"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Thursday, 28 July 2011

This is what I've been waiting for............

Sigh~ hairan rasanya, sedang BF baby, tgh mandi baby, sedang lipat kain, sedang basuh baju, tengah-tengah potong bawang, sedang tanak nasik, sedang marah Jasmin, sedang menyental bilik air, sedang menonton TV, sedang sapu rumah, masa basuh pinggan, masa sibuk kemas mengemas rumah, kemain berkepul-kepul idea datang nak di-belog'kan. Tapi bila dah duduk menghadap skrin dan dah syiok jari jemari standby kat atas keyboard dan dua-dua baby masing-masing dah tergolek, zaaaassss satu hape pun tak datang, hilang tah kemana....

Okay, August is on their way, boleh dibilang dengan jari rasanya bila nak sampai dan of coz Ramadhan is here too. Penetapan Ramadhan di Malaysia berdasarkan hisab dan rukyah, so memang conform 1st day of fasting will be this Monday and of cos this sunday nite ramai yang akan berduyun-duyun memeriahkan masjid/surau untuk bersolat tarawikh.

And satu kebesaran bagi mostly people in negeri sembilan, hari "mantai" adalah hari yang ditunggu-tunggu semua orang, normally 2/3 hari sebelum menempuh bulan ramadhan. Ramailah tok nenek wan cucu cicit anak pinak berpusu-pusu kek pasar bosar maupun pasar tani maupun kek topi-topi jalan atau kek pokan-pokan, memboli daging, tak kiro daging lombu ko, korbau ko, kambing ko, janji buleh buek rondang nak di makan bersamo-samo dongan Lomang. Haaaa.... kan dah keluar dialek nogori.

Okay, this weekend will be spending at hubs kampung, sebab memang acara tahunan apabila nak menjelang puasa, Lomang dongan rondang, kono ado! Mr hubs juga adalah salah seorang "AJK" acara so kalau dia tak ada bakalnya tak meriahlah acara tahunan ini. Itulah yang saya observe sejak dah empat tahun bersama-sama dengan family hubs, kalau ado aktiviti masak-masak makan-makan memang happening.

Setiap Ramadhan berbeza suasana dan situasinya. Tak setiap tahun sama. Mungkin tahun lepas orang-orang yang tersayang ada bersama kita tapi mungkin tahun ini tidak, tahun depan lagilah kita tak tahu nak cakap macam mana pula. So, jika Tuhan dah beri peluang untuk kita masih dapat menikmati bulan yang mulia ini, kita sempurnakanlah ia sebaik mungkin. Kita pun tak tentu bila tuhan nak ambil nyawa kita. Mungkin dalam saat nanti atau minit nanti atau jam nanti, Wallahualam, itu Ketentuan Tuhan.

Bagi saya, apa yang perlu dibuat, berdoa agar tuhan panjangkan umur kita supaya dapat menikmati Ramadhan beserta orang tersayang and importantly dapat menyambut Syawal yang akan datang pula. Yang telah pergi biarkanlah pergi sementara kita yang tinggal di dunia ini, bersedia dan persiapkanlah apa yang patut. Yang penting kemeriahan Ramadhan dan Syawal itu disambut bersama-sama dengan cara saya tersendiri, tolak tepi bagaimana caranya atau dengan siapa saya menyambutnya. Saya tak pernah terfikir apa yang akan terjadi Ramadhan dan Syawal saya kali ini, itu ketentuan tuhan, panjang umur, murah rezeki, gembira, sedih, saya berserah pada Tuhan, yang penting kebaikan yang kita lakukan, semuanya adalah Ibadah jika ia adalah kerana lillahhitaala.



Ogos kali ni juga adalah bulan yang saya nanti-nantikan setiap tahun; Jasmin's 3rd Birthday and my 4th Anniversary. I know the celebration this year will be a bit limited due to fasting month, tapi agenda untuk Jasmin, so far everything dah well manage. And my anniversary, rasanya i just keep it simple and i've plan something for hubs too. But I'm not sure with hubs whether he prepare anything or not coz even yesterday cucuk Adam pun dia lupa and I have to go to paed with the kids je. Nevermind, he's busy, always busy with work or maybe something else or maaaaybe someone else. I know, it's none of my business, but as long he knows where is our heart is, i don't give a damn pun apa cara yang dia nak buat.

To be conclude here, semoga kita menghadapi Ramadhan nanti dengan penuh keikhlasan. Tanpa keikhlasan, puasa mahupun ibadah tarawikh kita adalah sia-sia dan apa yang dapat hanyalah letih dan penat. Dan dari hati saya, bukan sekadar di bulan Ramadhan sahaja kita perlu ikhlas, malahan di segala amal kehidupan kita juga perlu ada sifat ikhlas, kepada diri sendiri atau orang lain. Jika tiada keikhlasan, maka segala yang dilakukan tidak bermakna.

 
 
p.s. Puasa itu perisai, maka apabila seseorang berpusa, hendaklah dia tidak berbuat lucah, tidak berbuat kefasikan, tidak berbuat suatu kebodohan. Apabila seseorang mencaci makinya, hendaklah dia mengatakan; Saya sedang berpuasa! (Hadith Riwayat Bukhori dan Muslim)


 
"Silence is the best answer to the stupid. The fool has his answer on the tip of his tongue."
 

2 comments:

gedek! said...

Hilang idea pon dah 9 perenggan tu!

lily abd ghafar said...

hurm... ye tak ye jugak....

p.s. siap kira berapa perenggan tuh... hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails