"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Thursday, 3 May 2012

MPPD Treasure Hunt 2012


Okay, currently, my new addiction in life! And the sticker permanently stick behind my black-pony.

Gosh! Cerita ini sangat lama, hari ni dah jejak May pon. But nevermind, this is just for myself record, untuk memenuhi my 2012 resolution; Yeay! another outdoor activities, something for myself satisfaction dan cara nak release segala perkara serabut dalam kepala hotak.

After my first attempt to joined the TH, saya sangat teruja menunggu when is the next TH so this was my second TH dan team member opkos lah orang yang sama.

This TH was organised by Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) and the event and the TH questionnaire was managed by Excite Event.

Compare to the first TH we've joined, TH kali ni memang agak challenging dari segi soalan-soalannya. Memaaaaannnng la every Q have to think out of the box, tak boleh jadi katak dok bawah tempurung, tamo! tamo! tamo!

Peserta juga nampak ramai yang lebih senior dan maybe la ada antara mereka dah ada nama dalam trailblazer's list. Huh! Kata  for novice/ non master, tapi yang menangnya semua dah bole masuk kategori Masters!

But it's okay, for myself, HUNT for FUN je lah. Kalau menang memang Alhamdulillah, kalau kalah, boleh try for next year hunt pulak. Walaupun tak dapat Seribu Hengget tapi ai dapat Seribu Pengalaman. Woot! Woot!

Biasalah, TH memang start early in the morning. Already registered our team a week after iklan keluar kalu tak silap, and our team number was 06. Nombor awal giler sebab excited nak join the game. At first the COC informed us only 40 cars yang participate but last minute they allowed up to 95 cars, majority-nya biasalah, bila dah di-organised by gomen people, so yang join-nya memang la ramai gomen people juga.

Unfortunately, the weather tak berapa nak menyebelahi kami, hujan all the way dari pagi till afternoon. Tapi kami redahkan juga. Semangat.

The TH start from CityPark S2 dan berakhir di Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson. Ada stop in the middle of the TH dan Walk Hunt di Medan Ikan Bakar Port Dickson then later off to Muzium Lukut. Sepatutnya we all have to go until Pasir Panjang to find the tourism place tapi biasa-lah, dah nama pemastautin Negeri Sembilan, so semua jawapan di hujung pen, ngelat tak pergi pun, save minyak kereta. Huuuuu~~

We were the 2nd team to finished the hunt sebab dah fedap nak jawab soalan yang sangat-lah susah. We don't really follow the tulips because most of the route we all tahu.

Okay, jom layan gambar, dah fedap nak cerita panjang lebau!

Briefing before flag-off di City Park, Seremban 2, hujaaaannnnn!
Kereta para peserta, 95 biji kereta, sangat tipis peluang untuk menang hokay!
Semua peserta bersendat-sendat dan fokus dengar briefing dari COC before flag-off.
Bacaan Doa semoga urusan dan perjalanan kami dipermudahkan. Aamiin.
First time sampai sini!
One of the task, tangkap gambar dengan buah nangka.
Pemenang tempat ke-18 daripada 95 kereta. Boleeeee la.....!

One thing about joining the Treasure Hunt, saya sebenarnya bukan sahaja untuk bersuka berseronok bergembira dan berhempas pulas menjawab soalan di samping mencari tempat-tempat mengikut tulip yang diberi, treasure hunt juga adalah tempat saya melakukan charity dan bersedekah.

Biasalah, every TH akan ada at least tiga soalan treasure dan mostly jawapannya adalah berkaitan makan-makanan. For this TH, we have to buy beras 5kg, gula-gula dan santan and all the items akan disedekahkan ke rumah anak-anak yatim yang terpilih.

So TH is not just about having fun, gelak sana gelak sini, lari sana lari sini, pecah kepala pecah otak, and of cos tidak membuang masa langsung, because everything we did, all goes for the CHARITY. And can you imagine 95cars x 5kg beras = ???????

Okay, two TH to go dan dah ada dalam list. Can't wait! Can't wait! GO GO Propoyo Hunters a.k.a The B'Gees.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails