"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Wednesday, 12 December 2012

My First Pavlova !

Assalammualaikum kiddos. :)



Hari ni nak update laju-laju. Ada kerja yang dah menunggu. Sepatutnya saya update entry ini petang semalam, saya tangguh ke malam, last last saya terlelap depan tv.

Itulah lily masa sekarang ni. Bila hari cuti, saya sangat malas menghadap laptop, especially bila di rumah. Oh, semalam adalah cuti umum bagi negeri Selangor. Mengambil kesempatan itu, saya ambil cuti juga pada hari Isnin, makanya weekend saya adalah heaven kerana straight bercuti selama empat hari dari hari Sabtu.

Dalam masa inilah, saya ambil kesempatan servis black pony saya yang dah setahun setia berkhidmat berulang alik Sbn-KJ-Sbn, had my quality time with the kids and Razi last weekend to Genting and also cooked something for them. Dan dapat kemurkaan dari my siblings sebab tak joined diorang ke Cameron last weekend. Sorry guys, ai maboks darat sekarang ni! Teehee!

I also pospone my tutor class to this weekend and probably i have to arrange the class this Saturday also; as usually i only make it on Sunday. Tutor class? Yeah, i'm teaching AutoCad for beginner now and it's 72hrs one to one tutor class and  belajar lah sampai pandai. :) Itulah cara saya nak cari sikit sikit side income.
 
Oh, back to my cooking story, since I knew that I'm pregnant, I stop my cooking activity coz my sickness always come in the evening. So no cooked for dinner and summore i am also observing razi's diet now as he is now shoooooo amazingly put on weight! Especially tang perot dia tu! Haih! Any petua readers untuk kempiskan perut?

Okaylah, cut it short. Sebab kakak's, adik n abang saya ke Cameron hari tu, so saya pesan strawberry dengan they all. Pagi isnin bangun tido, walaweyh 2 kotak strawberries dah tunggu dalam fridge. So dalam fikiran, kena buat sesuatu ni, kalau tak akan busuk macam tu je nanti sebab Jasmin dan Adam macam tak berminat je dengan raw strawberries nih.

And semalam saya fikir, okay, why not saya cuba buat PAVLOVA.

Tak lah susah sangat nak buat pavlova ni. Nak resepi, saya google je di internet. Macam-macam gaya pavlova keluar.

Dua orang budak yang melekat kat kaki kiri dan kanan sepanjang saya di dapur, minta perhatian dan kasih sayang. :)
Dan yang mencabar sekali bagi saya tentang the making of pavlova ni  ialah nak buat meringue-nya. Saya perlu control temperature oven saya dan tak boleh ikut sangat temperature yang ada di internet, lain orang lain oven setting-nya. Even mommy pun complain yang oven saya ni rosak. Hehe. Saya sahaja yang tahu menggodeknya. So for my oven, saya set 130degrees and baked for 15mins api atas bawah, dan 15 mins lagi api bawah sahaja. Paham?

Masam masam manis strawberry dari Cameron Highland with love.
Saya juga tambah buah kiwi untuk rasa masam tambahan dan color.
Bila dah siap meringue, saya pon standby untuk buat whipping cream. Whipping cream ni untuk topping atas meringue then baru boleh bind all the fruits. Saya ada masalah sikit untuk whipping cream ni sebab saya tak dapat the thickness of the cream. Saya beli aja whipping cream yang dah siap dan terus pukul je sampai pejal. Anyway thanks for the tips dari En KA tentang nak buat whipping cream ni from twitter yesterday. Dia kata kalau nak buat whipping cream, krim kena sejuk dan room temperature pun kena sejuk. But i have one doubt here, sejuk seperti di German kah? Entahlah... i don't know. *wink* Thanks anyway!

Siap untuk dikocok-kocok. Sedap rasa macam ice cream dan dah memang manis.


Kocok sampai pejal!

Picture explain everything. This is the best part!



And taddaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......................

This was for my lunch yesterday.

And this one for dinner yesterday for the kiddos, razi and my sister and kak sugiPetir.
Kesimpulannya, pavlova ni memang tak sesuai dengan citarasa saya. Sangaaatla manis. Potong kaki! Mungkin saya patut kurangkan gula kepada 1/2 cawan sahaja instead of 3/4 cawan. Noted!


Friday, 7 December 2012

Pesan Ibu #13 Nur'Ain



"......pandanglah peristiwa seperti mata lebah. Segala bau busuk, najis dan kotoran ditolak ketepi. Namun lebah terus mencari bunga lalu mencipta madu. Bukannya seperti pandangan mata sang lalat. Haruman dan bunga ditinggalkan. Mencari najis dan kotoran membiakkan penyakit dan melumpuhkan alam......"





Nak tau cerita selanjutnya, sila kelik-kelik di sini

  

Wednesday, 28 November 2012

Wake Me Up When September Ends.....

...October also, and November also...

Hello Belog.

Lama aight menyepi. I had a beeerrrryyyyy long hibernation since to what has happened to me last August especially on my father's critical health condition that month. No mood of belogging and summore, kekangan tugas kat opis, pile of drawing to be completed for submission and of cos everytime nak kejar deadlines. Even my leave's pon dibekukan due to this current project.

Macam tu lah golongan marhaen macam ai yang makan gaji ngan orang. Hectic! and pathetic!
 
So sad; no Hari Raya stories for this year, no jalan-jalan stories, no makan-makan stories, no sakit-hati-makan-hati version-of-stories (Eh?), no more my Jasmin and Adam stories and milestones updates, tup tup dah cerita pasal yang coming soon baby pula. *wink*

Well, actually ada juga few updates, but that one just a very general one, something for my own motivation and reference masa depan anak-anak.

Okay, tiba-tiba dunno where to start first. Huuu...

Okay, hari ni or lebih precise lagi minggu ni agak bahagia sikit di office sebab manager and engineer masing-masing outstation. So dari Isnin ingat nak update entry tapi time was running fast on Monday. Reached office quite late that day sbb nak siapkan tuan puteri banyak perintah ke school holiday camp dia so by the time reached office kena update my list of things to do and borak-borak itu ini cerita pasal hal negara with office mate, dan tgk jam dah lunch time. Dan.............. tiba-tiba, masa dah time untuk balik. Cemburu betul masa dengan saya. :)

Semalam tried to start my entry but halfway berhenti sebab sibuk godek itu dan ini dan hari ni sambung lagi menulis.

Okay, itu cerita di office yang dah nak masuk setahun berkhidmat. Macam tu lah lebih kurang routine-nya hari-hari. Masa bergerak super-fast di sini. Tamo cerita hal kerja banyak-banyak, nanti cliche.

Alhamdulillah, things are getting better day by day. Owh, we have moved-in temporary to my sister's house since last September selepas kejadian "khianat mengkhianati" berlaku dalam kehidupan ai yang sangat epic untuk diceritakan bagi tahun 2012 ni.

Tak mengapalah, we both now kena redha dengan apa yang nak berlaku sekarang dan masa depan. Means that if ai still can tolerate with someone yang dah robek-robekkan hati kita, so u have to be vice versa lah. Me is very simple one; my deal is, take it or leave it.

Telan la mana yang mampu. Baaaaannyyaaakkkk hati "orang-orang tua" yang perlu dikisah-kasihkan. Dan anak-anak. Doa dan serah semuanya pada Tuhan. Sebab bagi saya sekarang, Tuhan itu perancang terbaik. Baik atau buruk semua ada hikmahnya.

Hokayyyy, itu je up close and personal dari hati saya. Nanti tulis berjela dah rope diari kehidupan pulak. Not every single thing, love and hate, hidup dan mati, dalam hidup kita ni nak di share dengan public. Tak perlu sangat!

Anyway, my heaven on earth dah 90% complete dan inshallah by January or early February next year akan dapat kunci.Yeay!

My Jasmin dah 4 tahun and she grown up to be such a cranky kakak nowadays. Sangat banyak ragam dan kerenahnya, memang sebakul! Abahnya memang tak kuasa nak melayan.

Saya masih ingat masa awal saya start belog ni, Jasmin baru 11 bulan. Banyak milestone dia yang dapat saya simpan dalam belog ni dari merangkak, bertatih dan berjalan. Semua ada.

Dan as up to date, macam-macam cerita sebenarnya kalau nak ikutkan pasal Jasmin ni. Mostly tentang aktiviti sekolah Jasmin, her fancy dress contest bergaya dengan kebaya nyonya, her school concert and her role play dalam short drama, her school graduation day dan dapat trophy best cheerfullness 2012 dalam class , perkembangan dalam pembelajaran dan of cos juga cerita Jasmin dengan adiknya, Adam. Eh tak lupa juga, the latest one, when she had her first hair cut at the saloon. Before this nenek yang potong rambut dia. Juga tak lupa tentang my upcoming baby, she requested a baby girl!

Nur Adriana Jasmin; 4 Strawberry, 2012

Adam Muhaimin, 2012
My Adam? Sebenarnya tak banyak cerita pasal Adam kat belog. Adam grown up very fast. He is 1.5 years old now. Cakap sepatah apa pun tak boleh tapi sangat faham bahasa. Masih dengan selimut busuknya. Hisap ibu jari tak tinggal. Anak omeh abah eeee. Tak geng ngan Ibu sangat sebab kakak always jealous everytime nak manja-manja ngan Adam.

Seingat ai, only ada few entries on Adam's milestone on the early months after deliver, at least ada la few entries tentang perkembangan dia. Dan gambar 1st birthday party Adam pun tak direkodkan. Haih la Adam. Nanti Ibu buat back-dated entry utk Adam okay. Poomiiissshhh! ;)

Annnnddddd not forgetting my new baby's updates. I'm currently 14weeks+ preggy. Ini tak dirancang. Semua tuhan yang bagi. Alhamdulillah. Apa yang Tuhan beri cepat atau lambat, banyak atau sedikit, saya bersyukur, dan mampu atau tak, itu ketentuan tuhan. Saya tak nak dianggap kufur nikmat kalau mengeluh dengan rezeki anak ni.

Alhamdulillah, rezeki juga makin murah. Urusan juga dipermudahkan.

Tapi yang menariknya, two weeks before i know i'm pregnant, ai sempat panjat Broga Hills. Terel!

Biasalah, kalau early pregnancy, segala perubahan hormon dalam badan buat diri jadi tak stabil, nausea, fatigue, drowsy, dan kali ni muntah-muntah almost everyday. Dalam kereta tengah drive pun boleh muntah. Sangat different compare to Jasmin and Adam. The sickness only come late evening dan bawa sampai ke malam. Lucky me morning no sickness so boleh bekerja with full of energy! Jyeah!

Anyway, hope baby's condition will be fine sampai deliver nanti. Ammiiiiinnn.

But most of all, perkara yang paling buat saya jatuh terduduk apabila saya berdepan dengan situasi yang saya hampir kehilangan bapa saya last August. Heart attacked dan tiba-tiba sesak nafas, terus masuk CCU unit, he's in very critical condition, 50-50 chances to survived, hanya 2% of pulse left and doctor had to sedatize him to stabilize him dan had to depends on the life support machine, wires was all over his body. and I even saw how the nurses and doctors tried to save him, macam nak end of the world rasanya. Sigh. Sangat dramatic. Only God knows how I felt that time.

Doa, redha dan tawakal. Anyway, he is okay now. Berrryyyy stubborn man. Masih sibuk buat lempeng pisang kelapa setiap pagi tanpa jemu. Haih. Now I know ai inherited this stubborn dari siapa.

Untuk itu, apa pun dalam hidup ni, ai have to bear always in mind, apa yang ada pada kita sekarang ni semua milik Allah SWT. Tiada apa yang milik kita selamanya. Semua milik mutlak Allah SWT.

"Hidup dan mati ketentuan Allah and I don't afraid of my faith" Kate;LBS2

I have reached my sky! - Broga Hill, 14Oct2012

WW#32 Durian Crepe


Heeaaaavvveeennnnn.......

Tuesday, 20 November 2012

Hanya Engkau....



Hanya Engkau yang bisa
Hanya Engkau yang tahu
Hanya Engkau yang mengerti
Semua inginku




Friday, 12 October 2012

Pesan Ibu #12 Jujur



"Semakin kuat rasa 'ini milik saya' maka akan semakin mudah gelisah, beda dengan yang meyakini 'ini adalah milik/titipan' Allah semata" -@aagym

Sunday, 26 August 2012

Tolong doakan kesihatan dan kesembuhan my father

Warded 3am dis morning.
Due to heart attack and breathing condition.
Minta para sahabat doakan keselamatan kesihatan kesembuhan untuk bapa yg disayangi.
Semoga babah kuat semangat sepertimana dia selalu bersama sy mengajar utk sentiasa menjadi org yg kuat  dan x putus asa.


Monday, 13 August 2012

CERITA HATI

*Ehsan daripada Hamba Allah yang menjadikan hati sentiasa tenang apabila setiap hari dibaca penulisannya. Hari ini pautan yang dikongsi sangat bernilai harganya; pada saya*

“Kita hanya manusia. Akal kita terbatas. Ukuran dan penilaian kita juga pasti terbatas. Jika diserahkan kepada manusia mentafsir apa itu kebaikan, akan celaru dibuatnya.”

BACA SELANJUTNYA DI SINI




Bagi saya, memaafkan mereka yang tidak mengetahui adalah yang terbaik. Kasihan pada mereka yang tak sudah-sudah membuat andaian dan tafsiran TENTANG kehidupan yang saya alami sekarang ini.
Semoga tuhan beri petunjuk dan hidayah kepada meraka yang cepat membuat tafsiran dan penilaian hanya dengan mata kasar ini....
Satu saya harapkan, jika dia seorang wanita, dia juga pasti memahami hati naluri perasaan seorang wanita.



" Kamu sangka dia yang paling banyak bicaranya tentang agama adalah yang paling baik agamanya.
Hakikatnya,dia mungkin lemah agamanya daripadamu.Bicaranya sebenarnya merupakan peringatan untuk dirinya sendiri.
Percayalah! ada manusia memilih untuk berdakwah 
BUKAN kerana dia itu insan TERBAIK.
Tetapi kerana ingin berusaha menjadi yang terbaik sambil berusaha mengajak manusia kearah kebaikan.
Dakwah bukan hanya untuk orang baik-baik tetapi juga untuk mereka yang tak baik ingin menjadi baik.
Dakwah bukan hanya untuk menjadi baik tetapi untuk bersama-sama berusaha beristiqamah agar dapat menjadi lebih baik di sisi-Nya . " 




Friday, 10 August 2012

RL, 5th Anniversarry

My first wedding anniversarry was delivering to my beautiful busyuk masham Jasmin.

My 2nd Anniversarry was at Shang Ri La, convocation HND.

My 3rd Anniversarry was at hospital due to dengue.

My 4th wedding anniversarry, adam complete us!


and my 5th Anniversary this year, 

it's good to be back to Venus again! 

Jyeah!




~Happy 5th anniversarry, lily~

Thursday, 9 August 2012

Jasmin's 4th Birthday

Jasmin's 4th Birthday
We celebrate Jasmin's 4th Birthday few days early this year. Jasmin birthday was on the 7th August. We had family Ifthar on 4th August so sambil menyelam minom air, same like last year, we celebrate her birthday at PDGCC.

It was a very simple one but she still enjoy her birthday celebration together with her cousins, uncle and aunties, nenek and opah. Atok not joined us for Ifthar cos he has to be at home, demam. Sian atok, sakitnya on and off and this Ramadhan only, dah tiga kali ke IJN. Praying him for a fantastic health especially for these coming Hari Raya. aamiin....

Requested earlier by Jasmin, she told me, she want Angry Birds cake. She is so obsessed with those ugly-angry-noisy birds! What to do, ikot je lah. Even at my office, my office mate called her Angry-Birds as everytime i took her to office, first thing on hand was my HP and the angry bird games!

Oh kiddos nowadays... sangat advance! Last time when i was about her age, i knew only about polisentri, baling selipar, legos, barbies, main nyorok-nyorok, but not for my millenia-Jasmin!

Rasanya, dah agak lama tak hapdet Jasmin's milestone kat belog ni. Everytime asyik copypaste others people point-of-view dan hanya ditempelkan kat sini. Huuuu... seriously, TIME has been always the reason for me not to write something loooong; like what i did today.

Nevermind, my belog is for Jasmin to read in future, so who cares ada hapdet ke tidak, pendek atau kontot. Sigh~~

Okay, Jasmin start her kindy this year. So far, i experienced loads of new things with her until now. As i shared my story here earlier on her first day of school, Jasmin went to English-medium kindy with Chinese language. She attend her kindy from Monday-Friday; 8am-12noon and Saturday she have Agama class from 930am-11am.

Mostly 90% of her kindy friends was Chinese and the balance was Indian and Malay. She told me, she had three best friends, Darius, a Malay boy, Chi An, a Chinese boy and Darshini, an indian girl. All her friends was in the same class; 4 Strawberry. And one malay girl; Puteri; she was on 4 Orange class.

Jasmin progress very well at school. She now can speak and understand very little Chinese, can understand and converse very simple english and she is so PRO in singing all english and chinese song. Oh, something to share, so amazing to hear she sing chinese song when we both kat The Store for shopping, and the mall buka lagu cina, and suddenly she sing along! Apakah?

JASMIN HALF YEAR PROGRESS REPORT
We went for Jasmin's parents day to take her progress report on the 17th June. Untuk 6 bulan yang pertama, bagi Jasmin yang first time attend kindy, she progressed very well. Her teacher said, Jasmin need to joined for more extra curricular to developed her self esteem and confident level. All kids like that. To build their inner strength bukan makan sehari dua hari, it takes berterusan.

Oh satu lagi her teacher told me, she is very soft at school. Nak tergelak pun ada bila teacher dia cakap macam tu. She is so vice versa bila di rumah. She was more aggresive whent at home. Jasmin.... Jasmin.....

For her exam, she got very good marks. BM & English, 100%. Math 98%, Science 92%, Moral 98%, Agama Islam 78%, Moral 90%, Komputer 98%, Chinese Language 98%. Drawings she got B- she drawn Octopus. (hurm sgt tak artistic macam Ibu!)

So for me, tak perlu lagi nak kisah sangat dengan exam budak 4 tahun macam Jasmin. Still early for her to get serious about exam.

For me, I just want to exposed her to the school environment and as long she can coped with all that, so in future nanti senang, dah pandai berdikari dan berkawan dan pandai nak uruskan diri sendiri.

Her homework basically was all about writing for BM, English and Chinese letters. She knows all the alphabetical A-Z and knows how to write them without refering and look back at the letters. And even she already knows how to write her own name. Alhamdulillah...

But not everyone kat dunia ni ada sisi mulia putih berseri je kan. Jasmin juga ada sisi hitamnya juga. The worst thing about Jasmin and for me is to wake her up every morning and took her to bathe. Sangat annoying! Only God knows how i feel! Shouting, cubit-cubitan, hanger, kena lepuk kat kaki, kena ketuk, u name it, semua pernah merasa. Sangat menguji jiwa ibu mu setiap pagi, Jasminnnnn.....!

Anyway, for last school holiday on last June, her kindy has organised a holiday camp for all the students. Jasmin had a very interesting and knowledgeable school camp for one week at school. The school took her for outdoor activities at Starfresh AgroPark, in school activities, they had craft activities, making soaps, scrapbooks about fruits and other craft things from recycle things. What a wise way to spend the school holiday effectively and not just staying at home playing games and watching TV.

OUTDOOR ACTIVITIES @ STARFRESH AGROPARK

Anyway, the best gift ever for Jasmin this year is from Su-Cha. Specially made from the heart. Thank you !

"Happy 4th burpday Jasmin (in advance)! Sorry, su-cha gives u such a hi-sugar, hi-fat & hi-calories burpday present. This actually remarks how "hi" my love for u... cecey~ pls b a gud gurl! "


Doa ibu untuk Jasmin; Ibu harap Jasmin membesar menjadi anak yang terbaik untuk ibu dan abah, kakak yang baik untuk Adam dan sentiasa menjadi terbaik pada diri sendiri. Dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan. Diberi kebijaksanaan dan kesihatan yang baik. Berakhlak dan berperibadi yang baik. Daaaaaannnnnn yang paling penting sekali, tolong laaaaaa jangan melalak menangis setiap kali Ibu suruh Jasmin perg mandi setiap pagi......!!!!

Wednesday, 8 August 2012

Thursday, 26 July 2012

Peduli untuk Orang Islam Rohingya #2

Ini adalah lanjutan dari entry saya sebelum ini.

 
"Mereka kini kekurangan makanan kerana kami tidak dibenarkan keluar rumah untuk membeli beras serta makanan lain di kedai. Malah, kedai milik orang Islam Rohingya diarah tutup. Yang tinggal hanya kedai puak Rakhine, tapi mereka tidak mahu menjual makanan kepada orang Islam.

Kini, semua penduduk Islam mencatu makanan. Ada yang terpaksa mencampur beras dengan tepung dan pisang supaya jadi lebih banyak. Malah, saya juga diberitahu ada yang terpaksa makan umbut pisang dan turut mencampurkannya ke dalam beras untuk dimasak."





Wednesday, 25 July 2012

Tuesday, 24 July 2012

Ramadhan bagi kita semua.......

Salam.
Marhabban ya Ramadhan.
Hari ni dah masuk Ramadhan ke 4. Jujurnya, tak terlangkah lagi kaki nak ke bazaar ramadhan. Apatah lagi nak menjamu juadah-juadah dari luar.Bukan malas tapi tak teringin. Tunggulah dulu.

Ekceli, baru start puasa on Monday so that's why ada sedikit ketidakmeriahan menyambut Ramadhan pertama on Saturday hari tu. Nasib badan office bagi balik pukul lima so tak lah rushing nak balik ke rumah. Sampai pukul enam, urus urus anak dan rumah tangga dan setakat hari ini akan plan ciao ke rumah parents.

Tetapi al kisahnya; Ramadhan pertama saya berbuka dengan airmata. Itu yang indah. Insaf. Sobs. Alhamdulillah. Tuhan masih mampu berikan nikmat untuk menghadapi Ramadhan kali ini bersama anak-anak.

Bukan itu juga, Tuhan juga beri saya suatu ruang dan peluang untuk jadikan saya seorang yang makin bersabar. Saya redha kerana setiap ujian itu adalah peluang bagi saya untuk tuhan menerima taubat saya. Saya perlu  jadi seorang yang perlu berani membuat keputusan. Tak mengapa lah. Saya lepas kan Raya dahulu, InshaAllah, kerana anak-anak dahulu. Kasihan mereka.


Baiklah. Saja nak post something kat sini. At least untuk kesedaran. Sebab sejak dua tiga hari Ramadhan ni, sana sini dok gempar-gempur ngan menu menu masakan walaweyh yang kadang-kadang hari biasa pon tak pernah nak nampak menu tu. Tahniah sebab rajin masak tapi kadang-kadang perlu ada batasnya. Ai pose u'ols. Dah la tuh. Buat perut ai mendidih menggelegak jer. Hehehe. Anyway, please take note dengan apa Ustaz Azhar Idrus tweet tu. Mungkin ada baiknya kan.

Bukan semua orang semampu kita.

Bukan semua orang berada macam kita.

Bukan semua orang dapat Iftar yang sempurna seperti kita.



Sumber Mr Google
Sumber Google
Sumber Mr Google


Okay, ini adalah contoh yang tidak sihat. Tak perlu sebegini hokay!

Sumber Mr Google



Pujuklah hati. Pupuklah hati supaya bersabar.
Minta pada Tuhan. Syukur apa yang diberi.
Jika hari ini aku tidak dapat yang terbaik, mungkin hari esok Tuhan telah rancangkan sesuatu yang lebih baik untuk aku. Mudah-mudahan. Aamiin ya rabb....

Friday, 20 July 2012

Ramadhan 1433H



"As we enter this blessed month of mercy, 
I give you this advice to myself first, 
and to you all: 

Don't let this Ramadan be just a holiday of rituals. 
Don't finish reading the Quran without it transforming you. 
Don't feed your body at suhoor, but starve your heart of Qiyam. 
Don't reduce this downpour of mercy to just a month of sweets and lavish iftars. 

Seek Him, you will find. 
Take a sincere step towards change, transformation, redemption.
If you do, you will find Him in front of you. 
Find Him this month. 
He's been there all along. Closer than your jugular vein. Look and you'll find. 
Walk and you'll arrive." 
Yasmin Mogahed


SALAM RAMADHAN AL MUBARAK  1433H
SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DAN SEMOGA AMALAN KEBAIKAN DAN KEBAJIKAN KITA MENDAPAT KEBERKATAN DARI ALLAH SWT.

TRULY,
LILY & ADAMIN

Wednesday, 18 July 2012

Friday, 13 July 2012

Pesan Ibu #11 Ala Carte

Terjemahan Surah Al A’raf, Ayat 31 Yang Bermaksud:
"Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke tempat beribadat (atau mengerjakan sembahyang) dan makanlah serta minumlah, dan jangan pula kamu melampau-lampau; sesungguhnya Allah tidak suka orang-orang yang melampaui batas"

Melalui Surah Al A'raf Ayat 30 Allah Swt menyebut Dahulu Akibatnya:
"Sebahagian (dari umat manusia) diberi hidayah dan pertunjuk oleh Allah (dengan diberikan taufiq untuk beriman dan beramal salih); dan sebahagian lagi (yang ingkar) berhak mereka ditimpa kesesatan (dengan pilihan mereka sendiri), kerana sesungguhnya mereka telah menjadikan Syaitan-syaitan itu pemimpin-pemimpin (yang ditaati) selain Allah. Serta mereka pula menyangka, bahawa mereka berada dalam pertunjuk hidayah"

Dalam Surah Al-Furqan Ayat 67 pula Alla hSwt Berfirman:
“Dan orang-orang apabila membelanjakan (harta), mereka tidak berlebih-lebih, dan tidak pula kikir, dan adalah (perbelanjaan itu) di tengah-tengah antara yang demikian.”

Kerana Islam menggalakkan sifat sederhana dalam perbelanjaan dan penggunaan. Menyederhanakan perbelanjaan bermaksud berbelanja ‘minimum’ setakat yang dapat mengawal / menahan kehendak nafsu dan berlebihan dan tidak pula memudaratkan / menghalang penerusan kehidupan manusia yang baik.


Wednesday, 11 July 2012

WW #25 Happy Adam!


WW #24 Hunter's Celebrity

NST Motor Hunt 2012, News Straits TIme, 09 July 2012

Ewah, hubs statement, tak hengat! 
Mandi bunga.....!!?
Jangan jadi lain sudeehhh.... :)


More news here!

Tuesday, 10 July 2012

"Burger Bakar Rawang" di Seremban

Type : KLCC

Ini cerita jalan-jalan carik makan last Froiday nite.

Ingat nak pekena Mee Rebus somewhere area Senawang. Sampai je depan kedai sudah totop pulak.

Saya yang sangat hampa kecewa sebab teringin sangat nak try mee rebus yang pernah di highlight by one of the blogger masa saya blogjogging tempoh hari; terus googling something dalam kepala otak....

....aaaaaand suddenly teringat my sister cerita pasal burger bakar earlier petang tu yang dah bukak cawangan dekat Senawang, somewhere near Bomba Senawang. So apalagi, sepantas F1 car hubs drive mencarik the kedai stall.

Pencarian kami tak menghampakan. Cuma lokasinya sedikit hampa. Terlalu ceruk di hulu tembok pagar Balai Bomba.  Tapi the grill man sangat gigih mencari rezeki. Minta tuhan permudahkan urusannya dan murahkan rezekinya. Jangan sok-sok dah kena sodok dek jentolak pihak authority sudah. Uppppsss... *seriously, they deserve to have a better place for business, i guess*

The stall sangat basic. Ada dua stall for preparing the burger and one more stall to prepare the drinks. Ada juga disediakan kerusi dan meja in case nak makan di situ.

But I don't think boleh take away kot kalau amik burger type KLCC yang macam saya order tuh.

Berdasarkan suasana stall, so kami ingat harga-harga burger mereka padanlah dengan keselesaan yang diberikan. Saya silap! Tapi apedehal ngan sume tu jika nak dibandingkan makan burger bakar tiga tingkat berlandaskan cheese tiga keping serta sayur-sayuran bersalut mayonis. Ohsem!

Siapa yang pernah mencuba Burger Bakar Rawang ni mungkin mereka tahu harga sebenar mereka. Kalah Burger King okay!

Anyway the lady owner sangat friendly dan masa saya pekena burger bakar ni diorang baru bukak 6 hari.

Good luck for them. Lepas ni harap mereka boleh berpindah ke kedai yang lebih selesa pula yang jaraknya lebih kurang 100m dari stall mereka. Sekian.




Friday, 6 July 2012

Pesan Ibu # 0010 NUR



"Hanya dengan nur iman manusia dapat membezakan antara kebenaran dan kebathilan. Pada zaman sekarang hendak membezakan antara kedua ini, seperti hendak membezakan benang putih dari benang hitam dalam keadaan gelap gulita. Hanya kalau ada cahaya didalam hati barulah kita dapat membezakannya."



psst.... untuk kemusykilan entry WW#23 tempohari; walau apa pun bentuk ,rupa, beza, rasa, filling, ia tetap apam.

Thursday, 5 July 2012

IKLAN # TEFAL Warehouse Sale

Huhuhu.... Rasa-rasa ada yang nak top up atau nak buat koleksi periuk belango kek dapo umah masing-masing, JOM borong kat warehouse sales ni. Promotion until 7th July nih. 

Up to 70% tuuuuuu.....

Anyway, the promo not just periok belango, but oso ada electrical appliances and other kitchenwares.... Not just TEFAL but oso ada few other brands. Bagi saya yang kurang berkemampuan ni, so yang mahal-mahal yang kadang-kadang tak mampu nak beli ngan duit gaji kita yg ciputmiput ni SO time ni la waktu yang sesuai nak berbelanja.

Ekceli, sales ni kat bawah opis jer; so, apalagi, lunch time tadi dah gi menjengah, so hari ni balik umah, mintak approval dari bapaknye dan tomolo bole borong sebuah dua buah mau pun tiga buah kuali non-stick Tefal. Huhu ai loike!


So apa lagi, kemon kemon all the housewives ( tak housewives pon bole), kita tambah koleksi periok belango kek dapo kito!



Tuesday, 3 July 2012

My 3rd Belog Anniversary

3

Happy Birthday Belog!

Alhamdulillah masih mampu berdiri selepas penat merangkak dan bertatih.




p.s. thanks untuk sahabat yang masih sudi membaca every now and then. Raso macam nak belanjo nasik lomak daun pisang omak den buek mo lempeng pisang cicah kelapo abah den yang buek. Maun?

Monday, 2 July 2012

Dejavu Di Kundasang......

*credit to Tiz Zaqyah Instagram


Teehee... suppose-nya the title Dejavu di Kinabalu....
Hadoi... tengah syok layan cerita ni. 
Oh....... separuh hatiku sudah berada di sana......

Naughty Adam #4



His weekend tantrum. Baru dapatttt....!!!!



Published with Blogger-droid v2.0.6

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails