"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Thursday, 23 September 2010

Yeay! Tahun ini Turn Saya....

Today's subject secara tidak langsung akan berkisar tentang perayaan Hari Raya Aidilfitri 1431H saya tahun ini bersama orang-orang tersayang, disayang dan menyayangi. Saya sangat suka pada hari raya kali ni (seperti tahun-tahun lepas juga) tetapi tahun ini lebih SUKA kerana dapat beraya dengan family myside (tidak perlu berendam dalam bilik air air mata lagi apabila terdengar takbir raya seperti tahun sudah, baiklah lupakan!)
Agenda tahun 2010 ini, perayaan disambut secara sederhana tetapi bermakna. But, If nak cerita perasaan secara selfish-nya apabila beraya dirumah sendiri, I-AM-SO-OVER-EXCITED!!  However, on the Raya Eve, kesian juga tengok hubby bersedih sebab tidak dapat ber-first raya di Rombau.




Hubby have to play fair so he has to accept the fact that this year is MY TURN! And infact, he got the feelings that I had last year! Fair enough! Sorry baby!


Okay, back to my story, normally my family, especially chief tukang masak, my Mommy, always COOL-ajer! Tidak terlalu macam-macam nak dibuat cuma perlu berkemas-kemas apa yang patut, dan what I like the most is suasananya, tidak ada yang tergesa-gesa, tiada apa yang terkejar-kejar atau kelam kelibut coz everything is well-managed bak kata pepatah tiada flight yang kami nak kejar. No need to rush! Bagi kami walau bagaimana cara pun preparation kami, Hari Raya tetap akan menjelma....


Main Menu for this year of cozlah menu wajib setiap raya which are rendang daging, Ketupat (3 version this year okay, ketupat sate, ketupat bawang dan ketupat version-babah (lupa nama sebenarnya) , kuah kacang, serta kuih raya bikin sendiri; kuih samprit dan kuih cornflakes.


Tahun ini agak mencabar untuk menyiapkan Jasmin di pagi raya. I've made her with 2 pasang baju kurung which she can wear on the 1st and 2nd Hari Raya. And a few gown kalau nak tukar-tukar bila Jasmin dah bertukar jadi masam. Yang menyakitkan hatinya, bila pagi raya tu, Jasmin mengamuk tak nak pakai baju kurung (actually a week before i've been pujuk-ing her to test her baju kurung tapi die mengamuk tak nak) She insist to wear her gown sampai saya terpaksa sorokkan the gown dalam almari. Hadoi-lah! Jasmin...


 Rupa yang agak cengeng sebab dipaksa pakai baju kurung!

 Makan kuih raya kegemaran saya...
 But after sometimes, bila dah jumpa makanan di depan mata, perasaan mengamuk cik Jasmin pun hilang dengan sendirinya.


Keluarga kecil kami...

Alhamdulillah, tahun ini Tuhan masih beri peluang kepada saya untuk beraya bersama-sama orang tersayang. Diharap, berjumpa lagi Ramadhan dan Syawal tahun hadapan dengan pelbagai lagi agenda. 

Apa-apa pun, bila Hari Raya, yang hitam, yang pahit, yang kelat, semuanya disucikan dan dibersihkan dengan sepatah dua kata yang harapnya ikhlas tulus mulus yang keluar dari hati yang murni.....

p.s.
If I call upon Allah (SWT) to help me without doing anything myself. I'm surely stretching the boundaries of optimism without truly knowing the concept of God in Islam.

"Indeed, Allah will not change the condition of a people until they change what is in themselves" (Verse 11, Surah Ar-R'ad (13), Al-Quran).

2 comments:

gedek! said...

Nak komen mengikot turutan gambar...

Gambar 1 : Don't tell me your house ada Nestle ice-cream freezer..??!! Wow!

Gambar 2 : Wah wah wah! Tak berbutang baju tu! Macam samseng!

Gambar 3 : Jazz punya barang kemas dari leher, tangan hingga ke kaki! Serba berdiri la ni!

lily abd ghafar said...

reply mengikut turutan gambar juga:

gambar 1: disediakan khas bekalan ice-cream khas untuk jasmin so tak perlu selalu ke kedai beli ice-cream... haha! (no lah, actually itu my mom punye, dulu dia ada kedai runcit.)

gambar 2:tak kisah lah kalau tak berbutang sekalipun asalkan Jasmin pakai baju kurung...

gambar 3: iye, gambaran awal supaya senang untuk para-para bakal yang dah nak antar proposal... ngeh ngeh ngeh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails