"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Tuesday, 24 December 2013

Weekend Kitchen #1 - Mini Donuts with Chocolate and Colorful Sprinkle

Saya ni jarang masak.
Bukan tak reti masak, tapi.....
Malas. Penat. Tak cukup masa. Orked meragam. Anak meragam. Macam macam excuses.
For me, tis is normal. 
Mak mak yang bekerja dan bukan fulltime home maker dan masih mempunyai anak-anak yang masih kecil macam saya, so masa untuk ke dapur itu agak limited, especially on weekdays.

But on weekend, im the chef lah! 
Hewhewhewhew. 
Tapi still tableh lawan mommy lagi lah.... :(

Anyway, dis entry hapdet pong sebab teruja dengan mak buyung kita mommy Fara dok active hapdet activity masak-memasak dia kat fesbuk dan belog. 
Lebih teruja lagi bila dia hapdet fluffy donuts dia tempoh hari.
Auuuummmm sangat!

For me, kalau nak masak mengaum ngaum cenggini, tunggu weekends or public holiday aja lah.

Tis was my first attemp buat donuts.
Ai still remember on my first time baking a cake. Hahahaha!
Cekidaut here.

I made tis mini donuts kalu tak silap last month kot.
My cooking activities end result usually ai haplod kat instagram aja sebab senang, direct.
 Kalu jadi boleh haplod, kalau hampeh, ke tong sampah la jawabnya. 

Mini donuts ni sebenarnya tetiba nak buat sebab teragak tekak nak makan. 
Check my small eleh-eleh pantry, check check, tepong ada, marjerin ada,
tapi yang failnya mauripan tak hado.

Tekak nak jugak makan donut, nak keluar, malas nak cembet tiga askar sekali, so google donuts yang tak perlu pakai mauripan dan ganti dengan serbuk penaik.

Ada hokay!

Tapi saya kena pakai telor.
Dan bahan-bahan yang lain maintain sama.

  Tapi mini donuts ni saya tak sira dengan gula. 
Satu sebabnya saya elak pakai gula sebab saya tahu nanti Adam dan Jasmin akan jilat gula kat donut tu aja dan last-last dorang akan tinggalkan donut bogel tanpa gula atas pinggan semasing. Shish!

So, to make sure they'ols makan habis sebijik donut tu, ai layer chocolate chip hershey yang ai cairkan guna teknik dabel boil and later ai tabur the colorful sprinkle on top of it.

Wallaweeeyhhhhhhh!
 
Setelah di bagi-bagi, dapatlah sorang dua bijik!
 
Yummeyh tak? Yummeyh Tak?



1 comment:

faraherda.razalan said...

Cantiknya donut awak! Awak tau tak, sesiapa yang bt donut bersalut choc mcm ni - mmg org tu rajin! Hahahaha! Sebab sy takde kekuatan nak mengerjakan cekelat. Huhuhuhu.....donut baking powder, mmg ade resipi ni. Result dia pun, sama superb! Heheheheh....

Kita sama. Jdk chef ms weekend jelah. Weekdays? Igt sy superman ke? Hahahahah!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails