"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Saturday, 30 March 2013

Move On!

Trust your gut.
Remember to slow down.
Be better than the situation.
Don’t focus on the negative.
You don’t have to know everything.
Forgive others.
Being patient DOES pay off in the end.
Don’t be quick to judge.
Be cautious, but take leaps.
Don’t lie.
Fearlessly love those around you.
Never stop growing.
Seek truth.
Perfection is being yourself.
Write your own story, don’t let others write it for you.

Wednesday, 20 March 2013

Tuesday, 19 March 2013

My Sabah Trip 2013

Assalammualaikum kiddos..... :)


Ekceli this time was my third visit to Sabah and my first visit was a girl's trip with my sisters somewhere in 2004; if i'm not mistaken lah.

My second visit was on 2007 when ai had an advanterous honeymoon with my razi; leasuring and spending time together in KK city and we did our snorkeling at Manukan and Sapi Island and a long drive to Poring Hot Spring and Kinabalu Park, bla bla bla and bla bla bla wuhuuuu loads of stories to share here. As for our record, Jasmin was made in Sabah. Ngehngehngeh!

And yesssssss 2013, we came back to Sabah again but this time hopkos with my two kiddos.

Our trip has been planned earlier which ai have made my booking since May last year. Ye lah, AA buat promo free seat, dat time la nak grab ticket price yang paling lowest. Mana mampu golongan marhaen ni nak beli flight tixx on the spot, memang terjojol bijik mata tengok ticket charges nak menanggung kami empat beranak berjalan naik kapal terobang.



Happy Adam first time naik aeroplane. Safely touched down BKI @ 0930am.

Anyway, kami masih tak dapat mengatasi keterujaan akak mama-bosan sefamily menaiki kapal terobang. Best moment captured!
Ekceli this time was a family trip with my family side. Big company okay, lebih kurang 30 orang semuanya. We stayed in Hawani homestay in Putatan, the rate was very-very affordable and very comfy and they include all the facilities such as washing machine, fridge, microwave and all the cooking stuff, everything u need.

Anyway me and razi not joining them for the first night as they ols akan start the jalan-jalan on the second day after my brother arrived from Labuan. So we booked one night stay at Kundasang. We stayed at Kinabalu Pine Resort and the place was shooooooooooooooooo ammmmaaaaazzzinnnggggg!

Okay, first day sampai, KK hujan. Rahmaaattttttt.

Earlier plan, the rest of the family decided ke Gaya Street sebab ada Pasar Tamu. But ai didn't go cos it was raining. Tanak amik risiko kiddos demam masa cuti-cuti ni, so razi decided terus cari tempat nak lunch and then boleh terus drive ke Kundasang as it tooks about 2hrs to reached the town. 


Lunch di Kedai Ikan Bakar kat KK town. Lupa nama kedai tapi boleh nampak dari tepi jalan, signboard warna hijau; somewhere area Night Market.

Special menu; Rumpai laut ala ala kerabu. Sangat rare! Must try!
Pelabuhan Kota Kinabalu

Lepas makan, tanpa lengah-lengah lagi, terus shoot ke Kundasang. From KK city, tanpa GPS dan just google map aja, untuk ke Kundasang, we ols ambil jalan laut. Sempat juga berhenti tepi jalan untuk ambil gambar Pelabuhan Kota Kinabalu tapi tak dapat turun sebab masih lagi gerimis mengundang. Along the road, we passed by the Likas public beach, masjid Bandaraya Sabah, dan UMS. 

Sampai end of the junction just follow signboard ke Sepangar, dan terus ikot signboard ke Tuaran. Akan jumpa Tamparuli dan hopkos akan passed by Jambatan Tamparuli. Very huge steel bridge dan air sungai yang mengalir melaluinya memang bersih dan cantik. Jauh bezanya nak compare dengan Sg Linggi kat Nismilan nih.


On the road, all the way, pemandangan mata memang tak lepas kat puncak Gunung Kinabalu ni.
Half way before reach Kundasang town, berhenti ambil gambar dan Jasmin nak shi-shi.
Reached Kinabalu Pine Resort around 4pm camtu. Whoaaaaa, seriously love love love love love love love the place. Especially the weather.

Unpacked our stuff and kemaskini diri sendiri dan kiddos, terus shoot ke Ranau town pulak; it takes about 10mins drive. Pekan yang lebih kurang bosar macam pokan Tampin, banyak la local shops, restaurant, kepsi, few banks, bangunan majlis daerah, stesyen bas dan lain-lain lagi. 

Yang uniknya Ranau bagi saya ialah pasar malamnya. Ada satu stall tu jual murtabak tapi Ranau Style! Memang lain dari lain cara buatnya dan memang berderet orang nunggu nak beli. Must try!

Later at the hotel, we had steamboat dinner and it is reccomended sangat-sangat sesuai dengan cuaca yang tahap sejuk mengelatok itu. Kalau lepas minum kopi, dok kat luar, memang boleh keluar asap ikut mulut. Fuuuuu.... Okay, nanti cerita lebih lanjut lagi dalam next entry. 


Jasmin in front of our chalet. Freeeezzziiinngggg giler time nih!

Second day, we ols ke Poring Hot Spring. Budak-budak nak mandi manda kat pool. Mak budak pak budak nak rendam kaki kat kolam air panas. Bestnye tempat ni sebab they provide small pool dan boleh lah nak privacy nak berendam tak perlu campur ngan orang ramai. Air panas yang ditadah sendiri dan lepas puas berendam, boleh buang air tu. Sangat mesra pengguna. Bersih!


Segar bugar lepas rendam buang daki!




Kedai sayur-sayuran dan buah-buahan segar di tepi jalan di pekan Kundasang. View peak Gunung Kinabalu tak nampak sebab kabus tebal walaupun waktu ni adalah pukul 2 petang.
Dah puas masing-masing berendam, shoot ke second destination, must visit place; Desa Cattle Farm, Mesilau, Kundasang.

First time sampai sini, memang feeling-feeling macam kat New Zealand. Especially bila tengok lembu-lebu yang black & white kat situ. Campur lagi dengan beautiful captivating greenery view and weather sejuk-sejuk manja gitu. Indah! Nyaman!


Lembu-lembu sekalian sedang tunggu  turn untuk diperah susu mereka. @ Desa Cattle Farm, Mesilau, Sabah
And last destination of the day, kami ke Kinabalu Park. Kat sini ada muzium dan kat sini juga pendaki boleh start mendaki ke puncak. Kat sini juga ada Remy Ishak dan Maya Karin. Haha! 

Kebetulan. Rezeki Jasmin dapat jumpa mereka berdua dan hopkoslah tak lepas peluang ambil gambar buat kenangan! 

Saya? Lewat sampai. -_______-


Jasmin dengan family beserta juga Remy Ishak & Maya Karin.


Jasmin tangkap gambar sebelah Maya Karin hokkkkkaayyyy! *Ibu jellless*

However, rumah terbalik tak sempat nak singgah sebab turun dari Kinabalu Park dah senja dan by the time sampai KK semula, kiddos dah tergolek dan razi dah lapar gila. The rest yang lain aje yang singgah dan ambil gambar.

Makan? Malam-malam nak makan seafood memang banyak pilihan kat KK. Kena pandai cari. We ols singgah makan seafood di Tanjung Likas sebab dah alang-alang lalu kat area tu. Foodcourt tepi laut dan ada banyak gerai dan pilihan kat situ yang semuanya hidangkan seafood.


Anak buah sorang sesat ikot sekali join seafood fiesta.
Masa tu never tought yang sekarang ni masih ada fenomena laut merah di Sabah, tapi lepas tanya orang di situ dan dia kata ikan kecil pesisir pantai dan kerang je tak boleh makan, so kitorang tawakal je sebab based on what i read, seafood laut dalam tak terjejas. So apalagi, ambil la apa yang teragak dek tekak. Tapi pweggy mommy tak dapat lobster. Sobs!

Last day, morning, we ol's ke Lok Kawi Wild Life Park.

This is a good place to bring the kids sebab ada banyak gajah kat sini. Even ada elephant ride lagi untuk kiddos. Other than that, ada juga animal show, and ada few animals yang jarang kita nak nampak di zoo semenanjung. 



Cerita shopping? Huhu. We ols have nothing much to shopped kat KK ni sebab barang-barangnya biasa-biasa aja. Cuma adalah beli sikit buah tangan untuk relatives di Philipino Market buat kenangan untuk mereka. Kena cut budget untuk shopping sebab we need to spend more on our new house. :)

And before we take off balik Somban, sempat singgah di Tanjung Aru beach makan kepsi merangkap lunch+dinner.Jasmin time ni dah tergolek sebab sebelah pagi dia muntah muntah badan angkar macam orang nak domam. So yang ada, gambar Adam aja. Lepak dekat padang by the beach near the Tanjung Aru Beach Resort, layan Adam main ballllllllll. Reached home around 12.


Adam budak baik di pantai Tanjung Aru, Kota Kinabalu, Sabah.
However this time we didn't go to the island due to the time constraint and kiddos dah ngamok-ngamok tak sihat due to the weather masa di Kundasang. I'll write more in my special entry tentang Kundasang. Love the place!

Oh, I'll write more also on each places we visit but itu pun depends juga lah dengan time dan level kerajinan saya sekarang ni. XOXO!

Oh, target two ore three more years akan datang to climb the Gunung Kinabalu. Tunggu aku datang! Chewaahh~~

Friday, 8 March 2013

Girlfriends, happy Women's Day!

Wajah selembut bayu
Lenggang dan lenggokmu
Keperibadian wanita
Ayu

Di dalam keayuan
Ada kekuatan
Engkaulah racun
Kau penawar
Insan



Bagai dermaga di pelabuhan
Diri gagah sendirian
Hadapi gelora kehidupan
Kau memberi
Menerima
Menempuhi segala dengan rela

Tapi ada masanya
Engkau api panas membakar
Ada ketikanya
Kau penawar bisa
Kaum wanita ciptaan istemewa

Suka duka berganti
Rahsia tersembunyi di hati
Tabahnya hatimu
Beriman berilmu
Wanita sumber ilham selalu





It's our day, Jasmin.... soon u'll grown up to be a beautiful lady, in shaa allah. But still u are forever my little girl sweety-pie busyukk masyam banyak tantrums but full of kasih sayang in your heart

Thursday, 7 March 2013

Monday, 4 March 2013

OVERTHINKING MAKES U DUMBER!

ASSALAMMUALAIKUM KIDDOS! 



Okay, today let's talk something serious. Huhu. Serious la sangat. Well, monday yang biru cenggini, elok rasanya pecahkan kepala hotak dengan bahan bacaan yang macam ni. Sama juga macam entry lepas, this one memang dah lama menunggu dalam draft tunggu masa untuk di publish.

Issue saya hari ni tentang; the power of internet (kuasa internet).

Macam cerita lahad datu pon pelbagai spekulasi timbol, especially dari media.

Tak perlu hippo-krit sebab banyaknya yang di tempel di ruang social media anda semua hasil pencarian dan pencerahan incik google. Termasuk la saya. Tak gitu?

Contoh nyata di sini:

Mu mapu ka nak gi nengok ustat idruh bagi ceramah seluruh kapong; kalu tak mat gugel yang dok info lepah tu mu kopipes suka hati pokmok mu kat belog mu.

So, kalau apa yang kita carik dan tempel di our own so-called ruang social media yang dah tentu-tentu dari sumber reference tok guru mak guru YANG SOOOHIIHHH, apa yang jadi salahnya kalau berkongsi apa yang dibaca?

Tapi kalau nak belajar tajwid, nak belajar mengaji, baiknya ada guru di hadapan mata, bahan yang di baca tak sama apa yang di sebut. Takot sebutnya ro yang jadinya ra.

Pucuk pangkal, cara mencari dan menempel dan berkongsi itu yang kena betul, bukan semberono sesuka hati baca one random page then kopipes kat social page anda then terus mengaku diri kita lah yang paling bagus agamanya di sisi Tuhan.


_______________________________________________________
 Baca ni!

A local teacher came into our international teachers' lounging room.
dia tarik white board.
kemudian tulis besar2:

5 + 5 + 5 = 550.
"fix it", kata dia.
"with only one line, however you wish".

dari cikgu math, sampai fizik, sampai bio, sampai cikgu2 general perspectives semua berebut2 cuba menjawab.

yang ini cuba macam ini.
yang itu cuba macam itu.
bising.

semak.

30 minit,
masih tak ada jawapan.
the local teacher just laughed.
kelakar tengokkan semua cikgu2 international trying REALLY hard.

aku tengah menjahit.
aku cabut headphone aku.
aku tekan2 ipad di depan aku.
aku bangun.
aku pergi ke white board.

aku tambahkan garis pada simbol + menjadi 4.
dari asalnya 5+5,
kini ia jadi 545.

maka--
545 + 5 = 550.
fixed.

aku senyum.
"google", aku jawab.

"but that is cheating!" kata cikgu bio.
tidak puas hati kerana cikgu bahasa yang menjawab.

"the instruction was to fix it."
senyum.
"i fixed it. efficiently"
the way i see it--
benda kalau senang,
jangan serabutkan otak.
rugi.

sebab most of the time,
overthinking makes you dumber.

:)

i guess manusia satu dunia masih tak rajin guna search engine. penatlah, kawan2. jawab soalan yang inche google boleh jawabkan dalam satu klik saja.

"macammana nak jailbreak?"
"macammana nak apply universiti luar negara?"
"siapa abraham lincoln; minta pencerahan"

serius.
SEMUA ADA.
macammana nak korek hidung PUN ada.
aku tak bohong.
the power of internet.

kalau jenis malas baca, search di youtube.
kalau jenis tak tau nak taip dalam bahasa inggeris,
here is a tip:
"google translate".

translate to english.
cut.
paste.
tekan "search".

google ada. yahoo ada. wiki ada.
taip sahaja "how to..."-- ada jawapannya.
dan JANGANLAH cuma melihat top page sahaja.
sebab kadang2 kupasan kita cari bukan di muka pertama.

"tak salah nak bertanya.
tapi macam masa sekolah dulu.
SEBELUM cikgu bukak chapter baru, kita kena buat mini research dulu.
jadi bila cikgu bagi penerangan,
kita lekas faham."


kan...?

ke....
korang tak pernah baca mukasurat yang bukan kerja sekolah...?


OLEH : FYNN JAMAL
tidak relevan sama siapa2. tapi jujur.
____________________________________________________________________


SEKIAN TERIMA KASIH SHARING DARI SAYA. FYNN JAMAL MMG SEMPOI!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails