gonna remember it forever in my life) on our first night as husband and wife, not only the making-love-thing but one thing that my husband whisper to my ears that night is; ".....Awak, semua syaitanirrajim menangis malam ini apabila cucu cicit Adam dan Hawa akhirnya bersama-sama dalam ikatan nikah yang sah seperti kita.....


Dan kini, to tell you the truth how naughty my Mr H is bila kami menghadiri pernikahan saudara-mara, sahabat handai; Mr H dah keluar signal dulu, ".....malam ni ada ke....?" Hehe! Sangat motif!


Sincerely, this entry is actually dedicated for the marriage of my "lil-sister". 
Saya harap dia juga kuat seperti saya.
And I hope she'll have a blessed marriage ever after.

Jasmin with Abah on the wedding altar


P.S. Masih terlalu jauh untuk saya fikirkan tentang perkahwinan anak dara saya seorang ini, tetapi siapa jua pilihan Jasmin, wajibnya Jasmin mendapat restu kami berdua. Itu adalah yang paling utama.


Wednesday, 9 June 2010

Bagai Ikan Pulang ke Lubuk !

Oh! Tidak sabar sebenarnya untuk meng"up-date" entry saya kali ini. Yang membaca tak sabar juga kah.....? Saya rasa bukan saya yang tidak sabar malahan kakak2 saya juga (tu la pasal, sape suruh bagi gambar lambat sgt, kan dah lambat nak update family vacay ari tuh!)

Kalau nak ikutkan, gambar memang terlalu banyak dan mustahil untuk saya postkan semuanya di sini. Saya paparkan apa yang saya rasa menarik dan sesuai untuk berkongsi bersama-sama.

Ini adalah sebahagian gambar yang telah berjaya di tapis oleh saya untuk paparan umum!

Kalau nak bercerita tentang expenses yang kami perlukan sepanjang di Mersing, siapa sangka with the amount we collect adik-beradik, we can get a blissfull 3 days 2 nites holiday, tetapi inilah kenyataannya!


Earlier plan dengan mereka-mereka ini janji bertolak dari Seremban pukul 12midnite coz nak naik boat pukul 6 a.m. tetapi mereka-mereka ini semuanya "janji neraka" (haha) dengan saya and at last depart from Petronas Jalan Kuala Pilah around 2 a.m. Tetapi Alhamdulillah, kami sampai di jeti Mersing around Subuh with the speed of 100 km/hr (*wink*wink*); do not speed ye rakan2, hadlaju kebangsaan je tuh!. 

Segar! rasanya dapat menghirup udara laut Mersing setelah lebih kurang 10 tahun saya tinggalkan. Development di Mersing juga sudah banyak berubah berbanding visit saya terdahulu dan salah satunya kedudukan pasar juga sudah berubah dan mungkin yang lain-lain juga; gerai nasi dagang juga saya tidak nampak atapnya lagi. Terlalu banyak perubahan tetapi Balai Polisnya, kuartersnya, masih di situ. Oh! tanah kelahiranku...


 Sunrise @ Besar Island Johor

It's not really difficult to parked our car in Mersing. Thank God our Abang has contact with  his friend from Rawa Office and all the 6 convoyers can safely parked there. Selamat! Setelah settle semua barang-barang, beg-beg, toto-toto, bantal busuk, selimut busuk, kipas angin, joran-joran sampai sepuluh dll diangkat masuk ke dalam boat, apalagi, Pulau Besar here we come! It takes about an hour to reach the Island by slow-mow-atok-boat but if by speed boat it takes only 20 minutes. Tetapi naik boat atok lagi BEST! and banyak sentimental valuenya!


Jangan risau mereka ini bukan PATI dari seberang yang ingin ke Malaysia!

 Meet the Razi's 
Nasib baik dua orang yang saya sayang ni tak mabuk laut!

The kids are first timer to the island and to meet up with Tok Salam and Tok Wok. And Sejujurnya, kami ada reason untuk bergerak pada awal pagi bagi mengelakkan dari di tahan Pihak Marin. Setahu saya, boat atok boleh carry until 50 passengers (as my abang cakaplah!) 

Since the past few years, penguatkuasaan tentang penumpang boat telah di buat iaitu seramai 12 orang penumpang sahaja bagi setiap boat. Oleh itu bagi mengelak di tahan pihak Marin, kami bergerak awal pagi. Maaf Tok Marin! Kami cuma nak balik kampung! Lain kali kami tak buat lagi. Promise! That's why I sempat snap pic sunrise tu!

 The kids yang tidak sabar nak terjun laut!

Terharu, sedih, gembira, bersyukur dan macam-macam perasaan yang datang setelah bersalam dengan Tok Salam dan Tok Wok yang sudah bertahun tidak bersua muka. Lama sangat tak berjumpa dengan Tok Wok! Tua benar orang tua ni. Sudah kurang kudratnya.Tetapi kegemarannya masih sama seperti dulu, sirih, pinang, kapur, gambir, rokok pucuk, gobek semuanya masih setia dengan Tok. 

Here are some of the pictures of the activities on the island. Apalagi nak buat bila laut dah ada depan mata, ke laut kite!

Jasmin sangat suka mandi lawot!

 Mandi lawot dengan Abah!
 Mandi lawot dengan Ibu!

Di Pulau Besar memang tiada kenderaan bermotor dan kenderaan rasmi di sini ialah basikal. Kedai juga ada sebuah tetapi harga memang standard 5 star hotel;*sekian*.Restoren hanya ada di resort dan hanya tiga buah resort yang masih menjalankan perniagaannya. Yang lain tutup for renovation katanye. Most visitors yang datang ke sini majoriti dari Singapore and outside Malaysia. Tak ramai orang Malaysia datang ke sini sebab lebih prefer ke Pulau Tioman.Tetapi Saya Suka Pulau Besar! Masih belum banyak pollution.

Semasa kami di sini, the island sedang dilanda wabak denggi so ramai juga orang dari Kementerian Kesihatan dan mereka sedang memantau perkembangan wabak ini. Setiap pagi dan senja kena fogging sebab ada case mat salleh kena denggi. Alahai, kesian!

 Mereka-mereka ini takut kulit hitam so mandi bawah jeti, redup!
 Huhu! I was born to be a swimmer! Saya sangat suka!

 Ketam-Sandy-Castle 

 Tree House yang available kat Pulau Besar aje! Tempat lain tiada!

 Wherever I go with you Jasmin, there's always a great moment with two of us! I feel like wants that moment everyday in life! 

 Beach Volley Ball ! 
Saya tak sangka, saya juga handal bervolley ball. Hehe!

Mr H Fisherman!

Tuan Ghafar dapat tangkap Ikan Yu! Nasib baik tak digarinya! Hehe!

 Jalan-jalan ke Tanjung!
Yang mana satu adik, yang mana satu kakak,
yang mana satu emak, yang mana satu anak.

Rumah Tok Bakar
Salah sebuah rumah kampung yang ada di pulau Besar

Sedar tak sedar, sudah tiga hari berada di Pulau Besar. Berat rasa hati nak tinggalkan the island. Rasa nak tambah lagi seminggu di sini tetapi apakan daya, esoknya kerja. All the kids pun ada exam. Tidak sia-sia jadi guru tuisyen ajar anak buah math. Jangan dia lukis gambar ikan kat kertas jawapan nanti sudah.

Tak pasti lagi bila akan menjejakkan kaki ke sini lagi. Entah hidup, entah mati, jodoh pertemuan di tangan Tuhan! 
Tak sanggup rasanya nak tinggalkan pulau dan orang2nya, rasa macam nak kembali ke sini setiap bulan. 


Oh! Saya sayang pic ini sangat-sangat sama seperti saya sayangkan mereka-mereka ini.
View berlatarbelakangkan Pulau Tinggi.

Jasmin yang dah tak sabar nak balik ke darat sebab dia tak dapat cari Petronas mahupun 7-Eleven di sini. Haiiiaah!

Last pose on the boat before we off to Seremban!

 2010
Complete!


P.S. Masih teringat-ingat nasihat dari Tok Wok tempoh hari tentang budi bahasa dan wang ringgit; seolah dia faham dengan apa yang saya alami dalam kehidupan seharian saya. Saya ingat pesan tok tu sampai bila-bila dan saya cuba pupukkan dalam diri saya dan Jasmin juge.

Tuesday, 8 June 2010

You can close your eyes to things you don’t want to see, but you can’t close your heart to things you don’t want to feel

Here are some pictures which describes how beautiful and amazing of Besar Island, Johor, Malaysia.


The Sunrise
This picture is taken from Atok Boat

The White Sandy Beach
Our Own Private Beach

The Jetty of Kg Batu Hitam

 Boat Atok telah berabad usianya; 
yang maintain kuasa kuda and sudah membawa ramai orang ke pulau-pulau sekitarnya dan even membawa saya ke Pulau Aur....

Blue Sky
Pokok Nyiur melambai-lambai



P/S: These is my recent visit to my adopted-grandparents home since my last visit about 10 years back...So, please hold on for my upcoming entries regarding my activities on the island !

Tuesday, 1 June 2010

Let us Pray for the Jihad--ers!!!!

Happy June Everybody! Pejam celik makan tidur bangkit pergi kerja, kita dah berada di pertengahan tahun. Time flies very fast and my Jasmin is grown up fast and of cos me grown up older fast too (haaaiisshhhh!) 

Firstly , I thought nak update on our last weekend vacation to Pulau Besar, Johor, but unfortunately the pictures still not here with me, still waiting my sisters to email all of them, so maybe soon I update my entry on the vacation.

So it's June and I'm sure all people around the world are waiting for the big event (World Cup 2010 South Africa), However, I've been shocked by a news on the attacking of the Mavi Marmara Ship on a mission of LifeLine for Gaza and this is so terrifying where there are also 12 Malaysians on board.



Semoga Allah SWT melindungi orang-orang Islam yang berjihad ke jalan-Nya. Amin....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails