"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Saturday, 28 June 2014

Salam Ramadhan 1435Hijrah

Selamat menyambut ibadah puasa untuk semua pembaca belog saya.

First Ramadhan without babah. Sobs.
Sukar.
Tapi ini realitinya.

Alhamdulillah.
Masih ada suami anak anak dan close relatives untuk memeriahkan bulan mulia ni.

First year juga untuk Jasmin practice berpuasa. She's the one yang tak sabar sebenarnya nak berpuasa and keep on asking me question bila nak puasa sejak dr minggu lepas.

And for Adam, when ai ask him to puasa, he replied me;

'Adam e-mam'

Saba je lah.

Annnnndddd what good about Ramadhan tis year is, Orked dah boleh berjalaaannnn. 😍😍😍

And for me, trying not to membazar so much tis year. Haha. Mimpi.com je lah.

Friday, 27 June 2014

Happy 3rd Birthday, Adam Muhaimin

Alhamdulillah.
Adam is 3 years old today.
Just a simple celebration with his kindy friends and teachers today.
Dear my boy,
please dont grow up too fast.
Anyway, Adam, u r my baby forever.
Petite n nakal.
Wish u all the best, Adam.
Jadi anak yg soleh dan baik hati,
dilindungi dan dirahmati Allah selalu,
Dengar cakap abah dan ibu selalu
dan....
Next month kita start potty training secara exclusive hokkayyy :)

Sunday, 15 June 2014

Babah

Sebolehnya saya tak mahu tahu hari ini hari apa.
Kalau boleh, nak saya skip aje hari minggu hari ini.

Anyway, ke mana pun saya pergi, jauh mana pun saya lari, kaki saya masih disini, menjejak pada bumi yang nyata.

For me, Razi is always a Razi.
A father to my 3 kids at home.
Masih lagi Abah untuk tiga orang anak kecil di rumah yang masih mentah untuk kenal betapa hebatnya pengorbanan, kasih sayang, dan didikan seorang bapa.

Hebat atau tidak,
biarlah anak-anak nilai sendiri bagaimana abah mereka.

Kerana, 
jujurnya saya dilahirkan dan dibesarkan untuk mengenali seorang prebet polis yang berdikit-dikit berjuang berusaha untuk memegang pangkat Ketua Inspektor di akhir usia pencennya.

Bersyukur kerana aku pernah memiliki seorang babah yang sangat mengasihi anak-anaknya. Yang sebenarnya selalu menjaga kebajikan anak-anaknya.

Seorang yang tegas dengan tindakan dan keputusannya tapi masih disulam dengan kelembutan tolak ansur dalam budi bicaranya. Seorang lelaki yang segak pada mata pandanganku diciptakan untuk mengasihi dan mencintai mommyku.

Seorang yang yakin dan bersemangat untuk menggapai cita-citanya. Masih segar hingga kini, ketika dia duduk bersamaku dan dia bertanya apa cita-citaku walau aku masih kecil untuk tahu apa itu semua. Kini, cita-citaku hanyalah ingin engkau dikasihi Tuhan. Hanya ingin tahu bahawa Syurga adalah tempat untuk arwah babahku selamanya.

First time untuk tahun ini; untuk hari yang istimewa ini.
Tiada lagi makan-makan.No cakes. Tiada lagi sms ucapan.
Namun, doa ku pada arwah babah takkan pernah terputus, in sha allah.

Kini saya masih ada dia, seorang suami dan juga bapa untuk anak-anakku. Selamat hari bapa, Razi!




Pupus Kini Lunak Suara
Lenyap Sempurna, Tiada Terkata

Namun Masih Ada Di Dunia
Pengorbananya, Perjuangannya

Ku Nyanyikan Lagu Yang Kau Laung Dulu
Untuk Sembuhkan Duka Lara Ku
 
Walaupun Tidak Bersua
Bagi Ku Engkau Lagenda
 
Damailah Di Sana 
Bebas Di Angkasa
Lahirkanlah Jiwa 
Abadikan Cinta
Moga Bercahaya 
Di Atas Kurnia
Sentiasa Bersama DenganNya

Wednesday, 11 June 2014

WW #55


ai miss him. 
ai miss my late father.
al-fatihah untuk babah.

Tuesday, 10 June 2014

Mommy

I dunno how to start my words today.
Walau saya busy hari ni, walau boss ada dok sebelah saya ni, saya kena juga hapdet this story, today!

Two important things happen today.
Today is mommy's 59th birthday anniversary and today also the 100th day for arwah babah.


I'm still facing the tough time. 
Still fighting myself to pass all this difficult phase of my life.
Trying to coped with the absent feeling of him. 
Even tough ai know, its getting worst day by day.

Mommy
Anyway, mommy adalah penguat saya. A tough lady who ai inspired for my whole life.

Setahu saya, mommy never had a chance to grown up with her own father in her childhood time, sebolehnya tuhan kuatkanlah saya juga untuk belajar tidak lagi merasa kasih sayang seorang bapa dalam umur saya menjejak 30 tahun ini.

Sekarang, mommy juga adalah babah untuk saya. Pelindung dan penasihat juga seorang ibu yang sentiasa mendoakan kebaikan untuk anaknya. 

Kurniakan mommy kesihatan yang baik. Gembirakan hatinya selalu. Dipermudahkan segala urusannya. Dan sentiasa berada di bawah lindungan kasih sayangMu.

Juga, sebagai anak dan selagi nyawa dikandung badan, dah jadi tanggungjawab rasanya sebagai anak untuk mencari kebaikan dan keberkatan untuk arwah babah. Alhamdulillah, tahlil untuk babah sudah lily laksanakan hujung minggu yang lepas. In sha Allah, jika tuhan masih mahu kurniakan rezeki lebih lagi untuk kami, semahunya setiap bulan ingin bersedekah untuk babah.

Walau hanya sepotong doa, walau dimana jua saya berada pun, walau siapa pun saya dari pandangan mu tuhan, walaupun hanya di tepi jalan, harap tuhan terima dan sampaikan setiap inci doa saya untuk kesejahteraan babah.


Ikhlaskan aku selalu, Ya Rabb. 
Walau sukar untuk aku jelaskan keikhlasan hatiku, sedangkan aku juga meminta agar tuhan ikhlaskan aku dalam segala urusanku ibadahku setiap waktunya, In sha Allah aku harap Tuhan Maha Mengetahui segala rasa hati aku, apa yang aku mahu. Aamiin.


"You never really know
What it is
Not until it goes
And if it comes again
It's a miracle" - VH




Monday, 9 June 2014

Orked Adelia 1st Birthday

Olaf for Orked!


Just a quick update for my lil cute baby yang dah setawon yesterday.

Alhamdulillah.

Nur Orked Adelia is One years old.
Yeay!

Anyway, she still crawling but now trying to stand up by herself and walk a few steps.

In sha Allah, this coming Hari Raya she's gonna rock the world!

And hopkos, Ibu will put on more stamina for running here and there to catch you. :)

Praying always for your safety, happiness and always in a pink of health.

God bless you everyday dear baby.

Hope you grown up being the adorable one to the family.
Terjaga akhlaknya, cermat tutur katanya, luhur budi pekertinya.

Happy birthday my precious lil' darling, Orked.

We all love u zillions time!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails