"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Monday, 23 December 2013

Taman Bunga Razi


My pokok kesayangan. I have a pair of tis. I had tis pokok since before ai got married with Razi lagi; dari besar tapak tangan ai jaga and now dah besar panjang pon dah dia lebih kurang tinggi Jasmin.
Hari ni hapdet entry yang back to nature sket. More green sharing today sebab nak contra dengan hari Isnin saya yang selalu biru. 

Dah lama entry ni terperuk dalam draft sebenarnya, baru hari ni ada masa nak edit dan publish. Ekceli, ada banyak sebenarnya stories yang ai nak share yang masih terperok dalam draft, mostly tentang my weekend kitchen. :)

For me, ai love trees sangat. And i even love the green.
Yes, something to share, saya pernah bekerja as a promoter lebih kurang dua tahun di nursery pokok bunga Jusco Seremban 2 and ai love the job a lot! Sebelum Razi ask me to resign and masuk site balik jadi kerani cabok. Dergh!

The best thing-nya, tunjuk aja pokok apa, ai know all the name but not the scientific name la kan. Huhu. But now, dah banyak lupa sebab dah lama tinggalkan aktiviti pokok-pokok ni. Now my life lebih focus on my two little flowers dan sekor kumbang yang sedang membesar bagai juara. Hihi.

Ini pokok kesayangan saya juga. Ekceli tis pokok ai took from my parent's house, dan teros suka hati jadi hak milik sendiri. Saya suka pokok ni sebab dia duduk dalam air. Tapi Razi have to make sure tis pokok tak berair sangat to avoid Aedes. Dia dah tak kuasa nak asyik letak Abate je kejenye. :)
 
Okay.
Tis is more to my Razi story ekceli. Not much of his story in tis belog but i think tis hapdet is kindly important for me and my kids; to show and share how much Razi love the green. And how important it is to have something green around us, ye kiddos.
 
At first my botak kesayangan ni tak berapa nak ada hobi. Except one thing, macam semua lelaki lain suka, hidup dan mati dia banyak to sports. Itu aja. 

Infact, masa baru kahwin pon saya tak pernah tengok dia stick ngan sesuatu kerja or benda or nothing interest him much, until one day, when my  pokok kesayangan membesar bagai juara and when ai ask him to change the pasu for me. Since that, he starts to bring back pokok and one pokok he tanam in front of our rumah sewa last time dah macam hutan rimbunnya. 

Itu tandanya, tangan dia sejuk dan seswai tanam pokok-pokok. Orang tua kata~~

Bila dah pindah rumah baru, hopkos dia sangat eager untuk create her own mini taman. Kalau boleh sampai atas Gunung Angsi tu dia nak tanam pokok!


Tis rumput carpet Razi yang tanam with the helped from his friend. Tapi tak berapa nak carpet sangat sebab Razi tak buat waterflow bawah dia, so bila hari hujan, memang banjir kawasan ni. Bila terlebih air, rumput jadi kuning. Itu lah masalahnya buat projek tanam rumput tanpa tauliah. Itu belum campur lagi kalau kucing kencing atau berak atas tuh. Haruuuuu! Wooden deck tu we'ols ambil dari kakak saya. Used stuff orang buang. Elok lagi kayunye except that we need to cat or varnish balik. Someone else's trash can be someone else's treasure keeennnn.
Bonsai kesayangan Razi. Until today, ai never know wut is the price of tis pokok. He never want to tell me and ai don't even want to know, cos if ai know, silap-silap akan jadi tragedy nanti. So better buat tak tahu je dari sakit hati!
Pokok ni pon Razi tanam sepasu. But im not sure apa namanya.

Tis pokok ai got from my mom's garden. Type of keladi. If letak under shades, the green color memang cantik. But mine own tak letak bawah shades sebab pokok yang ditumpang tak berapa nak besar lagi, so the green tak berapa nak menyerlah sangat. Tunggu skeeeet hari lagi.

My father gave us tis; pokok delima. Sangat berguna untuk buat tradtional remedies.

Tis one belong to Razi, he bought tis. Now the pokok started blooming small yellowish flowers. Cantik!
Tis one oso from my father, pokok limau kasturi.  Daun dan buah sangat berguna. Tapi yang tak tahannya, caterpillar besar besar suka makan daunnya. And hopkos sangat best untuk sakat Jasmin. Haha!
And tis pokok dah hidup since dari rumah sewa dulu lagi, now ai dah separate into two pasu, one more ai letak near my room's window. And the pokok behind was from my mak-in-law, absolutely kena duduk bawah shades aja, and need lots of water, kalau tak daun dia akan jadi kuning. My mak-in-law punya sangat rimbun berpasu-pasu dia letak kat belakang rumah under the shades. Hijau hijau gemok gemok. Satu tips dari mak-in-law, nak siram pokok, air basoh boreh tu elok siram kat pokok, hijau daun eeee :)
And tis are some of the pokok hidup ai have it near my TV and also in the kitchen. :)
And datsit cerita tentang pokok-pokok sekitar rumah saya. I'm planning to have a small edible garden behind my house soon. Still collecting some pasu and hopkos my time to work on the project. And hopkos Razi's physical effort is needed untuk jalankan the project. Ai jadi mandur aje lah.... Hehehe!

1 comment:

faraherda.razalan said...

Best! Best! Suka tgk garden org. Tapi kami takde kekuatan nak bela garden sendiri. Skg ni msh duduk umah sewa. Umah nak pindah nanti pun, dah selamat disimen semua. Huhuhu~ Teruk betul, kan? Takpe. Nak try gak tanam. At least dalam pasu pun jadi. Maybe tanam pokok2 basic n herbs mcm pandan ke, pokok limau mcm awak punye tu ke....best gak tu!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails