"A GOOD WORD IS BETTER THAN SILENCE AND SILENCE IS BETTER THAN USELESS TALK"

About Me

My photo
Seremban, Malaysia
A life I live is a story, what's done is done. Where it goes from here is totally up to me. I write my own ending.

Friday, 28 June 2013

Anak bujang den dah dua tahun!

Adam's birthday anniversary was yesterday and suppose-nya ai update this entry yesterday, 27th June, tetapi disebabkan pak-mak in law ada di rumah sejak dari kelmarin, maka terbatas la sedikit masa nak membelog birthday entry Adam semalam. Family come first. :)

Pak-Mak in law overnite satu malam sebab buat lawatan kasih sayang untuk cucu-cucu mereka dan menjenguk anak menantu domam bontan. Jarang orang tuo berduo ni nak datang ke sini, Alhamdulillah, sampai juga sekali sekala. Umur Pak in law dah 70 something usianya tapi masih boleh drive ke rumah anak-anak tapi rumah kami tak lepas sebab banyak sangat belok-beloknya. Hewhewhew.

Anyway, the best way to visit us, they parked the car at my sister in law house then Razi fetched them bawa ke our house. Okaylah, nanti nanti kita cerita tentang my Pak-Mak in law orang Rombau-most-wanted nih.

Missed the long hair.
Hari ni meh kita cerita pasal anak bujang den ni. Anak bujang sorang (buat seeeetakat ini.. ahha) tak berapa banyak ragamnya sebelum Orked keluar lihat dunia. Adam budak baik. Dengar kata. Faham bahasa. Tapi sampai la ni, sepatah kata langsung tak maun keluar dari mulut dia. Hanya few words yang mampu dia sebut tapi itu pun tak berapa jelas contohnya Abah, air, nenek dan nenen. Itu aja.

Tapi dah namanya budak lelaki, nakal-nakal sana sini, bagi kat Adam. Ai have to take it positively, so whenever he's in full of energy to do this and that, it means that he is healthy. So senang nak tahu sebenarnya Adam ni sihat ke tidak, bila dia dah terjelepuk lembik semacam aja, maknanya tak sihat tak sedap badan la tuh. Tapi, kadang-kadang kena la lepuk sekali dua bila dah lain macam nakalnya tak dengar kata.

*Urut dada*
*Urut dada lagi*

Best fwen!
Adam saaaaaaangat clingy dengan abahnya. Start manja-manja dengan ibu pun baru-baru ni aja, maybe sebab orang-orang tua kata, nak beradik katanya. Mintaklah apa pun, mengamuklah macam mana pun, bagi lah tantrum sekawah sekali pun, abahnya bertompik sekali yo, meraung, lopeh tu dah hilang dah berduo, maka dah sampailah diorang beduo kek kodai. Mintaknya tak yang bukan-bukan, biskut aja. Lain Jasmin, dalam hidup dia, junk food aja. Anyway, Ibu  tak kisah pun, sebab kasih sayang cinta semuanya akan sentiasa ada antara kami selagi kami masih tinggal di bawah  satu bumbung kerana lillahhitaala.

Jasmin sangat annoying okay!
Adam dan kakaknya Jasmin sometimes sangat la geng but sometime macam kucing dan tikus. Sometimes they share things together, sometimes masing-masing kedekut dengan barang kat tangan masing-masing. Kids is always a kids. Itulah cara dan proses mereka grown up. Pengalaman macam ni bukan datang banyak kali. Sekali seumur hidup. Tapi tak dapat nak nafikan, Jasmin memang sangat suka menyakat dan sangat annoying! Sometimes ai pun kena sakat dengan dia. Memang kena pang! lepas tuh. Haha!

Lagi satu best friend Adam, selimut busuknya. Memang tak boleh pisah dah. Mana pergi, kawannya ni kena ada. Pernah sekali happened, tertinggal selimutnya atas kerusi di Secret Recipe. Nak jadikan cerita, kami beredar ngam-ngam pukul sepuluh, restaurant dah tutup. Masa naik kereta, baru perasan selimut Adam tak ada. Parking dah lah jauh.


Doa-doa mintak ada-lah lagi waiter yang masih belum balik. Dari luar, Razi jerit panggil waiter melalui celah roller shutter restaurant, mula-mula tak mahu dibukanya, tapi bila dah mintak tolong sangat selimut  anak tertinggal atas kerusi, Alhamdulillah ada juga tolak ansur waiter tu tolong ambilkan. Sigh. Kalau tidak, mimpi ngeri kami malam tu.  

Saya tak pernah terlintas pun untuk ajar dia berkawan dengan selimutnya ni. Maaayybe sebab masa saya sebaya Adam, saya juga memiliki selimut busuk saya sendiri! Sekarang ni turun ke Adam. Haha tak tahulah, semua kebetulan. Oh, Adam juga ada habit hisap ibu jari kirinya. Ada selimut, ada ibu jari, ada cartoon, complete! Jangan lah kacau lagi. Memang Adam ada dunia dia sendiri.

Lagi kisah Adam, a few weeks lepas Adam lahir, kami found out ada masalah pada pernafasan Adam. Masalah pada bahagian esofagus-nya yang sempit dan akibatkan pernafasannya berbunyi. The story boleh baca di sini. Saya juga ada tulis kesinambungannya disini. Bagi saya, itu semua dugaan dan ujian Tuhan. Dalam masa 6 bulan, bunyi nafasnya makin normal dan Alhamdulillah Adam sihat sampai sekarang.

Mintak tuhan terus beri kesihatan zahir dan batin untuk anak bujang sorang den ni. aamiin.

And yesterday nite, we had a very simple birthday celebration untuk Adam. Only a simple one slice cake for him dis year. Tak boleh beli whole cake sebab ai tak boleh makan cake lagi sebab still under confinement. So tak boleh lebih-lebih, nanti ai geram turut ngap sekali, lagi susah! Hewhewhew. 

Tapi takpe, dis monday, i'll send one big cake to Adam's kindy untuk dia celebrate dengan kawan-kawannya. :)

Happy 2nd Birthday Adam!


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails