"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Wednesday, 26 October 2011

Wordless Wednesday #2

Happy Diwali hey...
and its going to be my last Diwali with them.
Great memories beautiful moments.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, 21 October 2011

Kisah Hati Hari Jumaat

Salam jumaat. Orang kata hari jumaat adalah penghulu segala hari. Orang kata lagi kalau hari jumaat hujan makanya the whole week hingga bertemu kembali jumaatnya akan hujan ajele. Begitulah sebaliknya kalau panas bedentang sekali pun. Itu lah orang tua tua yang berkata-kata, lalu saya nganggukkan saje.

Habes tu kalau hari jumaat yang mulia ni dah buatkan hati saya bagai dilanda hujan ribut dan taufan maka akankah ia berlanjutan sehingga ke minggu hadapan. Hai sabarlah hati.....

Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, 19 October 2011

Wordless Wednesday

Adam is getting naughtier than his kakak min-min!
This happened after 5 minutes on his car seat.


And later after 5 minutes!


Adam is 3 months++ and now he able to lie downward upward 360degrees dan dah tegap mengangkat kepala sendiri but only for a few minutes and later he will cry out loud macam laaaaah kena cubit. 

Hai-lahhhh Adam budak baik!

Tuesday, 18 October 2011

Progress Rumah Saya - Nusa Intan

Okay, nak update sikit regarding my house progress. Construction progress Seri Pajam very fast lah! So far progress dah 45% base on what they have claim to the bank. Alhamdulillah.... in less than six month they manage to achieve 45% so maybe around mid year 2012; which is next year, dah boleh complete 100%. Hope so!

Teruja! Teruja! Tak sabar nak move in ke rumah baru. Tak sabar sebenarnya nak jadi interior designer (tak bertauliah) nak decorate itu dan ini kat rumah sendiri. I know, even though it's small, but as long we are safe and comfortable with it, insyallah rumah kecik saya boleh jadi seperti tinggal di 5 star resort. Wah! Depends on how we create our home sweet home-lah.

So far, my reference is IKEA. IKEA always make me stumble  and inspired me with the ideas and concept mostly on the house arrangement; the living hall, the bedroom, the kitchen and even the bathroom. IKEA dah keluarkan 2012 catalogue so they are more focus on spaces and i do feel that IKEA is absolutely know what I've been wanting e most.

Heh! I even promise Jasmin one set of bed for her, hurmmm, kena simpan wang ni, simpan wang! Maybe that one can be one of my wishlist for 2012. Talking bout wishlist, haaaa, more to come, so will talk more on my next entry.

So here are some of e pictures I songlap from Seri Pajam facebook picture album. Hope they don't mind if I publish here. Okay what, I already bought the house so of cos I can share it here FOC. Heeee~~


Main Entrance ke Nusa Intan

Front View

Right Elevation

Left Elevation

Rear View

Master Bedroom and the toilet

Kitchen
And the best thing about Nusa Intan is I figure out that one of my best friend masa sekolah-sekolah kat Kuala Pilah dulu is my neighbour, sebelah rumah aje. We never plan for it but somehow it happens and i know life is full of miracles!

Okaylah, before I end this entry, promote sikit Seri Pajam. So for who those yang sukakan kedamaian dan tiada kesesakan dan berjiran dengan Gunung Angsi boleh lah beli rumah kat Nusa Intan ni. The price is still affordable untuk orang-orang yang middle range macam I. Seri Pajam have two phases setakat ni and mine is Phase 1 and now they are selling for Phase 2 with extra bedroom. For info cekidaut their website www.seripajam.com.my

Last time, I ada buat review pasal project ni. Cekelik here!

Friday, 14 October 2011

Pesan Ibu 0004 Pintu Iman

Ikhlas itu adalah warna hati yang putih suci. Tawakal dan takwa itu adalah wajah kehambaan diri kepada Ilahi dan redha itu adalah kepatuhan yang tiada berbelah bahagi.

Ketiga-tiganya adalah pintu keimanan kepada Allah. Tanpa salah satu darinya maka pintu iman tidak akan terbuka.

Jika engkau menyintai atau menyayangi seseorg selidilah dulu rasa itu dari Allah atau hawa nafsu. Kemudian jika ia dari Allah maka teruskanlah. Jika ia dari hawa nafsu maka hindarilah.

Jika engkau ingin mengikat tali persahabatan maka pastikanlah sahabatmu itu memiliki tiga perkara iaitu Iman Islam san Ehsan.

Dia mesti sangup menasihati dan dinasihati dalam perkara HAQ. Dia mesti berani menentangmu bila engkau berlaku salah dan berada disisimu bila engkau dalam kebenaran.

Dia memulakan pertemuan dengan mu dgn memberi salam dan mengakhiri pertemuan dgn salam jua.

Jika itu engkau dapati maka ikatlah persahabatan dengannya.

Ikhlaskan hatimu dan ingatlah Allah dlm setiap perbuatanmu. Kerana selain dari itu pasti hatimu dan perbuatanmu akan dikuasai oleh kekangan hawa nafsu mu.

Sesungguhnya hawa nafsu itu melupakanmu kepada Allah dan mengingatkanmu kepada dunia......

Awalilah setiap perbuatan dengan Bismillah berbuatlah dengan ArRahman dan ArRahim kemudian akhirilah dengan Alhamdulillah. Insyaallah engkau akan dilimpahi keberkatan....
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, 5 October 2011

Karma #8 - Kemon-lah Lily! Everybody Hurts!

When your day is long
And the night
The night is yours alone
When you're sure you've had enough of this life
Well hang on

Don't let yourself go
Cause everybody cries
And everybody hurts
Sometimes

Sometimes everything is wrong
Now it's time to sing along
(When your day is night alone)
Hold on, hold on
(If you feel like letting go)
Hold on
If you think you've had too much of this life
Well hang on

Cause everybody hurts
Take comfort in your friends
Everybody hurts

Don't throw your hand
Oh, no
Don't throw your hand
When you feel like you're alone
No, no, no, you're not alone

If you're on your own
In this life
The days and nights are long
When you think you've had too much
Of this life
To hang on

Well, everybody hurts
Sometimes, everybody cries
And everybody hurts
Sometimes

And everybody hurts
Sometimes

So, hold on, hold on
Hold on, hold on
Hold on, hold on
Hold on, hold on
(Everybody hurts
You are not alone)

Fade out 







Nabi saw. bersabda: Sekali-kali tidak akan berganjak kedua kaki seorang hamba pada Hari Kiamat nanti sehingga ditanya tentang empat perkara: 1. Tentang umurnya, kemana dia habiskan ? 2. Tentang masa mudanya, kemana dia pergunakan ? 3. Tentang hartanya, dari mana ia dapat dan kemana ia belanjakan ? 4. Tentang ilmunya, apa yang dia lakukan dengan ilmu tersebut ? (HR Al-Bazzar dan Al-Tabarany dengan sanad sahih)

Tuesday, 4 October 2011

Free of HFMD! I thank GOD!

Jasmin dan Ishreeq
Sudah masuk hari keempat Jasmin demam. Ulser mulut, sakit mulut, sakit tekak, perut sakit, siku sakit, kaki sakit kepala sakit semuanya dia sakit. Jasmin yang biasanya akan minom berbotol-botol susu tetapi disebabkan sakit ni, nak habiskan 6oz pun susah.

Mujur Adam tidak terkena infection virus dari Jasmin, so far Adam is fine and i keep on breastfeed him so that at least ia boleh kuatkan antibody Adam. Minta sangat Adam dijauhkan dari segala penyakit, cukuplah dengan yang ada sekarang ni, tambahan penyakit akan worst-kan lagi condition Adam.

Budak banyak songeh!
So yesterday, saya ambil afternoon off  to sent Jasmin to KK Seremban dan terpaksa minta time slip kat doc so that my CPM tak bising-bising asyik hilang half day since last Saturday. Ingatkan nak check up kat Specialist Senawang tapi disebabkan tak boleh pakai card hutang  tapi card hutang pon dah over limit and kalau ke KPJ akan di charge harga yang bukan-bukan so I took Jasmin ke klinik kerajaan sahaja. And sum-more my awareness due to the HFMD yang could be biasanya penyakit hebahan satu negara, so better choose goverment so that they can observe the disease whether betul atau tak samada sudah menular ke seluruh negara or not. Not reccomended to go to Klinik Satu Malaysia Rasah Jaya (saja mention nama) sebab the staff sangat lousy! Pernah masa 3rd Raya hari tu, saya masuk klinik dengan jasmin untuk registration, tapi meluat dengan makcik nurse yang dah tak berapa lama nak nunggu pencen tu acting like so diva, so saya ambil IC saya semula dan terus keluar dari klinik tu. Even the M.O. bertugas juga sangat arrogant dan tidak mesra rakyat langsung. Ooowwhhh, saya tak suka komplen orang tapi jangan buat saya komplen, memang melalut panjang lebau. Astaffirullahhalazim....

Ekceli, saya jadi tak tentu arah ni bukan apa, ini semua sebab baby Alia dah ada disease tu so that's why saya jadi sedikit kelam kabut risau takut infected to my childrens. Lebih-lebih lagi nak berdebat dengan abahRazi nak explain kat dia how it all started to happened. 

But for me, penyakit datang bukan kita yang minta. Tinggallah kita dekat rumah kaca bagai, salut badan pakai covered uniform sekalipon atau seberapa penuh iman di dada pun atau mop rumah hari-hari dengan Dettol sangat pun lah, jika tuhan kata "Kun Fayakun" maka jadilah ia. I'm not blaming others if my Jasmin or my Adam get infected or so what. Saya tak tuding jari pada sesiapa. Baik buruk itu ujian Tuhan. Kalau dah nak di beri penyakit, terima dan redha sahajalah. Usahalah cara mana nak sembuhkan penyakit mereka pula.

Alhamdulillah, Doc conform that Jasmin demam sahaja with high temperature; 39degrees. Nasib baik Jasmin tak buat hal dan dia follow je apa doctor suruh buat. Buka mulut keluarkan lidah, angkat rambut sebab nak tampal temp sticker kat dahi, tarik nafas check dada, dan timbang berat. And last sekali, dia yang cakap "OKAY DAH" kat doctor. Sangat menurut perintah okay! Oh, and she is free from HFMD (translation - Penyakit Tangan Kaki dan Mulut buat orang yang tidak tahu singkatan itu)

Glad that mommy ada with me yesterday to take care everything while saya dukung Adam. Nenek uruskan hal Jasmin, uruskan registration, uruskan ambil nombor untuk jumpa doctor, uruskan ambil berat badan, uruskan my timeslip, uruskan ambil nombor lagi untuk farmasi, uruskan ambil ubat dan seterusnya uruskan Jasmin pujuk dia makan ubat. To pay back her kindness, petang semalam habis 11RM beli kuih muih (kalau ikutkan tak terbayar nilainya). Semuanya sebab perut lapar sebab tak makan nasi dan mommy pun tak sempat nak masak nasi dan nasi lemak pagi pun dah habis orang borong.



P.S.
So ET, we all not blaming you on this matters, so dah boleh pegi keje dah. HAHAHA!

Congrate!

"andainya masih ada ruang sejengkal disisimu, izinkan terus diriku hadir;
supaya kau faham keanehan-keanehan aku ini bagaimana...."

Selamat Hari Lahir !




p.s:
I didn't take emergency annual leave today like last year i did, and not planning anything yet for ur big day. Yeah, i-am-mean!

Monday, 3 October 2011

From MinMin's Kitchen - CheesyFrank Prego Mushroom Pijja ~~

Hamboi, tajuk cerita panjang lebar tak hengat. Okay, last Saturday, saya sangat rajin menyinsing lengan baju kerana teragak sangat nak belajar buat Pizza. Ekceli ini semua kerana terkena tempias kerajinan dan keterujaan my sis-in-law yang sangat suka buat pizza everytime orang datang rumah dia. 

So apa lagi Saturday after work, together with Along, off we go to supermarket and buy all the necessary things. This is a very simple pizza ekceli. What i need are such as prego sauce, mince beef, cheese franks, mozarella cheese, button mushroom and fresh tomatoes and don't forget to sprinkle some of  Oregano on top of the toppings. 

However, the challenging things on making a pizza is to make the pizza dough. Absolutely not really good on making it, so we let our Master Chef mommy to do it and the rest we all continue after that. 

First thing u need to do is to gelek gelek the dough, same like what MinMin is doing. One pizza is already done by my sister and Jasmin is so teruja to make her own pijja.

Then, spread the prego sauce which has been cooked together with mince beef and onion earlier and later on campak all other stuff on top of it.  MinMin's Pijja is so full of sauce and cheese and mushrooms and cheese-franks. Simple and easy. Love it!

Done! Yummmaaaayhhh!

*Picture credit to Mak-Su-Cha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails