"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Monday, 30 August 2010

Yeay! Jasmin is officially 2 !

Yeay and yeay and yeay again!

Happy Merdeka 53rd ya'ols!
Anyway bukan nak cerita tentang Merdeka, just wanted to update Jasmin's birthday party on 7th August 2010 which I lambat nak update as for y'all know what happen lately.

FYI, on that day, Jasmin was not feeling well sebab tiba-tiba aje demam. Temperature dia masa petang tu tinggi juga but Thank God sebab bukan Jasmin  yang admitted ward.


However, the party is still on eventhough birthday girl tak berapa nak sihat.....

Terima kasih banyak-banyak kepada yang membantu dan sponsor makanan dan memberi hadiah dan kepada yang sudi datang dan memeriahkan birthday party Jasmin.

Tak nak bercerita panjang lebar, so layanzz all the pictures!

Orang deman beralih tahun... melepek!


".....Tiada sorang pon yang dapat menceriakan hari saya! Huh....!"

Jasmin's Birthday Cake by  Pink Oven Cakes & Cookies
Thanks a lot Kak Maji for such a creative beautiful nice yummylicious birthday cake!
We love it so much!

One of the figure of Upin & Ipin!

Chocolate Birthday Cake from Nenek
Thanks Nenek!

Cute!
Upin & Ipin Edible Image Cupcakes sponsored by Along


 Commercial Break jap!
Drama 1

Drama 2

Yummy-yummy fooodddssss! 


Checking on foods!


Goodies Bag for kawan-kawan


Cubaan untuk meng-HAPPY-kan Jasmin oleh Damia....


Monyok giler!


Epi yu yu!


** Nak potong cake pun sempat menguap lagi....


Thanks to anak-anak jiran yang sudi datang makan free!



Bila demam, belon yang selama ini menjadi dambaan hati pun dah jadi tak menarik!



Bukak present time!


Akhirnya.... saya tergolek jua....





P.S. Doa ibu dan abah selalu supaya Jasmin membesar sihat, selamat, bahagia, ceria, bijak, cergas, cerdas, pintar, dengar kata, berbudi bahasa, berakhlak mulia dan akan menyayangi ibu dan abah selalu. Amin.

Friday, 27 August 2010

Salam Nuzul Quran 1431H


Firman Allah S.W.T. Maksudnya:

Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (al-Qadar:1-5)


P.S. Semoga saya, jasmin dan kita-kita semua mendapat petunjuk dan hidayah dalam mencari keberkatan dan kerahmatan Allah S.W.T.  Amin....

Tuesday, 24 August 2010

Bila Kita Redha dengan Takdir Tuhan....

Our first photo together
Huh! I have missed LOADS AND LOADS of things to update in my blog since I’ve been admitted to hospital for the past few weeks. Story Updates on my Jasmin’s birthday, my 3rd WEDDING anniversary, my buka puasa, sahur time and Ramadhan celebration and so on August activities but DAYYYMN! you Denggi, you make my day horrible! Terrible! Uuppsss… no cursing please, Bulan Puasa nih!

Okay, the FIRST most important thing yang I nak update for my time capsule right now is regarding my anniversary, my 3rd wedding anniversary precisely! Yeay! Alhamdulillah….

Well, Surat dari hati kali ini memang lah sebolehnya saya cuba IN-kan all the feelings of perasan perasaan CINTA yang mendalam dan tanpa berbelah bahagi mahupun prejudis. (Ye lah kot!)

Tiga tahun muda lagi…. Kalau nak ikut structure in construction of railway (konon-lah!), relationship saya ini baru tahap investigation dan masih nak merangka-rangka planning schedule dan baru nak involve some surveyors. Hurm…. Nampak lambat kerana saya nak pastikan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga, ye lah mana tahu, dugaan dari Tuhan macam-macam, dan saya tidak pernah terkecuali darinya. Semua orang pun begitu.

Sedangkan lidah lagi tergigit…
Itu sahaja ungkapan yang saya rasa layak untuk saya guna pakai sepanjang perjalanan saya sekarang ini. Setiap pasangan ada pasang surutnya.

Masih teringat dan masih segar terngiang-ngiang tutur kata AKAD Mr Darling on the night of 10 Aug 2007. Tarikh keramat tu! Suatu Ikatan perjanjian telah termeterai. Siap ada Black & White, tiada keraguan, tiada kompromi, semuanya SAH!

Oleh itu, segala apa juga masam manis pahit kelat masin tawar dan lain-lain lagi kehidupan saya dan Mr Darling, kami masing-masing yang perlu carakan. Mana terkurang, mana terlebih, sama-sama merasa, sama-sama memperbaiki dan sama-sama redha-meredhai.

Saya berharap dan mulai berdoa walau apa juga yang terjadi, saya perlu jadi seorang yang cekal, kuat dan tabah secara mental dan fizikal untuk sama-sama menunaikan janji-janji saya kepada Mr Darling. Saya banyak belajar untuk menjadi seorang yang penyabar (kerana saya adalah seorang yang sangat howwtt-tempered!) dan sekarang ini masih belajar untuk redha dan memahami konsep Sabarul-minal-iman.

Uuuhhhhh... see how romantic me & my Mr Darling
Best je kan kalau ada suami yang sayang kita sangat-sangat dan tanpa ada rasa keraguan menyayangi diri kita dan menerima diri kita seadanya.

Well, for this year celebration, i didn't expect to celebrate it absolutely "berdua-dua-an" with my Mr Darling. We even spend the whole week together, watching TV together, sleeping together, eating drinking "suap-suap" together, walking together and most of my activities is together with mr Darling. Mungkin ini adalah best celebration ever coz we got to spent our days together in the HOSPITAL! hehehe! 

However, saya rasa dengan peluang ini juga saya jadi lebih rapat dengan Mr Darling. Ye lah, kalau tidak si makcik Jasmin tu sebok menyelit bila we start nak together2. Hikmah yang Tuhan beri pada saya Ramadhan ini sangat tidak ternilai ertinya. Masa itu juga saya mengenali diri suami saya seadanya, especially tentang kesanggupan Mr Darling bersusah-payah bersama-sama dan melayan kerenah orang sakit seperti saya.

To be short and simple here, walau sebesar mahupun sebanyak mana kata cinta saya pada awak, kalau Tuhan mendengar saya, I wish to be with My Mr Darling untuk seribu tahun lagi agar saya dapat mengenali dan menyayangi diri dia sepenuh hati saya. Kehadiran my Mr Darling di sisi terutamanya apabila saya ditimpa musibah adalah HADIAH yang paling terbaik untuk diri saya.


P.S. Terima Kasih kalau awak membaca ini. Itu lebih bermakna bagi saya apabila awak tahu apa yang ada di dalam hati saya selama ini.......


Sunday, 22 August 2010

Dek Kerna Seekor Nyamok ( atau mungkin dua atau tiga)

Saya sangat tak suka bila tangan dihias benda ini!
Sudah agak lama rasanya saya menyepi dan kini saya cuba untuk kembali menyambung semula penulisan dari hati (yang tujuannya semata untuk Jasmin's future reading) Sehinggakan sekarang pada waktu begini sukar nak mengeluarkan idea yang bijak (kononnya; as always) Hurm... baru perasan, susunan ayat agak formal secara tidak sengaja mungkin kerana telah berbelas-belas botol air telah disumbat ke saluran intravena saya. Terima kasih doktor kerana juga telah berjaya membuat suatu corak batik yang menarik di lengan saya.


Well, frankly tell you, i am so glad when there's always something to share with u'ols when I think there's always  a wise thing to share with someone else. AEDES buat saya MErANA for about a week and sememangnya bercuti di hospital ber-ala "5stars" adalah tidak sama seperti bercuti di hotel lima bintang walaupun Mr Darling is always besides me. Saya tak tipu kerana saya mengalaminya dan saya berjanji dalam diri saya takkan kembali lagi ke bilik 318 itu (eventhough saya di rasuah dengan doktornya yang sgt comel+kind+caring+handsome, tidak mungkin! PASTI!)


Tetapi kalau mengikut hukum akal, penyakit yang datang bukan sengaja dirancang. Saya diuji di bulan Ramadhan yang mulia ini (di-admit on the first day of fasting days) adalah sesuatu yang menguji keimanan saya. Alhamdulillah, Allah masih tetapkan iman dan ketakwaan saya dan masih memberi peluang kepada diri saya untuk terus beribadah dan memperbetulkan segala kesilapan dan kesalahan lalu dan masih mampu mengutip seberapa banyak pahala di bumi Tuhan ini. Orang kata, penyakit yang datang adalah seperti membersihkan certain dosa-dosa saya dulu-dulu... Wallahualam.....


Tuhan juga memberi peringatan kepada saya bahawa tidak semestinya yang ciptaan sekecil itu tidak mampu untuk menggugat diri sebesar alam seperti saya. Dan mungkin itu suatu pengajaran bagi saya untuk mengenal diri saya sebenarnya......Syukur......






P.S. Satu nasihat dari saya, idea untuk menyimpan semua ubat ke dalam poket seluar yang diberi oleh nurse untuk diTELAN bagi tujuan menyembuhkan penyakit adalah sesuatu yang langsung tidak bijak!

Thursday, 5 August 2010



DATE : 07 AUGUST 2010
TIME : 5 PM
VENUE : MY HOME SWEET HOME







Don't Worry, The PETA is Provided Here!!!





[click image to enlarge]

Tuesday, 3 August 2010

What a Cute Caring Mom!




LOL ! ! ! she looks funny tho!

I just got to know bout this vids tru some of my blog-walking activities...

And when I google about it, I know everyone is talking 'bout this hillarious mom who send her msg to her son (Mohd Khairuddin) tru webcam....

Good to know, She just delivered a simple message yet caring advices to his son and absolutely she is shooooo selamberrrr mom!


So Jasmin, this is actually one way of telling you how much i care for you! She just knew what should I say to you when you're leaving me for your study one day....(But dear,please just ignored the "bangau" part!)



P.S. Don't worry Jasmin, Ibu wont make such dat kind of video for you! HEheHe! Maybe I will find out some other ways to deliver my advices....(Warning: Absolutely not in You Tube!)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails