"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Monday, 18 July 2011

How I feel on Adam's 22nd Day of Life

Oh what a beautiful day! Ekceli nak sedapkan hati cos kena ragging dengan Adam tak bagi tidur. Schedule harian yang penuh dengan aktiviti untuk Adam, Jasmin, hubs dan diri sendiri. Hari ni dah hari yang ke 22. Time flies super fast. Dah seminggu berdikari di rumah sendiri setelah dua minggu confinement kat rumah parent. Rasanya dua minggu cukuplah kot untuk mommy tolong apa yang patut dan rasanya sekarang ni dah kuat sikit untuk berpantang di rumah sendiri.

Dunia dah amaaaaaannnnn.......
Berpantang kali ni lain macam sikit sebab dulu nak kena jaga Jasmin sorang je but this time I have to handle two babies. For me, Jasmin is still a baby, “baby tua”…. still need to help her mostly on making her “nenen”, toilet activities, but the rest she knows how to handle herself. And also she is very helpful helping me ambik diapers, buang diapers, ambilkan botol susu, ambilkan kain lap and mostly sangat helpful untuk “kejutkan baby with her shouting!” 0.o

Oh, last wednesday we went to clinic sebab need to do check up on breathing Adam yang berbunyi-bunyi and cause him not to sleep very well at nite especially. It happened lately dua tiga hari sejak balik rumah. So, last nite ajak hubs gi jumpa paed and Alhamdulillah bukan sebab blocking paru-paru atau selesema, it just that Adam's esofagus still sempit sebab badan dia yang very tiny. So far paed ckp it will last untill 6 month to 2 years, depends dengan pembesaran bayi itu sendiri. Lega rasanya bila paed dah cakap macam tu. And now, whenever Adam wants to sleep, he would prefer to make his head a lil bit tinggi and of cos bantal ibu dah officially jadi bantal Adam nak sendal kepala, Jasmin pun dah officially ambil satu bantal Ibu and now what's left for me is bantal yang dah leper langsung tak empok nak letak kepala mahupun peluk-peluk (ehe bantal "alami" pulak langsung tak boleh nak dekat buat masa-masa begini).

Jaundice Adam still ada lagi but not really ketara but still worries me. Last two weeks blood test the bilirubin count was 200 and actually tinggi juga jaundice tu. Due to three times nurse dah ambil darah Adam, so I decide no more blood test for Adam and last check up dengan misi puncanya maybe disebabkan oleh susu ibu itu sendiri. So, I just have to make it dissapear sendiri and have to BF him frequently. 


Rasa-rasanya, dah macam-macam dibuat untuk hilangkan jaundice Adam, bagi susu kambing, jemur matahari pagi, air anggur, mandi herbs bunga batik, buka lampu bilik 24/7 and last option hubs dapat carikan air zamzam, however, the jaundice masih degil tak nak hilang-hilang. Tawakal dan redha je lah, doa-doa cepatlah jaundice Adam hilang. Kalau bilirubin count die >240 boleh la admit, ni takat atas pagar jer, doc pun susah nak decide nak admit ke tidak. Paling tidak, kena ambil darah everyday, uuuhhhhh no way! But dis week still need to do blood test for Adam to make sure the bilirubin dah turun pun at least ke 150....

Hurm.... lagi dua minggu dah nak Ramadhan, rasanya dah macam-macam benda dah set up dalam kepala how to handle the fasting month. Nak prepare sahur, prepare juadah berbuka, rasa macam nak buat kuih raya, nak carik stock makanan for the whole month, nak carik baju raya, nak kemas rumah yang berabuk, nak buang barang-barang lama yang dah tak berguna, nak jaga anak lagi, nak jaga suami lagi and BIRTHDAY Jasmin will be next month and I still didn't figure out the "cibin" pix to make the edible image to be put on top of the cake. Haiiihhh~~~~


aaaaaannnnnddddd pejam celik sekejap aje dah nak masuk office!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails