"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Wednesday, 28 November 2012

Wake Me Up When September Ends.....

...October also, and November also...

Hello Belog.

Lama aight menyepi. I had a beeerrrryyyyy long hibernation since to what has happened to me last August especially on my father's critical health condition that month. No mood of belogging and summore, kekangan tugas kat opis, pile of drawing to be completed for submission and of cos everytime nak kejar deadlines. Even my leave's pon dibekukan due to this current project.

Macam tu lah golongan marhaen macam ai yang makan gaji ngan orang. Hectic! and pathetic!
 
So sad; no Hari Raya stories for this year, no jalan-jalan stories, no makan-makan stories, no sakit-hati-makan-hati version-of-stories (Eh?), no more my Jasmin and Adam stories and milestones updates, tup tup dah cerita pasal yang coming soon baby pula. *wink*

Well, actually ada juga few updates, but that one just a very general one, something for my own motivation and reference masa depan anak-anak.

Okay, tiba-tiba dunno where to start first. Huuu...

Okay, hari ni or lebih precise lagi minggu ni agak bahagia sikit di office sebab manager and engineer masing-masing outstation. So dari Isnin ingat nak update entry tapi time was running fast on Monday. Reached office quite late that day sbb nak siapkan tuan puteri banyak perintah ke school holiday camp dia so by the time reached office kena update my list of things to do and borak-borak itu ini cerita pasal hal negara with office mate, dan tgk jam dah lunch time. Dan.............. tiba-tiba, masa dah time untuk balik. Cemburu betul masa dengan saya. :)

Semalam tried to start my entry but halfway berhenti sebab sibuk godek itu dan ini dan hari ni sambung lagi menulis.

Okay, itu cerita di office yang dah nak masuk setahun berkhidmat. Macam tu lah lebih kurang routine-nya hari-hari. Masa bergerak super-fast di sini. Tamo cerita hal kerja banyak-banyak, nanti cliche.

Alhamdulillah, things are getting better day by day. Owh, we have moved-in temporary to my sister's house since last September selepas kejadian "khianat mengkhianati" berlaku dalam kehidupan ai yang sangat epic untuk diceritakan bagi tahun 2012 ni.

Tak mengapalah, we both now kena redha dengan apa yang nak berlaku sekarang dan masa depan. Means that if ai still can tolerate with someone yang dah robek-robekkan hati kita, so u have to be vice versa lah. Me is very simple one; my deal is, take it or leave it.

Telan la mana yang mampu. Baaaaannyyaaakkkk hati "orang-orang tua" yang perlu dikisah-kasihkan. Dan anak-anak. Doa dan serah semuanya pada Tuhan. Sebab bagi saya sekarang, Tuhan itu perancang terbaik. Baik atau buruk semua ada hikmahnya.

Hokayyyy, itu je up close and personal dari hati saya. Nanti tulis berjela dah rope diari kehidupan pulak. Not every single thing, love and hate, hidup dan mati, dalam hidup kita ni nak di share dengan public. Tak perlu sangat!

Anyway, my heaven on earth dah 90% complete dan inshallah by January or early February next year akan dapat kunci.Yeay!

My Jasmin dah 4 tahun and she grown up to be such a cranky kakak nowadays. Sangat banyak ragam dan kerenahnya, memang sebakul! Abahnya memang tak kuasa nak melayan.

Saya masih ingat masa awal saya start belog ni, Jasmin baru 11 bulan. Banyak milestone dia yang dapat saya simpan dalam belog ni dari merangkak, bertatih dan berjalan. Semua ada.

Dan as up to date, macam-macam cerita sebenarnya kalau nak ikutkan pasal Jasmin ni. Mostly tentang aktiviti sekolah Jasmin, her fancy dress contest bergaya dengan kebaya nyonya, her school concert and her role play dalam short drama, her school graduation day dan dapat trophy best cheerfullness 2012 dalam class , perkembangan dalam pembelajaran dan of cos juga cerita Jasmin dengan adiknya, Adam. Eh tak lupa juga, the latest one, when she had her first hair cut at the saloon. Before this nenek yang potong rambut dia. Juga tak lupa tentang my upcoming baby, she requested a baby girl!

Nur Adriana Jasmin; 4 Strawberry, 2012

Adam Muhaimin, 2012
My Adam? Sebenarnya tak banyak cerita pasal Adam kat belog. Adam grown up very fast. He is 1.5 years old now. Cakap sepatah apa pun tak boleh tapi sangat faham bahasa. Masih dengan selimut busuknya. Hisap ibu jari tak tinggal. Anak omeh abah eeee. Tak geng ngan Ibu sangat sebab kakak always jealous everytime nak manja-manja ngan Adam.

Seingat ai, only ada few entries on Adam's milestone on the early months after deliver, at least ada la few entries tentang perkembangan dia. Dan gambar 1st birthday party Adam pun tak direkodkan. Haih la Adam. Nanti Ibu buat back-dated entry utk Adam okay. Poomiiissshhh! ;)

Annnnddddd not forgetting my new baby's updates. I'm currently 14weeks+ preggy. Ini tak dirancang. Semua tuhan yang bagi. Alhamdulillah. Apa yang Tuhan beri cepat atau lambat, banyak atau sedikit, saya bersyukur, dan mampu atau tak, itu ketentuan tuhan. Saya tak nak dianggap kufur nikmat kalau mengeluh dengan rezeki anak ni.

Alhamdulillah, rezeki juga makin murah. Urusan juga dipermudahkan.

Tapi yang menariknya, two weeks before i know i'm pregnant, ai sempat panjat Broga Hills. Terel!

Biasalah, kalau early pregnancy, segala perubahan hormon dalam badan buat diri jadi tak stabil, nausea, fatigue, drowsy, dan kali ni muntah-muntah almost everyday. Dalam kereta tengah drive pun boleh muntah. Sangat different compare to Jasmin and Adam. The sickness only come late evening dan bawa sampai ke malam. Lucky me morning no sickness so boleh bekerja with full of energy! Jyeah!

Anyway, hope baby's condition will be fine sampai deliver nanti. Ammiiiiinnn.

But most of all, perkara yang paling buat saya jatuh terduduk apabila saya berdepan dengan situasi yang saya hampir kehilangan bapa saya last August. Heart attacked dan tiba-tiba sesak nafas, terus masuk CCU unit, he's in very critical condition, 50-50 chances to survived, hanya 2% of pulse left and doctor had to sedatize him to stabilize him dan had to depends on the life support machine, wires was all over his body. and I even saw how the nurses and doctors tried to save him, macam nak end of the world rasanya. Sigh. Sangat dramatic. Only God knows how I felt that time.

Doa, redha dan tawakal. Anyway, he is okay now. Berrryyyy stubborn man. Masih sibuk buat lempeng pisang kelapa setiap pagi tanpa jemu. Haih. Now I know ai inherited this stubborn dari siapa.

Untuk itu, apa pun dalam hidup ni, ai have to bear always in mind, apa yang ada pada kita sekarang ni semua milik Allah SWT. Tiada apa yang milik kita selamanya. Semua milik mutlak Allah SWT.

"Hidup dan mati ketentuan Allah and I don't afraid of my faith" Kate;LBS2

I have reached my sky! - Broga Hill, 14Oct2012

6 comments:

faraherda.razalan said...

Haaaaaaaaaahhhhhhhhhhh???????? Awak preggy lagi???????? Sungguhhhhhhhhhhhhh sy cemburu!!!!! Arghhhhhhhhh!

Awak, kembalilah menulis. Tulisan awak, sy suka. Simple. Syok je baca. Heee!

Khairul Abdullah said...

wakey-wakey sleepyhead...september is already end :)

Setiap kejadia ada hikmahnya..ada anugerahnya. Semoga semuanya dipermudahkan oleh ALLAH S.W.T.

Lama tak tgk update pasal jasmin kat fb page yer :)

Momma AA said...

Tahniah Lily...
Bestnyer peknen lg..
Nak jugak tp rasanya x sesuai buat masa skrg.. :p

Take care yer kwn.. jaga kesihatan...

my name is lily said...

Cemburu? Awak mampu kalau awak mahu. Selamat mencuba. Tuhan tahu apa yang awak inginkan.Terus berdoa ya! :)

Berhenti menulis? Taaakk mungkin. Masa yang terlalu cemburu sebenarnya.

Thanks for the compliment. Awk juga apa kurangnya. Awk patut hantar karya awk kpd editor novel atau cerpen. Awk sgt berbakat! :)

my name is lily said...

Thanks en KA.
If im in frankfurt rite now and snowing all daysssssss, i would be sleeping till end of season. Hibernate. Hehe.

Ya, minta tuhan permudahkan urusan kita semua. Aamiin...

Saya rasa Jasmin perlu intensif class utk cepat menulis dan membaca supaya dia dapat update fb page dia sendiri *wink*

my name is lily said...

Alhamdulillah. Rezeki.

U too take care tasha!

Muah muah to ur kids A&A... :*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails