"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Wednesday, 29 June 2011

Yeay! My baby boy in da hauz!

Oh boy! Oh Boy! Oh Boy!
Alhamdulillah......
Allah telah mempermudahkan sekali lagi urusan saya dan keluarga.....
Wait for more of my updates on my newly baby ke-chenta-an hati............


Date of Birth : 27 June 2011
Time Of Birth : 1023am
Weight: 2.85kg
Height : 47cm

Name: ................. (still arguing.... derrghhhh....)

P.s. Any suggestion?

Wednesday, 8 June 2011

Prinsip-prinsip Adat Perpatih

Tertarik pula untuk belajar dan menyelami tentang adat istiadat dan buadaya sendiri. Kadang-kadang kita tak sedar dari mana datangnya kita, dari mana datangnya nenek moyang keturunan kita, baik ke buruk ke, tapi yang pastinya kita semua datangnya dari Allah SWT dan kembali juga kita kepada-Nya. Here I paste something to share and for myself knowledge. For more info boleh join facebook Adat Perpatih.


Adat Perpatih mempunyai lima prinsip utama.

1. Keturunan dikira melalui nasab ibu: 
Adat Perpatih memberi keistimewaan kepada perempuan yang dianggap bonda kandung iaitu ibu yang melahirkan anggota-anggota masyarakat. Seseorang individu itu adalah anggota suku ibunya dan bukan anggota suku bapanya.

2. Tempat Kediaman adalah di kawasan ibu isteri: 
Apabila berlangsungnya sesuatu perkahwinan, si lelaki akan meninggalkan kampung halamannya dan menetap di kawasan ibu isterinya sebagai orang semenda. Pada zaman dahulu si lelaki akan mengusahakan tanah keluarga isterinya.

3. Perempuan mewarisi pusaka, lelaki menyandang saka: 
Hanya lelaki sahaja yang berhak menyandang saka (jawatan-jawatan dalam adat) manakala perempuan adalah mewarisi harta pusaka keluarga ibunya.

4. Perkahwinan seperut atau sesuku adalah dilarang: 
Dalam sesuatu perut dan suku, hubungan adalah rapat dan si lelaki menganggap perempuan dalam perut atau sukunya adalah saudara perempuannya. Begitu juga sebaliknya. Oleh itulah perkawinan sesama suku ini adalah terlarang. Perempuan yang berkahwin sesama suku akan hilang haknya untuk mewarisi harta pusaka ibunya manakala lelaki pula akan hilang hak untuk menyandang sebarang jawatan dalam adat.

5. Orang luar boleh menjadi ahli sesuatu suku: 
Untuk tujuan perkahwinan atau waris mewarisi, dibenarkan orang luar untuk menjadi ahli sesuatu suku dengan cara melalui upacara berkedim. Dalam upacara ini seseorang itu akan bersumpah taat setia dan bersaudara dengan ahli-ahli suku yang akan disertainya.

Apa yang saya ketahui dari bacaan-bacaan saya yang berkaitan, adat perpatih tidak dibuat sekadar sesuka hati, semuanya berlandaskan Islam, sepertimana dirungkaikan, adat dan syarak adalah selari.

Adat bersendi hukum
Hukum bersendikan syarak
Syarak mengata adat memakai
Adat dan syarak sandar menyandar
Ibarat aur dengan tebing.

Adat bersendi hukum
Hukum bersendi Kitabullah
Syarak mengata adat memakai
Kuat adat tak gaduh hukum
Kuat hukum tak gaduh adat
Ibu adat muafakat
Cermin yang tak kabur
Pelita yang tak padam


P.S.
“Kesempurnaan iman seseorang itu ialah murni akhlaknya”(Hadis Rasullah saw)



"Kok digumpal selebar kuku
Kok dibontang selebar alam
Walau sebosar biji labu
Langit dan bumi ado di dalam"

Thursday, 2 June 2011

Huuuuuu.....I am counting the days......

Okay, I am now on my last of trimester, final month of pregnancy, almost 36months and it's getting much more scarier compare to Jasmin last time.

Okay, im on leave today, resting at home, it was all because yesterday while i was on my retail teraphy for my baby stuff, suddenly perut cramp sgt-sgt. So today just lying on bed and doing some house chores and preparing my baby's room and washing some baby's cloth and starting Jasmin's toilet training (sigh! not exactly a rehat actually cos still need to do load of things before I start my two month maternity leave)


So far Alhamdulillah, Jasmin is doing fine for her toilet training and right now enjoying her time watching the BabyTV cartoons. Only one time je wee-wee kat dalam seluar tadi but second time she told that dia nak kencing and rushed ibu and jasmin to the toilet. I just let her pakai her seluar "katok" je for today so that hubs will not complain coz byk sgt baju yang nak di basuh (oh, he is such a great helper!) And just now just finish helping Jasmin wee-wee kat toilet, dah second time and she's doing fine! Hooray!

And back to my cramping perut which happened since yesterday, my mom ask me to see mak bidan so at least mak bidan boleh betulkan perut sikit-sikit. Actually nurse dah pesan hari tu, no mak bidan tapi I dah tahan sakit sangat, back pain, cramp perut, baby stretching and kicking macam terselit. Ohh, byknye ragam baby kali ni.

And actually my baby now is on breech, tranverse lie position. So the baby actually dah sengkak my tulang rusuk and when he kick my tulang rusuk, fuuuuhhhh, Tuhan je yang tahu sakitnya macam mana. I do feel sikit-sikit contraction macam dah nak bersalin tapi tak kuat sangat. Tapi the pain still buat I menderita..... Ouuchh!


My baby position right now buat I tak tentu arah, worry sgt-sgt cos takut I need to go for a c-sect. Oh, peliiisssss, minta jauhkan lah semua itu, let it be normal... I'm praying hard since last two weeks bila dapat tahu baby breech, tapi ketentuan Tuhan kita tak tahu...


Hope everything will be okay bila time dah sampai nanti. And hope the GH doc and nurses semuanya akan baik-baik treat me nanti. *wink*wink*


And now Jasmin knows how to love the new baby "Ally". She love the baby very much, every morning when we sampai nenek house, Jasmin will kiss the baby first. Such a caring kakak and so penyayang pulak, hope she can do the same to her new baby brother soon. Amin.




P.S. Selamat menempuh bulan Rejab, bulan yang penuh keberkatan.




Allah berfirman, ”Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah dua belas bulan, dalam ketetapan Allah di waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram. Itulah agama yang lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu, dan perangilah kaum musyrikin itu semuanya sebagaimana merekapun memerangi kamu semuanya, dan ketahuilah bahwasanya Allah beserta orang-orang yang bertakwa.” (QS At-Taubah: 36)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails