"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Thursday, 7 July 2011

Hello! I am Adam......

To be fair, if last time masa early-early blogging dulu, saya ada bercerita how ekceli i deliver my darling Jasmin, so this time, saya kena lah buat juga untuk my boy. My experience was totally different from last time dan setiap experience yang dilalui sentiasa akan buat saya kenal hidup ni macamana.

11 days of life
Masa first time saya dapat tahu saya dah 6weeks pregnant, saya tahu saya sudah bersedia, mentally & physically. Ye lah, 6 month before i conceived again for this baby, memang saya upset sangat bila saya miscarriaged dan Tuhan tarik balik rezeki anak untuk saya. Maybe time tu terlalu banyak dugaan dari luar dan dalam and at last i lost my baby at 11weeks. Al Fatihah to my angle baby.

Tapi saya tahu, Tuhan itu Maha Adil. Mungkin ada hikmahnya di sebalik kejadian yang menimpa lalu saya tidak berputus asa dan as my gynea advised, i have to wait for at least 6 month before i start to conceived again. Alhamdulillah, Tuhan merestui niat saya.


Oh! Jasmin yang sangat suka enteprem tiba-tiba.....
Oh, this entry maybe akan panjang berjela, but as it is for Jasmin's time capsule, so saya perlu juga bercerita, terus-terusan menjadi story teller untuk future reference dia. To let her know how life is all about. Rasanya cerita tentang how i survive masa 9month pregnancy hari tu dah diceritakan before this so this time the story will start on the first day of my admission to the HTJ ward.

Okay, back to the earlier nawaitu saya, frankly cakap my proses of delivery sangat menguji diri saya serta hubs. Iyalah, masa Jasmin dulu, prosesnya sangat mudah, time masuk labour room sama macam time nak masuk office.

Lain pula ceritanya dengan my boy ni. I found out yang I dah nak deliver on sunday nite 26th June, masa tu tengah mandi selepas bertungkus lumus mengemas rumah my mom. Ye lah, orang nak berpantang kat rumah mak, so saya have to make sure everything is perfect and clean and teratur sepanjang saya nak menjalani confinement time nanti. 

Well, I didn't really expect that it's going to be that fast, tapi dah begitu jalannya, tawakal aje lah, sedangkan patutnya I ada at least a week before the due date. So, my advise for every mother-soon-to-be, kalau nak deliver awal, one week before due date, rajin-rajinkanlah diri mengemas rumah, mengelap habuk, mengemop lantai, memvakum bilik, mencuci bilik air, dll, Insyaallah, senang dan cepat nak deliver nanti. Heehee...

So that nite, dari bilik air dah jerit panggil hubs, 

"Awak ,ada darah dengan lendir, macam mana ni?" 

Aiyok! Hubby dah buat muka garang dah, marah sebab siang tadi kuat sangat buat kerja sampai dah keluar darah. Lucky me, one of my in-law ni nurse so segera call her for conformation and she advised us directly ke ER, takut apa-apa hal susah, sebab dah ada tanda darah. Pukul 9PM register kat tingkat 1 wad bersalin, pukul 11PM baru admitted ward selepas doc pelatih conformkan dengan doctor yang senior. 

Bayangkan 3 doc pelatih was required to check me dah berapa cm buka and I have to wait for about 2 hrs sebelum dapat katil. Oooooooohhhh... sebelum tak ada rasa contraction sampai dah ada contraction baru dapat baring-baring. Hape da punya servis. Dan hubs dengan selamba layan tidur kat VIP waiting room sedangkan I hanya duduk kat atas kerusi plastik macam kat kedai mamak tunggu keputusan doctor. Nasib baik all the intern-doc baik-baik, so tak lah I ajak hubs balik rumah.

So, 11PM warded and hubs cakap nak balik rumah ambil beg and charge henpon. Hurm... dalam hati dah agak dah, memang ke laut la kalau hubs dah sampai rumah. He came back to hospital at 7am next morning dengan muka yang sangat bersalah. Itu pun setelah I call him pukul 630am nak kejutkan dia. Call him pakai public phone okay sebab my henpon pon battery kong and thanks to makcik guard sebab pinjamkan saya 20sen sebab saya dah tak larat nak patah balik ke katil yang letaknya nnnnuuuuunnnnn di hujung dunia. 

Haru dan sedihnya pulak dengan hubby's action sedangkan saya sedang menderita contraction since 3am. Maunya tak berjejer airmata ni turun sambil mandi tanpa sabun dan memberus gigi. Sampai hati mu mr hubby....

However, saya dah tak kira dah semua tu. Yang saya tahu contraction saya dah makin kuat. 830am doctor check lagi and Alhamdulillah, dah buka 5cm. So dengan gagahnya tanpa memerlukan wheelchair, I straight walk back to my bed and get ready all my baby's stuff. Tak sempat pun nak minum air milo dan makan roti hospital, minum air kosong segelas and off me to the labour room.

Sampai di labour room, memang di luar jangkaan lah. I thought it will be an open area and everybody will get to see me and hear me shouting but it is vice versa. Ada wall panel yang divide each area and at least 2 nurses will accompany me and to talk to me, so at least it will ease my contraction pain. Hubby only allowed to enter the room after 1/2 hour i enter the room.

Last time masa Jasmin, hubby can company wife dari awal lagi dan tak ada la protokol sangat. Tetapi different dengan GH, hubby kena duduk je sebelah wife and nurse bagi white robe for hubs cover his cloth. Hubby dah ada di sebelah pun dah kira bersyukur, at least saya tak rasa tanggung sengsara derita sakit contraction alone, and serve u right mr hubby! coz when i did the breath in breat out thing, u know how terrible the smell of someone who didn't brush her teeth. Teehee!

I was in the labour room from 9AM and doc said I will need another few hours to completely open to 10CM. However, Tuhan bagi saya sakit sekejap je kot, tepat pukul 10AM, saya dah rasa nak push and it takes about 20 minutes for me to wholly keluarkan baby. That time rasanya ada sepuluh orang yang jadi tukang sorak suruh I push and push and push. I have to pull my leg and at the same time pushing the baby out. It's kinda odd sikit coz before this Dr Ishak dah siap gunting so senang nak keluarkan baby. Kali ni parah sedikit sebab bidan tak gunting and just let it open naturally and i just had only 2 stitches.

Tepat 1023AM, finally baby berjaya keluar. Alhamdulillah..... terus nurse letak baby on my chest and of coz what i need to check was the fingers cukup ke tidak. Sakit nak mengeluarkan baby tidak sesakit contraction yang for the last one hour tu.

Apa pun, I've made it. Weehooo.... and thanks for hubby coz being such a "Friendly Husband" cos willing to accompany me from start till end and always there for me even though at the beginning ada sedikit menyakitkan hati. Anyway, seeing is believing. "Kau rasa apa yang ku rasa"

Saya spent 2 nites in wards and now i know how some other peole feels about the services and the nurses. I'm not telling that all the nurses are harsh and scary, only some of them but the rest is okay, especially all the peoples in the labour room, they were all supportive and friendly and kind. However, i realize that we always get on what we paid. "Great service if you have great money" Sendiri paham sudah......

Our bundle of Joy; 
Adam Muhaimin bin Mohamad Razi 
(ikutan, teladan/ yang memelihara dan mengawal)


p.s. Kesian sampai sekarang kat salah seorang C-Sect patient kat ward tempoh hari, tak tahu lah mana letaknya perikemanusiaan semua nurse time tu.


"Who are the learned? Those who practice what they know."

2 comments:

gedek! said...

Tahniah to the real hero = YOU and your side kick = Mr Razi...

Alhamdulillah, semua selamat...

Gambar atas tu ambik pakai web cam kan? Sebab tulisan terbalik...

Jazz nampak makin nakal, weh!

lily abd ghafar said...

thanks very much....

webcam je ada kat dpn mata skang ni yang senang, payah nak capai henpon time tangan dah penoh pegang baby sebelah, nak babab jasmin sebelah... heeee...

she is shoooo envy with her lil'bro tapi sayang tetap sayang.....

pantang cakap nak amik, akan jawab,

"...ini baby minmin..."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails