"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Tuesday, 17 December 2013

Majlis Akikah dan Berendoi Nur Orked Adelia

"Di antara anak lepas 44 hari 
Pusat engkau luruh sendiri 
Dipotong rambut buat kenduri 
Haji dan Lebai dipanggil ke mari." 

Buaian Berendoi ala-ala mini pelamin dari Si Manja Berendoi

Alhamdulillah. Selamat.
Agak lambat sebenarnya untuk acara majlis macam ni untuk Orked yang dah pon mencecah 6 bulan, tapi kalau dah niat, buatkan ajeee...

Majlis Akikah dan berendoi Orked pada hari Sabtu, 30 November hari tu berjalan dengan lancar dan dengan kehadiran all the relatives, sahabat dan jiran-jiran menambahkan lagi kemeriahan majlis ni. Dah lebih kurang macam kenduri get together pulak bila mostly cousins belah babah ramai pula yang datang menyinggah. :)

It's quite hampa bila, Uncle Gedek and wifey Kak Lina terpaksa batalkan niat nak surprisekan kehadiran mereka anak beranak ke majlis kami sebab last menet satu family demam. Anyway, they are always welcome to my house but suuuurreeeely jangan buat surprise nanti tak dan nak sorok barang-barang bersepah kat umah. *wink*wink* Hahaha!

Okay, dan pastinya, kalau majlis-majlis gini, tak lengkap kalau tak ada group marhaban kan. Kumpulan Qasidah An-Nur Taman Rasah Jaya, Seremban dijemput untuk melengkapkan majlis kami. Di ketua oleh Pn Maria dan diwakili seramai 12 orang aunty-aunty yang so sporting gitu siap ikot tema karer pink lagi. 

Rasanya kalau ada orang Seremban yang berminat nak jempot mereka untuk kenduri marhaban anak semasing boleh contact no ni; Pn Maria 017-6678050. Sangat rekemended dengan group qasidah ni and of cos-lah they have some charges but honestly ai tell u, they charge us with reasonable and affordable price. :)


Aunty-aunty yang sweet sweet comel merdu suara semuanya dari Kumpulan Qasidah Taman Rasah Jaya, Seremban.
Awwwww... Vokal mantap hokay!
Thanks aunty-aunty for coming!
Me and the some of the qasidah members moment
 As usual, the catering was from my mommy's own kitchen. Sonang ado mak dan akak yang pandai masak-masak ni dan dah biasa buat masak-masak kenduri-kendara nih. Boli je barang-barang yang patut, masak la deh berduo. Settle!
Menu of the day; Nasik putih, kari kambing, gulai lomak cili api ikan masin talang mo noneh, ayam goreng rempah, sayur campur, buah oren. Mokaseh banyak kepada penaja kueh mueh :)
Nak buat katering? Nak carik keterer? Call dis no 0193023090. Seluruh semesta Seremban mereka boleh cateringkan, bagi tau je nak lauk hape, dorang masak... And again, hopkos, affordable and reasonable price dari mommy and ze gang!

Ai korban seekor kambing untuk Orked, same like Jasmin last time. Masa Adam ai korban lembu dan share tujuh bahagian ngan anak buah yang lain.


Heyyo everybunny!


Baju gown peranten Orked ai bought online aja. Senang! Ado anak kecik-kecik ni susah nak kendong kehulu kehilir bershopping di shopping mall. So ai bought from BBLUVSME Online Shop 

Oh, After kenduri ai joint contest organize by this shop and Alhamdulillah, rezeki Orked, menang 2nd place so dapat la voucher 50RM. So dah keluar duit, dapat duit balik. Best gile! So memang worth it beli ngan dorang ni!

Itulah, hidup ni kena ada our own goal of pleasure. Kena tahu apa yang kita nak dan apa yang akan buat kita puas hati dan gembira. Bila mana awal tahun ini saya kata ai deserve to be happy, so ai deserve to make everything happy for myself and family dan jujurnya memang ada macam-macam cara nak gembirakan hati kita sendiri. Dah tak kose nak kesah jaki hati mak-mak jemah seantero alam keeennn. Mintak husnuzon selalulah kalau hati kita-kita hamba Allah ni selalu ada sifat cenggitu, ye doppp?

Okay, niat nak berendoi Orked dah memang lama dalam fikiran. Angan-angan untuk buaikan anak bungsu di atas buaian dihias pelbagai kerawang-kerawangan dan bunga-bungaan always being inside my thoughts.


Buaikan anak sambil diiring doa dan harapan dari bait-bait lagu berendoi nyanyian kumpulan marhaban adalah suatu kepuasan. Moga jadi orang yang baik ya, anak-anakku. :)

At first, i'm planning to booked the cradle from my ex-school mate sebab dia bagi harga murah, harga kengkawan katenye tapi agak hampa sebab las menet my ex-schoolmate tu conformed dah fully booked on the date yang ai nak tempah tu. Cradle my friend ni sangat laku macam goreng pisang panas hokay sebab the package yang dia offer memang berbaloi-baloi. Cekidaut here!

Ai try to recce tempat lain tapi semua quote harga melampau mengalah an anak retis nak kenduri keeeeennnn, sedangkan ai ni memang dari golongan marhaen yang kena budget-budget gitu keeeennn. 

Anyway, naseb badan my dream came true bila last minute dapat jugak booked buai berendoi ni. Thanks Google.

Buai Berendoi untuk Orked ai tempah dari Si Manja Berendoi. Lucky me, they ekceli sedang buat sale untuk end of year punya tempahan. So apalagi, grab ajelah mana yang paling murah tapi berkenan dek hati. My package they provide of cos the cradle and all the flowers and the accessories dan siap sekali backdrop and also they gave us dulang ada gunting dan glass bowl untuk cukur jambul.

Jenis buaian ni adalah yang paling IN kalau ikot peredaran zaman sekarang ni. Nak-nak yang cradle besi kerawang kerawang ala-ala English style, memang nampak mewah dan cantik. Dah macam peranten raja sehari dah Orked masa majlis ritu. The best thing is they charge me dengan harga yang reasonable selari with my budget.

Nak tempah? boleh lawat website dia kat sini. They have a few options on cradles and themes yang sememangnya ikut kehendak dan napsu mak-mak macam saya. They also ada mini pelamin untuk majlis akad nikah, tunang or maybe nak khatam quran... Oh, kalau tak silap, sekarang ni diorang ada buat promo akhir tahun + guna kupon Majalah Ibu dan Anak... haaaa... peluang nak dapat murah tuh, cepat redeem! Hewhewhew.
  
Something to digest or tips for peole out there yang kena bajet sana situ sini sinun tapi ada hati nak buat kenduri akikah dan cukur jambul untuk anak semasing nampak grand and memorable, ingatlah, we don't have to spend so much kalau nak look good if we know the way how to jimat. It depends on our effort and how creative we are to make things look so luxurious and magical and special and cantik and elegant and yada yada yada yada...

Tuan puteri berendoi
"Ayuhai anak paras gemilang
Pada ibumu banyaklah sayang
Dipeliharanya engkau bukannya senang
Tidur tak lena makan tak kenyang"
Moga jadi anak yang baik dunia dan akhirat ye Orked. :)
Mak dan anak moment :)
Nenek and Orked moment :)
Su-Cha and anak-anak menakan moment.
Orked with my neighbour, Cik Ani moment :)
My in-law's family moment
Orked with her Mak Teh moment :)


aaaaaaand the last one would be dis...... 
love love love... :)


Precious moment.....and how great it was to see mommy and mak-in-law and my aunty shooooo happy together like tis! Moganya mereka sentiasa berada di bawah lindungan tuhan dan minta tuhan sentiasa beri kesihatan yang baik untuk orang tuaku.... aaminn..

2 comments:

faraherda.razalan said...

Ololololo....comel n gojesnya Orked ni. Tgk bulu mata tu, pakai maskara ke? Heheheheh! Comel sgt2.

Suka lak tgk majlis cukup jambul n akikah ni. Aydin smpi la ni tak dibuat akikah. Inshaa-Allah ade rezeki, boleh bt sekali yg dlm perut ni.

Norliza Nordin said...

canteknye pelamin orked! ^^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails